• H αξιολόγηση

 • Argolida Blogs
 • Advertisements

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑΞΕ ! ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ;

7.3.2009 – 7.3.2011

2 χρόνια πέρασαν !

Κάτι έγινε !

Δεν είναι αρκετό !

Εμεις συνεχίζουμε.

Ο δεματοποιητής ειναι

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι Η ΛΥΣΗ.


Ημερίδα 07.03. 2009 – Συμπεράσματα – Δελτίο τύπου

Οι θέσεις του Περιβαλλοντικού σωματείου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ερμιονίδα

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης του τι θα γίνει με τα απορρίμματα της περιοχής μας.

Ανταλλάξαμε επιστολές με τον Δήμο Κρανιδίου συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους από την επαρχία μας και συζητήσαμε Επικοινωνήσαμε με κινήσεις πολιτών από την Κόρινθο το Άργος  το Ναύπλιο και την Τρίπολι  και ζητήσαμε πληροφορίες Ζητήσαμε την θέση των εργατικών σωματείων, πολιτικών κομμάτων, εμπορικών συλλόγων, της επαρχίας μας .

Απευθυνθήκαμε στην ενορία Κοιλάδας και το Δημοτικό σχολείο Ερμιόνης που ήδη κάνουν ανακύκλωση.

Τέλος επειδή  διαπιστώσαμε πως οι πληροφόρηση ήταν ελλειπής  ( η δεύτερη επιστολή μας, πρόσκληση στον κ. Δήμαρχο Κρανιδίου, καθώς και η προς τον κ. Δήμαρχο Ερμιόνης έμειναν αναπάντητες, καλέσαμε σε μια ανοικτή ημερίδα με όλους τους παραπάνω και τον Δήμο Ερμιόνης και ζητήσαμε απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Στα αναπάντητα ερωτήματα.

Η ημερίδα αυτή δημοσιοποιήθηκε πλατιά με συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Τρίπολης και την τηλεόραση DRTV καθώς και με δημοσίευση της εισήγησης μας σε όλο τον επαρχιακό τύπο ,ενημέρωση όλων των χωριών της επαρχίας με αφίσες και ανακοινώσεις προσωπικές επαφές με εκπροσώπους φορέων της επαρχίας μας, αποστολή ταχυδρομικα 2000 επιστολών σε όλα τα σπίτια της Ερμιονίδας.

Η Ημερίδα έγινε το Σάββατο 7 Μαρτίου και κράτησε τρεις ώρες με συμμετοχή περίπου 250 πολιτών.

Τα συμπεράσματα μας είναι.

Η λύση της Δεματοποίησης που αποφασίσθηκε βιαστικά δεν είναι ΛΥΣΗ είναι πρόβλημα.

Τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής δεν έπεισαν, όχι μόνο εμάς αλλά κανένα από τους ενεργούς πολίτες που πήραν  μέρος στη συζήτηση.Oι  δηλώσεις του Δημάρχου ήταν σαφείς.

Δεν έχουμε κάνει καμία περιβαλλοντολογική μελέτη ακόμα, δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα ( δηλαδή ούτε μελέτη κόστους έχουμε) αλλά παρόλα αυτά  αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δεματοποιήση .,

Ότι ή δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων  ή υπάρχει αλλά είναι μη ανακοινώσιμο,.

Η στάση αυτή είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είμαστε ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια. Λύσεις υπάρχουν, ας δούμε το παράδειγμα του δήμου Ελευσίνας αλλά και πλείστα παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο

Καταλάβαμε πως λίγο πολύ πρόκειται μάλλον για αποθήκευση με παρά πολλά Ερωτηματικά, για να καταλήξουν ίσως μετά από ένα η δυο χρόνια κάπου. Πιθανότατα σε εργοστάσιο πυρόλυσης που θα λειτουργήσει από κάποιον.

Η τυχόν προσπάθεια να βρεθούμε και πάλι προ  τετελεσμένων γεγονότων, με επιχείρημα, όπως και σήμερα

τι να κάνουμε τώρα ;

μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν έχουμε και άλλη…..

θα μας βρει  αντιμέτωπους. ΟΛΟΥΣ μας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ.

Και δεν διακινδυνεύουμε  την υγεία μας και των παιδιών μας και

την φύση που μας περιβάλει.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Δημάρχου Κρανιδίου κ Σφυρη και του δημοτικού σύμβουλου Ερμιόνης κ Μήτσου

1.Για την διαχείριση και περιβαλλοντικά ασφαλή αδρανοποίηση των υπαρχουσών χωματερών έχουν δοθεί οδηγίες σε γραφείο να φτιάξει περιβαλλοντικές μελέτες τον Φεβρουάριο.

2.Στην θέση Σταυρός Διδύμου θα γίνει σε χώρο 40 στρεμμάτων μονάδα δεματοποίησης- αποθήκευσης απορριμμάτων για τουλάχιστον δυο χρόνια μέχρι να γίνει το κεντρικό εργοστάσιο κάπου στην κεντρική Πελοπόννησο.Στον χώρο αυτό θα πηγαίνουν απορρίμματα ΜΟΝΟ της Ερμιονίδας

3.Τα υγρά λύματα που θα παράγονται από την συμπίεση θα αδρανοποιούνται με ΧΗΜΙΚΟ καθαρισμό

-2-

4.Η λυματολασπη των βιολογικών καθαρισμών που τώρα πάει στις χωματερές θα υφίσταται επεξεργασία όπως και ο κατσιγαρος των ελαιοτριβείων και θα γίνεται κομποστ.

5.Ο Δήμος Κρανιδίου ξεκινά σε ένα μήνα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών μαζί με Ασκληπιείο και Επίδαυρο πολύ σύντομα.

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας δεν συμφωνεί με την δεματοποίηση-πυρόλυση

1.ζητά να συμμετέχει σε ανοικτή διαβούλευση (όπως και κάθε άλλος φορέας η πολίτες )δίνοντας πληροφορίες σχετικές με την περιοχή στην μελέτη που θα γίνει για την ασφαλή αδρανοποίηση των τεσσάρων χωματερών της Ερμιονίδας.

2.Πιστεύουμε πως η δεματοποίηση είναι το πρώτο στάδιο για την πυρόλυση, διαδικασία που εκπορεύεται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον (απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα-τοξική στάχτη ) αλλά και νέα αυξημένα δημοτικά τέλη,χωρίς όφελος για την φύση.

Ακόμα μιας και όλα αυτά είναι σχέδια φοβόμαστε πως τα δέματα θα μείνουν στους πρόποδες του βουνού για κάποια χρόνια δημιουργώντας μια νέα χωματερή και μολύνοντας τους υδροφορεις που είναι από κάτω.

Φοβόμαστε ακόμα πως παρ όλες τις διαβεβαιώσεις θα έρθουν τελικά τα απορρίμματα από Λυγουριο και Επίδαυρο διπλασιάζοντας τον όγκο των συσσωρευμένων απορριμμάτων που θα μείνουν αδιάθετα στην επαρχία μας τα επόμενα χρόνια.Και αυτό γιατί τα σαράντα στρέμματα τα πήρε ο Δήμος Κρανιδίου με την προϋπόθεση να αποδέχεται και αυτά τα απορρίμματα.

3.Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα γίνει ΧΗΜΙΚΟΣ καθαρισμός των υγρών που θα προκύψουν από την συμπίεση και πιθανή διοχέτευση τους στα ρέματα κάτω από τον χώρο δεματοποίησης θα μολύνει τον υδροφορεα Παπουλια Καταφύκι με βαρέα μέταλλα.

4.Για την κομποστοποιηση λυματολασπης και κατσιγαρου ακούσαμε πως ΘΑ γίνει χωρίς όμως να ακούσουμε που από ποιον και πότε.

5.Για την ανακύκλωση ηλεκτρικών -ηλεκτρονικών συσκευών πάλι τίποτα συγκεκριμένο.Χώρος συγκέντρωσης εταιρεία κλπ

Δεν ακούσαμε τίποτα για αδρανή υλικά (μπάζα)τοξικά απορρίμματα λάμπες χαμηλής κατανάλωσης μπαταρίες κλπ

παλιά αυτοκίνητα σίδερα ανακύκλωση αλουμίνιου ,γυαλιού,

Δεν ακούσαμε τίποτα για κομποστοποιηση στην πηγή η στο ΚΔΑΥ του οργανικού φορτίου που αποτελεί και το 30-40% των απορριμμάτων

Έχουμε την εντύπωση ότι η ανακύκλωση στον περιορισμένο βαθμό που την υποσχέθηκε ο Δήμος ήταν απόφαση που πάρθηκε κάτω από την δική μας πίεση χωρίς να είναι επιλογή.

Η επιλογή είναι η δεματοποίηση- πυρόλυση που για να είναι επικερδής οικονομικά αντιμάχεται την ανακύκλωση που περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων που θα πυροληθούν.

Αντίθετα η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονιδας εκτιμά πως η ανακύκλωση-κομποστοποιηση πρέπει να σηκώσει το κύριο βάρος της διαχείρισης και αν αυτός είναι ξεκάθαρα ο στόχος τότε μπορούμε να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 20% που θα απομείνει.

Πριν απο όλα     – ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Απο ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Αυτό ήταν και ο κοινός παρονομαστής από όλες τις τοποθετήσεις. των κινήσεων πολιτών όπως και των πολιτικών κομμάτων που πήραν τον λόγο.

Ζητάμε από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της επαρχίας μας να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες θέσεις που καταθέτουμε .

Θυμίζουμε.Το να μην πάρουμε θέση σήμερα είναι θέση ΥΠΕΡ της δεματοποίησης -πυρόλυσης που έχει δρομολογηθεί και άρα σημαίνει και πολιτική ευθύνη όσων έχουν αυτή την θέση..

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής είναι και ανεπαρκής και ανεύθυνη.

Επειδή όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει εμάς τους πολίτες αλλά δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς και η ιδία.

Οι ανησυχίες μας που ήταν οι  ίδιες με των ενεργών πολιτών από όλο τον Νομό μας επιβεβαιώθηκαν.

Σε συνεργασία με τις κινήσεις πολιτών  Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης αλλά και Κορίνθου θα εντείνουμε

τις προσπάθειες μας για κοινή και κοινά αποδεκτή λύση

3-

Τέλος οι επισημάνσεις του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας τμήμα Πελοποννήσου, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τους φόβους μας

Γράφει το ΤΕΕ ανάμεσα σε άλλα στην ιστοσελίδα του


“Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, συνεκτιμώντας τα στοιχεία πού έχει στην διάθεσή του και τις μέχρι σήμερα εξελίξεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σημειώνει και τονίζει τα παρακάτω σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης δεματοποιητών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου :Δεν διαθέτουμε στοιχεία εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος δεματοποίησης – προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, από το οποίο να προκύπτουν οι προεκτιμήσεις των μελετητών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τους περιβαλλοντικούς όρους που ενδεχομένως απαιτείται να τηρηθούν, τόσο για τους χώρους δεματοποίησης, όσο και για τους χώρους απόθεσης. Το σχέδιο αυτό πού σήμερα φαίνεται να προωθείται για υλοποίηση, δεν είναι θεσμοθετημένο αφού, δεν έχει υποβληθεί  για έγκριση στα αρμόδια όργανα, και για τον λόγο αυτό, εξακολουθεί να ισχύει ο προηγούμενος σχεδιασμός, (ένας ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ανά Νομό), με κίνδυνο, το σχέδιο αυτό  πού σήμερα προσπαθούμε να αξιολογήσουμε, να ευρίσκεται «στον αέρα». Η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συμπεριλάβει και τους δεματοποιητές.Η δεματοποίηση έχει πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα αποθήκευσης και η έναρξη των διαδικασιών εφαρμογής οιοδήποτε μεθόδου η συνδυασμού ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ θα πρέπει να γίνει άμεσα. Τα  προηγούμενα παραδείγματα κακής εφαρμογής ανάλογων μεθόδων (Κουρουπητός Χανίων, όπου τα δέματα λόγω μεγάλου χρόνου παραμονής έσκασαν δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα) θα πρέπει να λειτουργήσουν προειδοποιητικά προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες σωστής και περιβαλλοντικά ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος για το χρονικό διάστημα που έχει προδιαγραφεί Θα πρέπει να εκπονηθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις  για την τοποθέτηση και λειτουργία του συστήματος των δεματοποιητών.”

