• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs
  • Advertisements

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2011 Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Γιάννης Πανουριάς (Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας):

Πως γίναμε πρωταθλητές στο κομποστ

Αφησε την πρωτεύουσα και επέστρεψε στην Αμφίκλεια, για να μεγαλώσουν τα παιδιά του στη φύση. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τα αιολικά πάρκα, άλλωστε, του το επέτρεπε. Ως αντιδήμαρχος πλέον στη γενέτειρά του, εισήγαγε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση – τη μεγαλύτερη ανά κάτοικο στην Ελλάδα

Συνέντευξη στη ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ,
Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
 

Σε όλες τις πτυχές της ζωής σας το περιβάλλον διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Θεωρείτε πως είστε ο τέλειος οικολόγος;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οικολόγοι. Υπάρχουν αυτοί που καταστρέφουν (λιγότερο) και στενοχωριoύνται και αυτοί που καταστρέφουν χωρίς να στενοχωριούνται.

Τι πιστεύετε ότι κάνει κάποιον περιβαλλοντικά ευαίσθητο;
Κατ’ αρχάς, το να είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που βλέπει ότι έρχεται μια καταστροφή και παλεύει να την αναστρέψει. Επίσης, να μη σκέφτεται τον εαυτό του στο άμεσο μέλλον, αλλά μακροχρόνια, το τι θα παραδώσει στις επόμενες γενιές – κάτι που συμβαίνει και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής.

Ποιο είναι το δικό σας «πράσινο» όνειρο;
Δεν πιστεύω στον οικοφασισμό. Πιστεύω στο συνδυασμό ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και αστυνόμευσης. Το κυριότερο, όμως, για κάθε «πράσινο» όνειρο είναι οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η πράσινη ανάπτυξη συνεπάγεται θυσίες γι’ αυτούς.

Σε τοπικό επίπεδο, στον δήμο σας, ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος;
Ο λόγος που ασχολήθηκα με τα κοινά στην Αμφίκλεια είναι ότι δεν μπορούσα να βλέπω τα σκουπίδια μας να καίγονται. Σταματήσαμε να τα καίμε και το 2006 ξεκινήσαμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ηταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το ότι ο κόσμος ήταν έτοιμος από καιρό, ενώ οι πολιτικοί ακόμα δίσταζαν. Ελεγαν ότι «οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν θα συμμετάσχουν, θα δημιουργούν προβλήματα…». Και όμως, σας πληροφορώ ότι ήταν οι πρώτοι που συμμετείχαν. Μαζί με τη βασική ανακύκλωση, συνεχίσαμε με την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, ελαστικών στα βουλκανιζατέρ και δεν σταματήσαμε εκεί. Ξεκινήσαμε πρόγραμμα κομποστοποίησης και είμαστε περήφανοι που έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό κάδων ανά κάτοικο στην Ελλάδα. Και επειδή ισχύει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», έχουμε συνάμα δωρεάν λίπασμα για τον κήπο μας.

Δυσκολευτήκατε να πείσετε τον κόσμο;
Εγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες. Ολα μπορούν να αλλάξουν όμως, ακόμη και τα μυαλά του κόσμου, αρκεί να υπάρχει υπομονή και επιμονή. Σήμερα έχουμε σαφώς λιγότερα σκουπίδια, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται: με συνεχείς ομιλίες στο σχολείο, ανακοινώσεις στο χωριό και μεταφρασμένα κείμενα στα αλβανικά και τα ρουμανικά (για τους μετανάστες). Αυτό που έχουμε καταφέρει ως δήμος είναι να είμαστε πάνω από τον μέσο όρο στη διαχείριση των σκουπιδιών. Κάτι που δεν σημαίνει, βέβαια, ότι λύσαμε τα προβλήματά μας: συνεχίζουμε, για παράδειγμα, να έχουμε έναν απαράδεκτο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η χωματερή δεν πληροί καμιά προϋπόθεση.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να εκπαιδευτεί;
Η γενική παιδεία θα πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δάσκαλοι που θα ευαισθητοποιήσουν περιβαλλοντικά τους μαθητές. Τα παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται τον σκουπιδότοπο της περιοχής τους για να δουν πού καταλήγουν τα παιχνίδια, τα τετράδια, τα ποδήλατά τους. Αυτό είναι ένα σοκ που θα τα οδηγήσει και να αγοράσουν λιγότερα, και μετά τη χρήση τους να τα ανακυκλώσουν σωστά. Δεν νομίζω όμως ότι οι δάσκαλοι έχουν το θάρρος να το κάνουν. Θα φοβούνται μην κολλήσουν μικρόβια, μη χτυπήσουν…

Είστε διευθύνων σύμβουλος της Εναλλακτικής Ενεργειακής, εταιρείας μελετών εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Πώς βλέπετε το τοπίο των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα;
Τα αιολικά πάρκα αποτελούν τον βέλτιστο τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού. Μπορούν να παραγάγουν μεγάλες ποσότητες και να διεισδύσουν σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού, σε μεγάλο ποσοστό. Οταν ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνιa, ήμασταν οι χίπηδες της ενέργειας και κανείς δεν έδινε σημασία.

Είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς ότι οι ανεμογεννήτριες εξελίχθηκαν. Στην Ελλάδα σήμερα παράγεται από αιολικά πάρκα το 4% του ηλεκτρισμού της χώρας μας. Ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να φτάσουμε στο 20% της συνολικής παραγωγής.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν γίνει σχεδόν της μόδας. Ο καθένας αναρωτιέται εάν μπορεί να επενδύσει. Συμβαίνει το ίδιο με τα αιολικά;
Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Τα μεν φωτοβολταϊκά μπορούν να φέρουν μια ανακατανομή του πλούτου σε μεσαία στρώματα. Τα δε αιολικά πάρκα απευθύνονται είτε σε μεγάλες εταιρείες είτε σε οργανωμένα κεφάλαια. Η πιθανότητα να δουλέψει στη χώρα το δανέζικο μοντέλο, στο οποίο πολλοί άνθρωποι συνεταιρίζονται και φτιάχνουν μία ή δύο ανεμογεννήτριες, το βρίσκω απίθανο, γιατί ο Ελληνας δεν έχει μάθει να συνεταιρίζεται.

Η πράσινη ανάπτυξη για την οποία ακούμε, νομίζετε ότι είναι κάτι εφικτό;
Φυσικά. Οι Ελβετοί, οι Φινλανδοί δεν προόδευσαν γιατί είχαν κάποιους φοβερούς ηγέτες. Απλώς αποφάσισε ο κάθε πολίτης να δουλέψει. Δεν πιστεύω στις θεωρίες παγκόσμιας συνωμοσίας που λένε πως, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς, ο κόσμος θα πάρει την κατεύθυνση που θέλουν οι μεγάλοι, οι Αμερικανοί, οι εταιρείες πετρελαίου κ.τ.λ. Εάν εργαστούμε σωστά και συστηματικά, θα πάμε το καράβι εκεί που θέλουμε εμείς. Εάν θέλουμε να πάμε προς την πράσινη ανάπτυξη, μπορούμε να πάμε χωρίς να μας σταματήσει κανένας.

Τι σας κάνει να αγανακτείτε όσον αφορά τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον;
Ενας άνθρωπος που ζει σε έναν τόπο που έχει πόσιμο νερό και παίρνει ένα πλαστικό μπουκάλι από το περίπτερο και το βάζει και σε πλαστική σακούλα. Αυτός ο άνθρωπος είναι βιαστής της φύσης. Αυτή η εικόνα με τρελαίνει.

11-01-10 H KAΘHMEPINH

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: