• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΙΜΠΡΕΣΙΟΝ

Από την συνάντηση στα γραφεία της ΤΕΔΚ με πρωτοβουλία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων  του ΦΟΣΔΑ και του Υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Μανιάτη την 2.01.2010.

Ο καιρός βροχερός. Τα γραφεία κλειστά. Ο άνεμος ουρλιάζει. Ανθρωπος στο δρόμο. Σε λίγο φτάνει ο πρώτος Δήμαρχος. Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά. Λέμε για τον καιρό, τον αέρα. Σε λίγο κι άλλος. Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά. Κι άλλοι. Ανοίγουν  και τα γραφεία. Και καφές. Και μελομακάρονα, κουραμπιέδες. Ευχαριστώ, παρακαλώ. , Καλή Χρονιά. Οι μισοί είναι έξω. Λέμε για τον καιρό και για τα σκουπίδια σιγά σιγά. Δε θα γίνει πάλι τίποτα. Ακούμε. Λέμε, γιατί να μη γίνει ? Πως έγινε αλλού. Όχι στην  <Ευρώπη> εδώ στην γειτονιά μας ! Μπα εδώ δεν πρόκειται… Ερχεται ο Υπουργός ! . Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά. Δημοσιογράφοι. Συνέντευξη πριν. Θα ακολουθήσει  κι άλλη. Μετά. Προεδρείο ο κ. Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο κ Δεληγιάννης, ο κ. Μήτσου, ο κ. Τσακαλιάρης αναλαμβάνει την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής της συζήτησης. Με επιτυχία. Οι δήμαρχοι είναι συνηθισμένοι να μιλάνε, όχι να ακούνε. Δυσκολίες. Αλλά η συζήτηση αρχίζει. Και προχωρεί με πολύ και αξιέπαινη προσπάθεια του Προέδρου.

Στη συνέχεια  παίρνει το λόγο ο πρόεδρος του Φορέα  Διαχείρισης κ. Δεληγιάννης. Είναι ειλικρινής, μας εξιστορεί πως, περίπου δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα. Προσπάθειες βέβαια έγιναν πολλές. Μόνο αποτέλεσμα δεν είχαμε ! Λεπτομέρειες, πολλές. Εγγραφα που έφυγαν. Αρ. Πρωτ. Ημερομηνίες. Απαντήσεις που δεν ήρθαν. Αποφάσεις που πήραμε. Υλοποίηση, σχεδόν τίποτε. Είμαστε πάλι στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Όλα στο βρόντο ? Δυστυχώς ναι.

Ο κ. Δεληγιάννης στην εκπομπή του Ακη Ντάνου

το Φόρουμ της Πέμπτης στο DRTV την 26.11.2009

Το ίδιο διαπιστώνει και ο Υπουργός στην συνέντευξη ( πριν ). Μηδέν. Θα το επαναλάβει όταν στο τέλος πάρει τον λόγο, αφού ακούσει τι έχουν να του πουν οι δράστες της αδράνειας.

Οι Δήμαρχοι παίρνουν το λόγο. Ο ένας μετά τον άλλο. Μοιάζουν πολύ οι τοποθετήσεις. Ο Δ λέει ότι συμφωνεί με τον Γ, που επανέλαβε τα του Β χωρίς διαφορές από τα του Α. Ο λόγος  μακρύς, το περιεχόμενο περίεργο. Μια απολογητικός, μια ερωτηματικός. Και μια σε βαθειά απόγνωση. Τι θέλετε να κάνουμε ? Τι κάνατε και τι δεν κάνατε είναι η ιστορία. Θλιβερή εικόνα. Προσωποποιημένη απραξία. Και όταν ακόμα έκαναν κάτι, φαίνεται να μην ήξεραν ακριβώς τι ! Αυτό που περιμένουν είναι να τους πει επί τέλους κάποιος τι να κάνουν. Όπως τότε με τον Περιφερειάρχη. Αυτός τους είπε. Πώς να γλυτώσουμε τα πρόστιμα ! Ποιό περιβάλλον?  Τα πρόστιμα ! Με τον δεματοποιητή ! Ναι με τον δεματοποιητή. Κατάλαβαν. Θα ξεγελάσουμε τους Δημότες μας. Και μετά θα ξεγελάσουμε και την Ε.Ε. Ξύπνοι εμείς.

Εξω. Ψύχρα τώρα. Μερικοί έχουν βγει για τσιγάρο. Οι ποιο θεριακλήδες καπνίζουν μέσα. Απαγορεύεται λέει το κάπνισμα ! Μέσα. Αυτοί όμως είναι Δήμαρχοι ! Αποφασίζουν και καπνίζουν. Ποιος Νόμος ? Είπαμε. Δήμαρχοι ! Ρωτάμε εκεί έξω. Εχει διαβάσει κανείς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ? Ποια Μελέτη ? Όχι. Θάπρεπε πριν αποφασίσουν ασφαλώς. Και μέσα. ΜΠΕ ? Ούτε λέξη. Μπα δεν βαριέσαι. Λεπτομέρειες. Το πρόβλημα είπαμε. Ποιος υα τους πει τι να κάνουν ! Αυτό καταλαβαίνουν με τον όρο Αυτοδιοίκηση. Να τους λένε τι να κάνουν….Ο Υφυπουργός δεν κρατιέται. Εχει θυμώσει. Κι έχει δίκιο. Περιμένετε να σας πει η Μπιρμπίλη τι θα κάνετε ? Καλμάρει. Εξηγεί τις αρμοδιότητες. Εξηγεί τον όρο της αυτοδιοίκησης. Τίνος δουλειά είναι τι. Να κατάλαβαν ? Οι Δήμαρχοι συνεχίζουν. Ξεχνούν τα πρόσφατα και αρχίζουν απ την αρχή.  Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά. Καλά μέχρι εκεί. Και μετά ? Παίρνει και ο δικός μας το λόγο. Ολίγον ακατάληπτος, οι προτάσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αυτοσχεδιάζει. Αλλά χωρίς αρχή, μέση, και τέλος. Ηχηρός, αλλοπρόσαλλος. Δεν καταλήγει πουθενά. Υστατη προσπάθεια να < σώσει > τον δεματοποιητή. Και τι να τον κάνω? Ρωτάει ! Η απάντηση φαίνεται να μην τον ικανοποιεί. Η φωνή κατεβαίνει τουλάχιστον 4 οκτάβες. Σχεδόν μουρμουρίζει. Θα τον κλείσω ! Μα αυτός δεν άνοιξε ακόμα. Πως θα το κλείσεις ? Δικό του το μαγαζί. Αμα θέλει το κλείνει. Δεν είναι έτσι βέβαια. Αλλά είπαμε. Τι να κάνουμε ? Να κι ένας Αντιδήμαρχος ! Ο Δήμαρχός του κωλύεται. Σκέτο παράπονο. Δεν έχει καν χωματερή ! Μια σαν αυτές που έχουν όλοι οι άλλοι. Και ας μην επιτρέπονται. Εκτός που έχουν κλείσει όλες. Ετσι τους είπε ο Περιφεριάρχης να δηλώσουν. Ετσι δήλωσαν. Κλειστές λοιπόν οι χωματερές ! Αλλά για να γλυτώσουμε τα πρόστιμα. Ετσι δεν είπαμε. Συρθήκαμε ακούγεται και έπεται διόρθωση. Δηλαδή δεν συρθήκαμε ακριβώς. Αλλά ? Τι ? Ακούγεται για το εργοστάσιο που θα έπρεπε να έχει γίνει εν τω μεταξύ. ΚΔΑΥ. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Πάλι ο δεματοποιητής, παλι κουβέντα για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις. Η < δεματοποιημένη βλακεία > του Β. Γκάτσου έχει βαθιά ριζώσει εδώ.

Βγαίνουμε έξω. Τσιγάρο. Περισσότεροι τώρα. Δε στάλεγα εγώ ? Δεν θα γίνει πάλι τίποτε. Είδες ? Εγώ δεν είδα. Ακόμα.

Πάλι μέσα. Μια φωνή αλλιώτικη. Απαριθμεί μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τώρα. 1, 2, 3, 4… Είναι σαφής. Τεκμηριωμένη τοποθέτηση 7 σημείων. Κατανοητά και απαραίτητα. Όλα. Εχει κι ένα κουσούρι. Δεν είναι δήμαρχος ! Δημοτικός Σύμβουλος και Μέλος του Φορέα Διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Παραιτήθηκε. Ο Μπάμπης Αντωνιάδης γνωρίζει το αντικείμενο. Και είναι σε θέση να μεταβιβάσει την σκέψη του. Ακούει κανείς ? Διαβάστε  http://alliprotasi.wordpress.com/2010/01/03/aporrimata/#respond

Ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης στην Ημερίδα

της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 7.3.2009

Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός. Ο Γιάννης Μανιάτης είναι συγκρατημένος, ο λόγος του συγκροτημένος. Δεν λέει πολλά. Αλλά κατανοητά για τον καθένα. Και σταράτα. Ημαστε η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που νομίζει σαν λύση και προωθεί τον δεματοποιητή. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στη χειρότερη κατάσταση Πανελλαδικά σε ότι αφορά στην διαχείριση Απορριμμάτων. Και η Αργολίδα στην χειρότερη της Περιφέρειας. Εξηγεί γιατί. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες γιαυτό. Σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά όχι μόνο. Και οι ευθύνες πρέπει να αναληφθούν. Οποιο και νάναι το πολιτικό κόστος. Θα πληρωθεί. Κατάλαβαν μέχρι εδώ άραγε ? Απλά ήταν. Θάπρεπε. Αυτό που δεν έγινε όλα αυτά τα χαμένα χρόνια, πρέπει να γίνει. Τώρα. Ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Ο στόχος είναι η Ανακύκλωση. Και θα κοστίσει. Και θα πληρωθεί. Τις υπηρεσίες του δεματοποιητή δεν τις κατάλαβε ποτέ. Και ποιος τις κατάλαβε? Και συνεχίζει. Είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Και περιμένει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Να έχουν συμφωνήσει όλοι εκει μέσα σ ένα σχέδιο. Να το συζητήσουν με τον Περιφερειάρχη κ. Φ. Χατζημιχάλη. Να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να είναι κοστολογημένο. Σκοπεύει να καλέσει και τους άλλους Βουλευτές της Αργολίδας και τον κ . Νομάρχη. Να το συζητήσουν όπως θα έχει διαμορφωθεί και να το υλοποιήσουν. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος και πρέπει να είναι Περιβαλλοντικά συμβατός. Ενας βιάζεται. Σε μια βδομάδα του πετάει. Είναι ο ίδιος που θα μας έφερνε τους κίτρινους κάδους. Σε μια βδομάδα ! Τον Μάρτη ! Θυμάστε ? Δυστυχώς, ο δικός μας. Ολοι συμφωνούν στο Δίμηνο. Και με στόχο την Ανακύκλωση.  Να ελπίζουμε? Είναι η τελευταία μας, αλλά και η τελευταία τους ευκαιρία.

ΥΓ. Δεν ξέχασε ο κ. Γιάννης Μανιάτης να αναφερθεί σε ενεργούς Πολιτες από την Ερμιονίδα που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και έχουν γνώμη και για μια άλλη χρήση του δεματοποιητή. Τον ευχαριστούμε που μας διάβασε.

– Διαβάστε και το άρθρο του πρώην Δημάρχου Κρανιδίου κ.  Καμιζή  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στο http://www.dimitriskamizis.blogspot.com/

– Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη ( πριν ) των κ. Δεληγιάννη, κ. Τσακαλιάρη και Υφυπουργού κ. Μανιάτη.

4 Σχόλια

  1. […] Μια καταγραφη θα βρειτε στο ιστολογιο του κ Καμιζη  ΚΑΜΙΖΗΣ αλλα επισης και μια καταπληκτικη αποδοση του κλιματος και της διαθεσης στο ιστολογιο της Παρεμβασης Πολιτων Ερμιονιδας ΠΑΠΟΕΡ […]

  2. […] Μια καταγραφη θα βρειτε στο ιστολογιο της αλλης προτασης ΑΛΛΗΠΡΟΤΑΣΗ  στου κ Καμιζη  ΚΑΜΙΖΗΣ αλλα επισης και μια καταπληκτικη αποδοση του κλιματος και της διαθεσης στο ιστολογιο της Παρεμβασης Πολιτων Ερμιονιδας ΠΑΠΟΕΡ […]

  3. […] τον Δήμαρχο μας στις 2 του Γενάρη στο Ναύπλιο, που μες στην απόγνωσή του ήθελε […]

  4. […] τον Δήμαρχο μας στις 2 του Γενάρη στο Ναύπλιο, που μες στην απόγνωσή του ήθελε […]

Σχολιάστε