Η προσωρινή Δοιηκούσα Επιτροπή

Του  Περιβαλλοντικού Σωματείου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Όταν έκλεινε ο δρόμος στο Δίδυμο…

Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για την κατάσταση στο χώρο του ¨Δεματοποιητή¨ στο Σταυρό Διδύμων και οι φυσικοί και ηθικοί κατηγορούμενοι κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να γίνουν κατήγοροι, χωρίς να το καταφέρνουν, κάποια πράγματα ας μπουν στην θέση τους για να πάρει ο καθένας μας την προίκα που του ανήκει…
Ο Δεματοποιητής εγκαταστάθηκε στον συγκεκριμένο χώρο με βάση τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων Δημοτικών αρχών Κρανιδίου ( κ. Σφυρής ), Ερμιόνης ( κ. Λεμπέσης ) οι οποίοι μάλιστα είχαν πάρει και απόφαση και ενέκριναν την Προγραμματική Σύμβαση της λειτουργίας του δεματοποιητή. Σύμφωνα με σχεδιασμό θα συμμετείχε και ο Δήμος Λυγουριού – Επιδαύρου ( κ. Τσακαλιάρης ), ο οποίος όμως ουδέποτε ενεργοποιήσε την Προγραμματική Σύμβαση που είχε εγκρίνει…
Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε προμηθευτεί 12 Δεματοποιητές και εμείς με εξαιρετική σπουδή τρέξαμε να πάρουμε την πρωτιά!!! Μας είχαν όμως προλάβει οι Μολάοι Λακωνίας… Στη παρέα των Δεματοποιητών προστέθηκε πρόσφατα και ο Δήμος της Πύλου… Οι άλλοι 9 Δεματοποιητές δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκατασταθεί γιατί υπάρχει απροθυμία έως και αντίδραση από τις κατά τόπους διοικήσεις κάτω από το αδιέξοδο των ήδη λειτουργούντων. Εμείς πάντως τρέξαμε… Στήσαμε τα κανάλια και τα ΜΜΕ γιατί ήταν προεκλογική περίοδος… Δέστε που φτάσαμε….
Δεν έφτανε όμως για τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές η άνευ όρων ( θα το εξηγήσω πιο κάτω ) παράδοση στην δίνη των αδιέξοδων επιλογών της Περιφέρειας. ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ!!!
Και όλα αυτά όταν : 

 1. Δεν είχε καθοριστεί, ούτε και υπήρχε προοπτική διαχείρησης των δεματων με τα σύμμεικτα απορρίμματα ( σήμερα υπάρχουν γύρω στα 5000 δέματα ).
 2. Δεν είχε διευκρινιστεί η επικινδυνότητα και λυθεί το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων του δεματοποιητή, με αποτέλεσμα πολύ αργότερα ( Φεβρουάριος 2011 ) να έρθει από την δική μας Δημοτική Διοίκηση στην επιφάνεια και ύστερα από τα ¨μαχαιρώματα¨ του ΦΟ.Δ.Σ.Α Αργολίδας και του εργολάβου μέσω σχετικών εγγράφων που υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Δήμου μας.
 3. Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΗΓΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ, παρ’ ότι υπερθεμάτιζε για αυτόν, είχε πάρει και  σχετική απόφαση ( 167/2010 ) και εγκαλούσε και τον πρώην Δήμο Κρανιδίου να εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση. Παρ’ όλες τις αποφάσεις και τις παραινέσεις  ο πρώην Δήμος Ερμιόνης  και τα εναπέθεται στο Χ.Α.Δ.Α στο Ρορό ακόμα και μετά το κλείσιμό του στις  14-12-2010 σύμφωνα με την 40688/20319 απόφαση του Περιφερειάρχη.Και αυτό χαρακτηριζόταν σαν ¨μαγκιά¨ ( μια από τις πολλές )… γιατί σιγά μην τα πάνε για να πληρώσουν, όπως έλεγαν… Τα απορρίμματα σταμάτησαν να πέφτουν στο Ρορό με παρέμβαση της δικής μας Δημοτικής Αρχής από τις 3 Ιανουαρίου 2011!!!
 4. Ο Δήμος Επιδαύρου ούτε απόφαση έγκρισης της Προγραμματικής πήρε ποτέ, ούτε βέβαια και θα μπορούσε ποτέ να φέρει τα σκουπίδια του στα Δίδυμα γιατί δεν είχε εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση… ( και δεν ήταν μαγκιά σας κύριε Σφυρή το ότι δεν έφερε εδώ ο συγκεκριμένος Δήμος τα σκουπίδια… Δεν ήθελαν να τα φέρουν για δικούς τους λόγους ).

Απέμεινε λοιπόν από όλους τους συμβαλλόμενους εταίρους Δήμους της σύμβασης ο πρώην Δήμος Κρανιδίου και ο κ. Σφυρής μόνος, να πάρει απόφαση να εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση 191/ 22-11-2010 και να εναποθέτει τα απορρίμματα στο χώρο του δεματοποιητή και να δημιουργεί 5000 μπάλες με σύμμεικτα σκουπίδια χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτι για το μέλλον τους… Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης του θέματος από τους εταίρους συμβαλλόμενους Δήμους ήταν η Επίτροπος του Ελεκτικού Συνεδρίου να κρίνει μη σύννομη την Προγραμματική Σύμβαση, το ένταλμα πληρωμής προς τον ΦΟ.Δ.Σ.Α για την συμβατική οικονομική υποχρέωση από τον Δήμο Κρανιδίου να μην μπορεί να πληρωθεί καθαρά νομικά ( και όχι από δικιά σας μαγκιά και μαεστρία όπως διατείνεστε ). Μάλιστα δείξατε και την μέγιστη ασυνέπεια στην υπόδειξη της Επιτρόπου για τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης με υποδείξεις της σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στον ΦΟ.Δ.Σ.Α και στον εργολάβο. Έτσι ο εργολάβος αποχώρησε γιατί δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθεί.

Εδώ υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα προς όλους όσους υπερθεμάτισαν, υπερασπίστηκαν και με ανεξήγητη σπουδή, έσπευσαν να δίνουν προς κάθε κατεύθυνση συνεντεύξεις ανάδειξης του δεματοποιητή, όπως στήθηκε, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς και διαχείρισης των δεματοποιημένων, σαν την πανάκεια της επίλυσης του μεγάλου προβλήματος των απορριμμάτων και μάλιστα να κλείσουν τον δρόμο για την άμεση εγκατάσταση : ¨Όταν εσείς κ. Λεμπέση και κ. Τσακαλιάρη σαν συμβαλλόμενοι που συμφωνείτε, δεν στηρίζετε την επιλογή σας, τι ζητάτε και τι επιδιώκετε με την φραστική συμφωνία σας και την αγωνιστική σας παρουσία στο κλείσιμο του δρόμου στα Δίδυμα για να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής;
Εσείς κύριε Σφυρή, γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο χώρο, στην είσοδο του Δήμου μας και κοντά στα Δίδυμα; Μπορείτε να μας πείτε γιατί πουθενά δεν το έχετε πει μέχρι σήμερα;
Γιατί κύριε Σφυρή δεχτήκατε την παραχώρηση 40 στρεμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο από την Περιφέρεια για λειτουργία  δεματοποιητή με την υπ’ αριθμό 11 /09-06-2010 απόφαση κατά πλειοψηφία του τότε Δημοτικού Συμβουλίου;
Κύριε Σφυρή όταν βλέπατε ότι οι εταίροι δεν έχουν σκοπό να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και η υπόθεση δεματοποιητής οδηγούσε μετά το αδιέξοδο με τις μπάλες και την διακοπή λειτουργίας τι κάνατε;  Ομολογήσατε μεγαλόπρεπα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας ότι σας ΑΞΑΠΑΤΗΣΑΝ!!! Αυτό δεν φτάνει σαν εξήγηση για μια δαπάνη πολύ μεγάλου κόστους και δεν σας απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες που έχετε για την κατάσταση που μας παραδώσατε!!! Και προσπαθείτε να κρύψετε και να κρυφτείτε από τους κατοίκους μας πίσω από την προσωπική σας εξαπάτηση και την εκτίμηση σας ότι όλα έβαιναν καλώς… Αν έτσι ήταν τα πράγματα, γιατί σταμάτησε η λειτουργία του και γιατί εκεί έμειναν 5000 μπάλες δεματοποιημένες με τα επακόλουθά τους;
Η εγκατάσταση του Δεματοποιητή στοίχισε περίπου 950000 ευρώ… Η ετήσια επιβάρυνση των Δημοτών για την λειτουργία του ( με την δικιά σας προγραμματική και όπως το χειριστήκατε ) είναι άλλες 450000 ευρώ… ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ!!! ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ!!! Και όλα αυτά έγιναν και θα γίνουν χρήματα Ελλήνων Πολιτών και των Δημοτών μας, που θα κληθούν δυστυχώς να πληρώσουν λόγω της ανταποδοτικότητας το βάρος της αλόγιστης πολιτικής σας… Αναλογιστείτε κύριοι τι θα μπορούσε να γίνει στην διαχείριση των απορριμμάτων με 450000 ευρώ τον χρόνο… Εμείς σεβόμενοι τους Πολίτες μας αντιδράσαμε άμεσα και στο μέτρο του δυνατού δρομολογήσαμε άλλου τύπου οικονομική διαχείριση ( Δίμηνη Προγραμματική Σύμβαση και μετά Διαγωνισμός για εγκατάσταση εργολάβου και όχι ανάθεση όπως εσείς… )
Οι ευθύνες όλων σας είναι ιστορικές και τεράστιες!!! Μας παραδώσατε μια δεδομένη κατάσταση πασιφανούς αδιεξόδου και μας καταστήσατε ΔΕΣΜΙΟΥΣ των αλόγιστων πολιτικών σας!!! Μπροστά στην ΔΕΣΜΙΑ αυτή κατάσταση η Δημοτική μας Διοίκηση κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση της επίλυσης του αδιέξοδου. 

 1. ΔΕΣΜΙΟΙ όντες και σεβόμενοι την υγεία των κατοίκων, ανταποκριθήκαμε άμεσα σε όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς όλους, έτσι ώστε άμεσα να επαναλειτουργήσει ο δεματοποιητής σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό.
 2. Διαχειριστήκαμε το θέμα με διαφάνεια και εμείς πρώτοι μιλήσαμε για τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα στην λειτουργία του δεματοποιητή.
 3. Απευθυνθήκαμε προς όλες τις Διοικητικές ( Υπουργούς, στελέχη των Υπουργείων, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, Περιφερειάρχη, ΦΟ.Δ.Σ.Α ) και Δικαστικές Αρχές ( κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών ) με έγγραφά μας και ζητήσαμε να μας καθορίσουν χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων μας. Και αυτό γιατί δεν όλοι οι Χ.Α.Δ.Α του Δήμου μας έχουν κλείσει και ο χώρος του Δεματοποιητή που είναι ο μόνος νόμιμος αποδέκτης απορριμμάτων για δεματοποίηση όταν λειτουργήσει ο Δεματοποιητής έχει σχεδόν κορεστεί. Επίσημη απάντηση δεν πήραμε από κανένα!!!
 4. Θελήσαμε συναισθανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και σεβόμενοι την υγεία των κατοίκων, να φέρουμε το θέμα της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης για δίμηνη λειτουργία εκτάκτως σε ήδη καθορισμένη σαν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Σφυρής και η παράταξή του διαφώνησαν ( διαδικαστικά ) και το θέμα δεν ήρθε γιατί απαιτούσε ομοφωνία….
 5. Κάναμε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ που θα το επεκτείνουμε και είμαστε στην φάση της διερεύνησης του επόμενου βήματος της ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, προγραμματικών θέσεων της Παράταξής μας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έτσι θα μπορέσουμε και να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων και να επανακτήσουμε τα ανακυκλώσιμα. Και εδώ πρέπει να εξάρουμε την συμβολή των εθελοντών του Δήμου μας!!!
 6. Ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή της πίεσής μας είναι η νόμιμη απομάκρυνση των δεμάτων από τον συγκεκριμένο χώρο ( είμαστε στην φάση της διερεύνησης ).
Εμείς όντες ΔΕΣΜΙΟΙ μιας κατάστασης, την διαχειριστήκαμε με άπλετη διαφάνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα και προστασία των Πολιτών μας ( Πετύχαμε την δίμηνη δοκιμαστική λειτουργία με απευθείας ανάθεση στον εργολάβο και στη συνέχεια μειοδοτικό διαγωνισμό από την Περιφέρεια, ενάντια στην τακτική των προκατόχων μας ). Αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που με σκοτεινές επιλογές οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να σταματήσουν, ως Πόντιοι Πιλάτοι ¨ να νίπτουν τας χείρας τους ¨, να προσπαθούν να εξαχνιστούν και να φορτώνουν τις ευθύνες σε άλλους. Και αυτό γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση…. Και την έχει πολλές φορές δείξει και πρόσφατα μάλιστα!!!
Σταύρος Κούστας
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: