• H αξιολόγηση

 • Argolida Blogs
 • Advertisements

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ. ΚΑΙ 20 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ !

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Κ. Δ. ΚΑΜΙΖΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ


Προοδευτικής Πατριωτικής Συμπαράταξης Ερμιονίδας

Καθώς και σε όλους τους εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους του νέου Δήμου μας, ανεξάρτητα από την παράταξή τους.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΚΑΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά και στον

κ. Λάμπρο Μπούκλη ( Περιφέρεια Πελοποννήσου )

 

Η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά μας έστειλε το παρακάτω ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις από τους κ. Π. Τατούλη και τον κ. Δ. Δράκο. Ασφαλώς θα είναι χρήσιμο για την απόφασή μας στο δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Η Περιφέρεια θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την Πελοπόννησο αλλά και ιδιαίτερα για την Ερμιονίδα επειδή εμείς είχαμε την τύχη να γίνουμε τα < πειραματόζωα > με τις εσφαλμένες Δημοτικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές επιλογές.

Είναι λίγο μακρύ το κείμενο ! Αλλά διαβάστε το. είναι και πολλά τα χρόνια και ..δύσκολα που θα έχουμε μπροστά μας.

http://greenpeloponnisos.wordpress.com/

Τρίπολη, 11/11/2010

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά Λάμπρος Μπούκλης δήλωσε τα ακόλουθα:

« Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. Δράκο και Τατούλη που ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο διάλογο που τους καλέσαμε. Οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα που τους θέσαμε  τιμούν την δημοκρατία και τους θεσμούς. Θα συνεισφέρουμε στις προσπάθειες τους και μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ρήξεις και τομές με στόχο μία νέα και ισχυρή Πελοπόννησο.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους κ.κ.Δράκο και Τατούλη για τις εποικοδομητικές, προγραμματικές συνομιλίες που είχαμε τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον  ιδιαίτερα επιτυχημένο πρ.Επίτροπο Περιβάλλοντος  της Ε.Ε. κο Σταύρο Δήμα για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχαμε με όραμα όπως και εκείνος δήλωσε «μία πράσινη Πελοπόννησο».

Δεν περισσεύει κανείς και όλοι πρέπει ενωτικά να στηρίξουμε το έργο του νέου Περιφερειάρχη.

Καλούμε τους Πολίτες να αξιολογήσουν τις 20 απαντήσεις των κ.κ. Δράκου και Τατούλη, να κρίνουν την συνεισφορά τους στα δρώμενα της χώρας και να επιλέξουν εκείνον που μπορεί να κάνει ρήξεις και καινοτόμες αλλαγές.

Τρίπολη, 11/11/2010

20 Δημόσιες Απαντήσεις

προς τον κ. Λάμπρο Μπούκλη (Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά)

Ενόψει του 2ου γύρου των περιφερειακών εκλογών στην Πελοπόννησο, ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρος Τατούλης απαντά ανοικτά στα  20 δημόσια ερωτήματα, τα οποία η παράταξη «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά» έχει θέσει σε δημόσιο διάλογο.

Ελπίζουμε οι απαντήσεις που δόθηκαν, να συμβάλουν στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα όσων υποστήριξαν στον 1ο γύρο το συνδυασμό  «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά».

 1. Με τι μέσα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προωθήσετε την αποκατάσταση των χωματερών και την συμμόρφωση της διαχείρισης των απορριμμάτων προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία;                         Τι δεσμεύσεις (ετήσιους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους) είσαστε διατεθειμένοι να αναλάβετε για μείωση παραγόμενων στερεών αποβλήτων,  επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, διαλογή  και  ανακύκλωση στην πηγή, λιπασματοποίηση / κομποστοποίηση την οργανικών και την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων;

Κύριε Μπούκλη, χαίρομαι που ξεκινάτε τις ερωτήσεις σας από τα απορρίμματα. Θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και γνωρίζω πολύ καλά την ευαισθησία -συλλογική και προσωπική- που διαθέτετε για το θέμα αυτό. Με αφορμή το ερωτηματολόγιο αυτό θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στο ΔΣ της ΕΕΔΣΑ, της πλέον αναγνωρίσιμης ίσως ΜΚΟ με αντικείμενο τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της χώρας , την οποία και παρακολουθούμε στενά.

Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα, Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντί να αποτελεί πρότυπο, είναι σήμερα το χείριστο παράδειγμα. Ουσιαστικά υπάρχει μη διαχείριση. Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ χρειάζεται με κάθε κόστος να γίνει «χθες», αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε τεχνολογικό μέσο. Οι λόγοι δεν είναι μόνο τα πρόστιμα. Είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα ζητήματα δημόσιας υγείας που εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν οι ΧΑΔΑ με τη συνέχιση της λειτουργίας τους και με τη μη αποκατάστασή τους.

Είναι αναμφισβήτητο ότι μένουν να γίνουν πολλά και  πρέπει να γίνουν σύντομα. Τα όσα θα γίνουν όμως, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, τον ΠΕΣΔΑ και φυσικά την κείμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με λύσεις ωστόσο δοκιμασμένες και εφαρμοσμένες. Η Πελοπόννησος και οι πολίτες της δεν αντέχουν πειραματισμούς και μαθητευόμενους μάγους.

Η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων είναι θέμα παιδείας και αποτελεί μια αέναη προσπάθεια. Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε διαρκώς να μειώνεται ο όγκος των παραγόμενων αποβλήτων.

Η προώθηση πολιτικών για αύξηση της ανακύκλωσης, των ποσοτήτων προδιαλεγμένου οργανικού και η παραγωγή καλής ποιότητας compost, που θα είναι αξιοποιήσιμο, είναι πολιτική επιλογή. Στην κατεύθυνση αυτή πέρα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση θέλουμε να δημιουργήσουμε πλέγμα κινήτρων που θα αγγίζουν τον κάθε πολίτη, αλλά και τους δήμους. Πολιτική επιλογή που εμάς μας εκφράζει, αλλά και στόχο μας παράλληλα,  αποτελεί η υπέρβαση των εθνικών στόχων και δεσμεύσεων. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα μας υποχρεώνουν και μπορούμε να το πετύχουμε

Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια Νέα Πελοπόννησο. Μια Νέα Πελοπόννησο, πρότυπο στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι τ’ απορρίμματα που οδηγούνται προς ταφή πρέπει να είναι τα ελάχιστά δυνατά. Πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες λύσεις (ανακύκλωση, προδιαλεγμένο οργανικό κτλ), ώστε να οδηγούνται προς ταφη υπολείμματα και όχι σύμμεικτα απορρίμματα.  Μιλάμε για ΧΥΤΥ. Όχι για τους παρωχημένους ΧΥΤΑ.

Από τις 350 περίπου χωματερές που έχουν καταγραφεί ως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μερικώς ή ολικώς το 40%. Ο δικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση των υπολοίπων ΧΑΔΑ να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο, εφαρμόζοντας απόλυτα τις μελέτες αποκατάστασης που ήδη έχουν συνταχθεί από τη διεύθυνση ΠΕΧΩ, κάτι που άλλωστε αποτελεί και συμβατική μας υποχρέωση έναντι των Ευρωπαίων , αλλά και ρητή δέσμευσή μας στο πρόγραμμά μας.

 1. Είστε σε θέση να εγγυηθείτε πολιτικά (και όχι μόνο επιστημονικά / τεχνοκρατικά) απόλυτο αποκλεισμό της καύσης και της δεματοποίησης των σύμμεικτων (όπως σήμερα συμβαίνει στην Πελοπόννησο) απορριμμάτων; Εάν όχι, ποιες είναι οι θέσεις σας;

Ας τα δούμε προσεχτικά και αναλυτικά. Η Διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι θέμα που μπορεί κανείς να απαντά βιαστικά και απερίσκεπτα.  Πιστεύουμε ότι τα σκουπίδια αποτελούν μια ολόκληρη οικονομία από την οποία μπορούμε να έχουμε τελικά οικονομικό όφελος.

Η διατυπωμένη πολιτική μας για τα σκουπίδια στηρίζεται στο τρίπτυχο «μείωση όγκου των απορριμμάτων –μηδενικοί ρίποι – ο ρυπαίνων πληρώνει». Όσον αφορά τη δεματοποίηση συμμείκτων, την απορρίπτουμε ως λύση. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, όπου έχει εφαρμοστεί, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Έχουμε παραδείγματα τέτοια σε περιοχές τόσο της Πελοποννήσου, όσο και σε περιοχές άλλων Περιφερειών (πχ Δυτική Ελλάδα). Χρειάζεται να ξέρουμε και να μαθαίνουμε από το σύνολο της χώρας.

Αναφορικά με την καύση των απορριμμάτων με βαθιά συναίσθηση ότι τα όσα λέμε αποτελούν για εμάς δεσμεύσεις και όχι λόγια, θα σας πω τα εξής. Εξ ορισμού δεν αποκλείουμε καμία τεχνολογία, αλλά συγχρόνως δεν θεωρούμε καμία πανάκεια. Η καύση δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στην Ελλάδα (και δεν είναι τυχαίο νομίζω..).Δεν είμαστε ειδικοί στα απορρίμματα, αλλά χρειάζεται να ξεκινήσει από την Πελοπόννησο η εφαρμογή της; Δε νομίζω… Για να είμαι ξεκάθαρος λοιπόν λέω ότι πολιτικά δεν αποτελεί για εμάς την επιλογή μας.

Στοχεύουμε μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό στην επιλογή της λύσης που θα εξασφαλίζει «μέγιστη αξιοποίηση- χαμηλό κόστος –μηδενικούς ρίπους» μέσα στο πρώτο 6μηνο, προκειμένου πριν από τη λήξη της θητείας μας να έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

 1. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ προβλέπει κατάργηση δρομολογίων και συνδέσεων, αποξήλωση γραμμών, ελεύθερη αλλαγή χρήσης (και εκποίηση) του χώρου που καταλαμβάνουν σήμερα σταθμοί και γραμμές. Έχετε την πολιτική βούληση για προγραμματικές συμβάσεις της περιφέρειας με τον ΟΣΕ για να κρατηθούν ανοικτές συγκεκριμένες γραμμές; Ποιες γραμμές αφορούν τα σχέδιά σας αυτά; Μέχρι τι ποσό θεωρείτε ότι μπορεί να διαθέτει η περιφέρεια σε ετήσια βάση για το σκοπό αυτό;

Θέλω να είμαστε ρεαλιστές, προκειμένου να μην γινόμαστε λαϊκιστές. Η διατήρηση των γραμμών στη σημερινή τους μορφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΣΕ. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός στοχεύει στην νομοθετική προστασία των γραμμών θα είναι μη ρεαλιστική ενέργεια. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΣΕ προφανώς και δεν αποτελεί αρμοδιότητα αλλά και ενέργεια της κλίμακας της περιφέρειας. Με δεδομένο ωστόσο, ότι πιστεύουμε βαθιά στην αναγκαιότητα επιβίωσης του ΟΣΕ, στοχεύουμε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του,  μέσα από ένα σχέδιο που θα καθιστά τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο εκτός των άλλων έναν τουριστικό  & ουσιαστικά εμπορικό (μεταφορά εμπορευμάτων, γίνεται σε αρκετές χώρες του κόσμου, με επιτυχία, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του) σιδηρόδρομο, του οποίου οι σημερινοί σταθμοί θα αποτελούν σημεία προορισμού και θα εξασφαλίζουν διαμονή, εμπορικές δραστηριότητες και ψυχαγωγία. Με αυτόν τον τρόπο, οι γραμμές θα είναι αναγκαίες και προφανώς θα παραμείνουν ανοικτές. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξουμε επιχειρηματικές συνέργιες, με συμμετοχή της περιφέρειας και τουριστικών φορέων της Πελοποννήσου.

 1. Είστε σε θέση να εγγυηθείτε ότι η περιφέρεια δε θα επιτρέψει καμιά αλλαγή χρήσης στις γραμμές που θα ανασταλούν και θα αποτρέψει με κάθε τρόπο το ξήλωμά τους; Με τι τρόπους σκοπεύετε να το κατοχυρώσετε;

Η εγγύηση για τη μη αλλαγή χρήσης θα έλθει μέσα  από την αναγκαιότητα διατήρησης στη σημερινή τους μορφή που ήδη περιγράφηκε στην επιχειρηματική μας πρόταση, που θα συμβάλει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας.

 1. Με την ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, η διαδρομή Κόρινθος-Αθήνα θα γίνεται με το τρένο πολύ συντομότερα από ότι με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Θα επιδιώξετε προγραμματική σύμβαση με τα τοπικά ΚΤΕΛ ώστε μέρος των δρομολογίων τους προς Αθήνα να καταλήγουν στον Προαστιακό, με ανταπόκριση και ενιαίο εισιτήριο; Θα διεκδικήσετε από τον ΟΣΕ να επανεπενδύσει σε γραμμές της Πελοποννήσου ένα μέρος από τα επιπλέον αυτά έσοδά του;

Η υποστήριξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί κεντρική μας επιλογή. Η δικτύωση όλων των Μέσων αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Στην κατεύθυνση αυτή η εξασφάλιση λειτουργικής συμβατότητας μεταξύ των δρομολογίων του ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ αποτελεί αυτονόητη ενέργεια. Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα οικονομικά μεγέθη αυτή η ενέργεια καθίσταται επιβεβλημένη. Ένας σχεδιασμός που θα εξασφαλίζει τη συνέργια στα δρομολόγια των δύο οργανισμών θα έχει οικονομικά οφέλη, τα οποία θα τον καθιστούν υλοποιήσιμο, προκειμένου να μην έχει ανάγκη από επιδοματική πολιτική για να πραγματωθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας. Σε μια προοπτική που θα εξασφαλίζει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τον ΟΣΕ, οι επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των γραμμών θα αποτελέσουν φυσική συνέπεια και όχι εξαναγκαστική ενέργεια, η οποία στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον δεν θα είναι ρεαλιστικό προσδοκώμενο. Βέβαια, η δυνατότητα που θα έχει πια η Νέα Περιφέρεια να διεκδικεί αυτόνομα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα μας δώσει την δυνατότητα να «τρέξουμε» δράσεις, όπως το «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ», το οποίο απέδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα κατά τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010, που εφαρμόστηκε. Υπήρξαν δήμοι, όπως για παράδειγμα το Ξυλόκαστρο, που αξιοποίησαν αυτήν την δυνατότητα, επιδοτώντας τα εισιτήρια ακόμη και στο 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.

 1. Μεγάλος αριθμός χωριών δεν έχουν σήμερα συγκοινωνιακή σύνδεση ούτε με την έδρα του δήμου τους, παρά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Για τι ποσοστό των οικισμών σκοπεύετε να διασφαλίσετε τουλάχιστον 3 δρομολόγια λεωφορείου την ημέρα; Τι πολιτικές θα προωθήσετε σε αυτό το ζήτημα, με τι χρονοδιάγραμμα, και με τι κριτήρια θα επιλεγούν οι οικισμοί που θα συνδεθούν;

Αποτελεί πιστεύω μας ότι η αναστροφή της ερημοποίησης των ορεινών μας χωριών δεν μπορεί να γίνει με ενέργειες, όπως αυτή που προτείνετε και η οποία αφορά μεμονωμένα την αποκατάσταση της συγκοινωνίας. Άλλωστε, πρέπει να εκτιμήσουμε ότι η καλή συγκοινωνία που υπήρχε πριν από 15-20 χρόνια δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει τον κόσμο στα χωριά. Η δική μας πολιτική στοχεύει στην αναγέννηση των εγκαταλελειμμένων οικισμών μέσα από τις μορφές ήπιου τουρισμού, όπως άλλωστε ήδη έχει ξεκινήσει στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου. Δραστήρια και ζωντανά χωριά δεν είναι ασύμφοροι προορισμοί για το ΚΤΕΛ. Επιπλέον στοχεύουμε στην δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για κάθε ορεινό όγκο, ο οποίος έχει δυνατότητες χρηματοδότησης και θα μπορεί με δικά του μέσα επικουρικά να εξασφαλίζει συγκοινωνία στα χωριά, που θα είναι αδιάφορα από άποψη ανταποδοτικότητας για το ΚΤΕΛ. Η επιδοματική πολιτική από μόνη της μπορεί να αποτελέσει μόνο προσωρινή λύση, μέχρι να αποδώσουν οι πολιτικές που θα φέρουν την οριστική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που έχει καταγραφεί ανορθολογισμός στη χάραξη, αλλά και τη συχνότητα των δρομολογίων (για παράδειγμα η σύνδεση της ορεινής Γορτυνίας ), όπου εκεί μπορούμε από την πρώτη κιόλας μέρα, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, που θα κάμψουν την απομόνωση των ορεινών αυτών περιοχών.

 1. Στον τουρισμό προωθείται σήμερα ένα πρότυπο εγκαταστάσεων πολύ μεγάλης κλίμακας (Π.Ο.Τ.Α.), που φιλοδοξεί να προσφέρει στους τουρίστες τα πάντα μέσα στον περίβολο της επιχείρησης, κρατώντας τους σε απόσταση από την τοπική οικονομία. Τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν υψηλότατες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους όπως γεωργική γη και νερό, ενώ περιορίζουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε μεγάλες περιοχές. Είστε θετικός ή αρνητικός για τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιφέρειά μας;  Τι σας έδειξε η μέχρι σήμερα εμπειρία; Αν τις απορρίπτετε, τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να ματαιωθούν τέτοια σχέδια; Πώς θα χειριστείτε το θέμα των Π.Ο.Τ.Α. στη Μεσσηνία; Τι είδους τουρισμό θεωρείτε ότι πρέπει να επιδιώξει η Πελοπόννησος;

Έχουμε εκτενώς αναφερθεί στο πρόγραμμά μας στην τουριστική ανάπτυξη μέσα από την βιώσιμη αξιοποίηση των ορεινών όγκων που θα στηριχτεί στο τρίπτυχο «φορέας διαχείρισης-ειδική περιβαλλοντική μελέτη- σχέδιο διαχείρισης» στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πάρκων, κατεύθυνση η οποία μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις και μπορεί να μετατρέψει την καθαρά αγροτική μας οικονομία σε μια σύνθετη οικονομία, της οποίας μεγάλο ποσοστό θα αποτελεί το τουριστικό προϊόν. Η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων τύπου ΠΟΤΑ δεν αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, όμως δεν μπορεί και να αποκλεισθεί. Αρκεί αυτές να εξασφαλίσουν συνέργιες με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας, την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των περιοχών αυτών. Με απλά λόγια, πρέπει να υπάρχει ένα ισοζύγιο, μια πολυπαραμετρική αντιμετώπιση και πάντοτε μια διασύνδεση της μεγάλης επένδυσης με την τοπική οικονομία και την κοινωνία. Η εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να γίνει θεσμικά στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, αλλά και στη βάση επιχειρηματικών συνεργιών μεταξύ των τοπικών οικονομικών παραγόντων και δραστηριοτήτων με τα επιχειρηματικά σχήματα των τουριστικών επενδύσεων. Οι βάσιμες ανησυχίες που αφορούν τις επιπτώσεις επενδύσεων τέτοιας κλίμακας στους φυσικούς πόρους της περιοχής επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν με την θεσμοθετημένη υποχρέωση των επιχειρήσεων αυτών να εφαρμόσουν πρακτικές αειφορίας στην επαναχρησιμοποίηση του νερού, στην επεξεργασία των αποβλήτων με φυσικά συστήματα και φυσικά στην αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει τη διατήρηση της πρόσβασης στις παραλίες για όλους τους πολίτες.

 1. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σε ορεινές κυρίως περιοχές, αρκετές μονάδες ήπιου τουρισμού που απευθύνονται κυρίως σε Έλληνες «επισκέπτες του Σαββατοκύριακου». Έχετε εναλλακτικό σχέδιο για τη στήριξή τους, τώρα που η κρίση απειλεί να συρρικνώσει αυτό το είδος εσωτερικού τουρισμού;

Πέρα από την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος με δικτυακές εφαρμογές και την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύουμε να συγκροτήσουμε δίκτυα επισκεψιμότητας, τα οποία θα καταγράφουν καταρχήν τους προορισμούς και στη συνέχεια θα επιχειρούν  τη διασύνδεσή τους με άλλες δραστηριότητες και ασφαλώς με την προώθηση των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων. Η συνεργασία για παράδειγμα με τους τοπικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να αναπτύξουμε τον γαστρονομικό και τον οινικό τουρισμό σε περιοχές με μακρόχρονη σχετική παράδοση (Νεμέα, Μάνη κτλ) θα δημιουργήσει τουριστική κινητικότητα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό  θα παράγει πολλαπλά οφέλη και για τις τοπικές οικονομίες. Σκεφτείτε ότι οι ορεινοί όγκοι της Πελοποννήσου φιλοξενούν τα Σαββατοκύριακα μόνον, περισσότερους από 30.000 επισκέπτες. Αν κάθε ένας από αυτούς έφευγε με 10 κιλά πελοποννησιακών προϊόντων θα είχαμε πολύ γρήγορα σημαντικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σχεδιασμός, οπότε θα ήταν παράλογο να πούμε ότι εμείς διαθέτουμε έναν εναλλακτικό σχεδιασμό. Εμείς λέμε ότι η Νέα Περιφέρεια θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο, προκειμένου να μην γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και να μην αναλαμβάνονται αποσπασματικές πολιτικές, οι οποίες και πόρους κατασπαταλούν και αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν παράγουν.

 1. Πως θα εργαστείτε για την προώθηση των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών NATURA. Μέτρα και χρονοδιάγραμμα;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει αξιόλογα οικοσυστήματα, από τα ομορφότερα στην Ελλάδα. Το Μαίναλο,   ο Πάρνωνας  , ο Ταΰγετος, η Ζήρεια, ο Χελμός, το οροπέδιο του Φενεού, το φαράγγι του Λούσιου είναι μόνο μερικά από αυτά. Σημεία που η αξεπέραστη ομορφιά της φύσης συνδυάζεται με παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και πολιτιστικά μνημεία. Αποτελεί χρέος μας απέναντι στη φύση αλλά και τις επόμενες γενεές να προστατέψουμε αυτούς τους ορεινούς όγκους από τις φωτιές και την τσιμεντοποίηση, από την λαιμαργία του ανθρώπου που οδηγεί στην άναρχη ανάπτυξη. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να μην κλείνουμε τα μάτια μας. Όλα αυτά τα εξαιρετικά οικοσυστήματα αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και έχει αναπτυχτεί πάνω σ’ αυτά οικονομική δραστηριότητα.

Πιστεύω ότι αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχτούν χωρίς πλαίσιο αναφοράς αφενός θα είμαστε συμμέτοχοι στις καταστροφές που θα γίνουν και αφετέρου η ανάπτυξη και το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικά δυσανάλογο των επιπτώσεων.

Έχω πολλές φορές διατυπώσει την άποψη ότι την πολιτική για το Περιβάλλον πρέπει να την δούμε σε μια νέα βάση που θα εξασφαλίζει αφενός την προστασία των οικοσυστημάτων, αφετέρου όμως θα αποτελεί μοχλό για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Μια τέτοια νέα προσέγγιση, που πέρα των απαγορεύσεων θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις για ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση,  μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία κοινωνική συναίνεση χωρίς την οποία καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική πολιτική δεν έχει τύχη να υλοποιηθεί.

Όταν αναφερόμαστε στο περιβάλλον πρέπει  δίπλα στα οικοσυστήματα να βλέπουμε, τον πολιτισμό που κουβαλάει μαζί του ο τόπος,  τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μοναστήρια του αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει  να βλέπει το περιβάλλον ως ολότητα και έτσι να το αντιμετωπίζει. Αν αυτό το αγνοήσουμε συνήθως οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις  που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την τοπική κοινωνία.

Τα Οικολογικά Πάρκα είναι θεσμοί – εργαλεία που μπορούν να ενταχθούν σε μια τέτοια νέα πολιτική για το Περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή  πολιτική για τα πάρκα, μιας και η Ελληνική είναι πολύ πρόσφατη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πεδίο αναζητήσεις εμπειριών και τεχνογνωσίας. Η συστηματική συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πάρκα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο, γιατί αυτό αποτελεί επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά κυρίως γιατί συμβάλει στην εξωστρέφεια των τοπικών οικονομιών της περιοχής του Πάρκου.

Κάθε οικοσύστημα πρέπει να αποκτήσει σύμφωνα με τον Ν.1650/86, «Φορέα Διαχείρισης» (σήμερα Φορέα διαθέτει μόνο ο Πάρνωνας) , «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη» που θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας, «Διαχειριστικό Σχέδιο» που θα αποτελέσει το εργαλείο  για αειφόρο ανάπτυξη προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις που η  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θέτει για το οικοσύστημα.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών εργαλείων αποτελεί το κομβικό σημείο της πολίτικης μας που θα εξασφαλίσει, προστασία και ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε άμεσα τους διατιθέμενους από το ΕΣΠΑ πόρους και η υλοποίηση θα ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο της θητείας μας.

Παράλληλα, θα συγκροτήσουμε έναν «Περιφερειακό Φορέα Αειφορίας και Ανάπτυξης» σε Μορφή ανώνυμης εταιρείας με συμμετοχή όλων των Φορέων Διαχείρισης, Επιμελητηρίων, Ξενοδόχων κλπ ο οποίος θα αναλάβει θεσμικά την οργανωμένη προβολή σε τουριστικές εκθέσεις, την καλλιέργεια επιχειρηματικών συμπράξεων κυρίως όμως συστηματική συνεργασία με μεγάλα Ευρωπαϊκά Πάρκα για την άντληση τεχνογνωσίας.

10.  Στο νομοσχέδιο για το «FAST TRACK» που εκκρεμεί στη Βουλή, προβλέπεται δυνατότητα παρεκκλίσεων μεγάλης έκτασης από την περιβαλλοντική νομοθεσία, προκειμένου για έργα και επενδύσεις που θα θεωρηθούν υψηλής προτεραιότητας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και νομικοί θεωρούν τις διατάξεις αυτές πλήρως αντισυνταγματικές. Αν τελικά ψηφιστούν από τη Βουλή, δεσμεύεστε ότι η περιφέρεια θα ζητά δικαστικά την ακύρωση κάθε τέτοιας αντισυνταγματικής παρέκκλισης που θα αφορά την Πελοπόννησο και θα εμπεριέχει εκτροπές από την περιβαλλοντική νομοθεσία;

Η επιβολή πρακτικών «FAST TRACK» σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικαστήρια δεν είναι ρεαλιστική επιλογή. Ακόμη και αν αδιαφορήσουν οι τοπικοί φορείς είναι σίγουρο ότι θα την ακυρώσουν οι ενεργοί πολίτες. Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε στους ενεργούς πολίτες και έχουμε τον κοινό νου να μην ταυτιζόμαστε με μη ρεαλιστικές επιλογές θα κάνουμε ό,τι είναι επιβαλλόμενο για να εξασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι περιβαλλοντικά αποδεκτές.

11.  Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την διαφάνεια, την διαβούλευση με τους πολίτες και την κοινωνική λογοδοσία της Διοίκησης της Περιφέρειας;  Μέτρα και χρονοδιάγραμμα;

Κύριε Μπούκλη, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε τοποθετήσει στην κορυφή της δικής μας ατζέντας. Τόσο η συμμετοχικότητα όσο και η διαφάνεια είναι δύο κορυφαία θέματα, τα οποία ευνοεί εξαιρετικά η διοικητική μεταρρύθμιση, από τη στιγμή βέβαια που θα στηριχθεί σε ανθρώπους που την πιστεύουν και  θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει. Μέχρι τώρα, η δημόσια διοίκηση ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες. Σήμερα, ήλθε η ώρα αυτά τα κλειστά γραφεία να ανοίξουν στους πολίτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο (και θεσμικά πια) στη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση των πολιτικών. Από την άλλη πλευρά, και η διάφανη διαχείριση των πόρων των επιδοτήσεων πρέπει επιτέλους να γίνεται με ξεκάθαρο πλαίσιο και στεγανές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να αφήνουμε παραθυράκια για «αρπαχτές». Θα ήθελα να γίνουμε ωστόσο λίγο πιο αναλυτικοί, διότι από αυτό το σημείο θα βάλουμε τα γερά θεμέλια για να φτιάξουμε μια ισχυρή και σύγχρονη περιφέρεια, ικανή να διεκδικήσει αυτόνομη αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας και ευημερία για τους συμπολίτες μας.

Η απορρύθμιση του σύγχρονου πολιτικού και οικονομικού συστήματος ξεκινά από την απελευθέρωση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Οι παγιδευμένες δυνάμεις των πολιτών, σε ένα τρόπο διαβίωσης με το συμβολισμό της παθητικής αποδοχής, απελευθερώθηκαν και σήμερα πλέον μετέχουν στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ισότιμα.

Η υπόθεση του συγχρονισμού της περιφέρειας όμως, με την υπερβατική θέση που σήμερα έχει κατακτηθεί στο Web 2.0, χρειάζεται πολύ δουλειά και ανοικτό μυαλό, κάτι που οι κρατικές δομές που συνθέτουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δεν διαθέτουν ακόμα. Στόχος δικός μας είναι η περιφέρεια να γίνει ένα κόμβος στον οποίο ακτινωτά θα συνδέονται οι λειτουργίες της με τους πολίτες με διαδικασίες όπως αυτές των κοινωνικών δικτύων που σήμερα έχουν εκπαιδεύσει τους πολίτες σε συγκεκριμένες ρουτίνες.

Θα επενδύσουμε στις συνήθειες αυτές μετατρέποντας την τυπική μηχανοργάνωση των υπηρεσιών σε ένα μοντέλο client service που θα υπηρετεί τους πολίτες αντί να τους εισάγει στους λαβύρινθους των υπηρεσιών. Μιλάμε δηλαδή για μια  «Πελοπόννησο 2.0», με την λογική του client service, η οποία θα περιλαμβάνει και τις “Υπηρεσίες μιας στάσης” (one stop shop), ώστε να εγγυάται η διαφανής και ισότιμη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με μια τέτοια στρατηγική σχεδιασμού η εξωστρέφεια θα μπορέσει να αποκτήσει φορέα διάδοσης της. Παράλληλα ένας κόμβος Web 2.0 με αρχές client service θα προσφέρει δυναμική συμμετοχής στο κοινό. Η προώθηση του τόπου είναι καθήκον όλων μας. Εμείς αυτό που θα προσφέρουμε θα είναι το πλαίσιο, με τρόπους που οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν με την δική τους παραγωγή και προώθηση περιεχομένου.

Αυτό που στο διαδίκτυο αποκαλείται user generated content και εφαρμόζεται με τα social media και το blogging θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που υπό την ενδυνάμωση της περιφέρειας θα λειτουργήσει την εξωστρέφεια και την επικοινωνία των μικρών, διαφορετικών κοινοτήτων με την μεγάλη κρίσιμη μάζα των δυνητικών επισκεπτών ή πελατών της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα επιτυγχάνει δύο στόχους: αφενός την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες (με την αντίστοιχη συρρίκνωση στο ελάχιστο δυνατό των γραφειοκρατικών μηχανισμών) και αφετέρου θα κλείνει τους δρόμους στη διαφθορά. Οι σχέσεις του πολίτη με τη διοίκηση θα σταματά στα ΚΕΠ και πολύ σύντομα στα e- ΚΕΠ, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται άλλου είδους, γνωστές σε όλους μας σχέσεις συναλλαγής με τις διάφορες υπηρεσίες της περιφέρειας. Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας στη Νέα Περιφέρεια, θα προχωρήσουμε στην  ανάρτηση όλων των αποφάσεων της διοίκησης για ενημέρωση και συνεχή έλεγχο. Είναι αδιαπράγματευτη η θέση μας για πλήρη διαφάνεια. Υπάρχει πρόγραμμα που «τρέχει» στο ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση (e-region) και προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας  που σε συνεργασία με το πρόγραμμα Διαύγεια του ΥΠΕΣ θα παρέχει τη δυνατότητα να δημοσιεύεται κάθε διοικητική πράξη στο διαδίκτυο, το σύνολο των τοποθετήσεων των περιφερειακών συμβούλων, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και με λέξεις κλειδιά να μπορεί ο κάθε πολίτης να δει τί υποστηρίζει ο καθένας και τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Πρόκειται για μια διαδραστική πλατφόρμα, με δυνατότητα συμμετοχής από τους πολίτες. Εμείς, όμως θα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Όλα αυτά τα αρχεία θα είναι «ανοικτά» για επεξεργασία και διαθέσιμα για χρήση, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα δημόσια δεδομένα είναι δεδομένα που ανήκουν στους πολίτες («δημόσια δεδομένα, δικά σας δεδομένα»).

Παράλληλα, θα προωθήσουμε την ανοικτή και διάφανη κατανομή πόρων προς τις επιχειρήσεις, χωρίς τους γνωστούς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς σε «δικούς» μας και σε «άλλους». Με την ως σήμερα πρακτική, αξιολογείται θετικά το 95% των προτάσεων που υποβάλλονται, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση της σκοπιμότητας της επένδυσης αλλά και της δυνατότητας υλοποίησης της. Στη συνέχεια όμως το 50% των προτάσεων καρκινοβατεί παίρνει συνεχείς παρατάσεις και στο τέλος δεν υλοποιείται με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών πόρων.   Η διαδικασία  πιστοποίησης των εργασιών για την εκταμίευση των χρημάτων, είναι επίσης μια μεγάλη περιπέτεια για τον επενδυτή. Αμφισβητήσεις δαπανών και μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης αποτελούν τον κανόνα. Εμείς λοιπόν, στη Νέα Πελοπόννησο, έχουμε δεσμευτεί για τα εξής:

 • Όλες οι αξιολογήσεις των προτάσεων θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Περιφέρειας προκειμένου τα χρήματα που  επενδύονται να έχουν μεγάλη ανταπόδοση και φυσικά να εξυπηρετούν το στρατηγικό μας στόχο.
 • Όλες οι εισηγήσεις των αξιολογητών των προτάσεων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο πριν την συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου ο κάθε επενδυτής να έχει όλα τα στοιχεία διαθέσιμα προκειμένου να υποστηρίξει την πρόταση του ενώπιων της επιτροπής
 • Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται τα τελικά κόστη ανά εργασία μετά τις τελικές πιστοποιήσεις προκειμένου αυτή να απολέσει εργαλείο τόσο για τον επενδυτή στην κοστολόγηση της επένδυσης του, όσο και στον αξιολογητή κατά την αξιολόγηση.
 • Οι προτάσεις που θα αξιολογούνται θετικά θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας. Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί καχύποπτα ως πιθανός κομπιναδόρος. Η πιστοποιήσεις και οι πληρωμές θα γίνονται με εξαιρετική ταχύτητα  και απόλυτη διαφάνεια. Ακόμη και η  πιο μικρή επένδυση που μπορεί να αφορά τον εκσυγχρονισμό  του καφενείου θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
 • Προτάσεις που έχουν ως στόχο την «αρπαχτή» δεν θα έχουν καμιά τύχη.  Όλα τα «παραθυράκια» θα κλείσουν σε μια μέρα.

12.  Τι μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να πάρετε για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών;

Εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου, μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο τοπικής οικονομίας, πυρήνα ανάπτυξης και παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό θα το πετύχουμε με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, στη διασύνδεσή της με τις ευρωπαϊκές αγορές και φυσικά με την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίσουν σύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα, φθηνές και γρήγορες μεταφορές προϊόντων και ανθρώπων. Η περαιτέρω ανάπτυξη του θεματικού και στοχευμένου τουρισμού και η αξιοποίηση των επισκεπτών, τόσο ως αγορά διάθεσης των τοπικών προϊόντων κυρίως, όμως, ως δίκτυο προώθησης αυτών,  αποτελεί κεντρική επιλογή μας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αντλήσουμε κεφάλαια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αλλά και  από την ελεύθερη αγορά αξιοποιώντας τα ΣΔΙΤ. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα δημιουργήσει καινούριες θέσεις και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

13.  Τι μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να πάρετε στον τομέα της υγείας και περίθαλψης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον απώτερο στόχο επαναπατρισμού χιλιάδων Πελοποννησίων των Αθηνών;

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας στην Περιφέρειά μας είναι κεντρικός στόχος του συνδυασμού μας. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής μας, και αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια χρηματοδότησης από την ΕΕ, επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα προγράμματα παροχής υπηρεσιών σε αδύναμες κοινωνικά ή / και οικονομικά ομάδες, όπως:

 • Πρόγραμμα προληπτικού ιατρικού ελέγχου για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άστεγοι), με χρήση κινητών μονάδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον προληπτικό έλεγχο ασθενειών, των οποίων η έγκαιρη πρόβλεψη σώζει στην κυριολεξία τους (δυνητικούς) ασθενείς ή κάνει πολύ πιο άνετη τη διαβίωσή τους (λχ διάφορες μορφές καρκίνου, οστεοαρθρίτιδες κλπ)
 • Πρόγραμμα «τηλεφροντίδας» και κατ’ οίκον βοήθειας για παιδιά και ανήμπορους ηλικιωμένους
 • Ειδικές παρεμβάσεις υπέρ μειονεκτουσών ομάδων (αποφυλακισμένοι, μακροχρόνια άνεργοι, τοξικομανείς, οροθετικοί)
 • Ενίσχυση των φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια.
 • Διευκόλυνση της προσπελασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας ώστε να αναπτυχθεί η μόνιμη εγκατάσταση συνταξιούχων από χώρες της Κεντρικής και Βορείου Ευρώπης.
 • Θέσπιση Περιφερειακού Συνηγόρου του Πολίτη Με Αναπηρία
 • Δημιουργία Ηλεκτρονικού  Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών με σοβαρές αναπηρίες προκειμένου να μην χρειάζεται να μετακινούνται αυτοπροσώπως σε καμιά  υπηρεσία της Περιφέρειας.

Παράλληλα, όμως κ. Μπούκλη, εμείς θα «προκαλέσουμε» την κεντρική εξουσία και θα την ωθήσουμε στην αναθεώρηση της ανορθολογικής πολιτικής υγείας που έχει χαράξει. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι:

 1. Η Περιφέρεια δια της υγειονομικής της επιτροπής δεν πρόκειται να κάνει δεκτούς διορισμούς διοικητών νοσοκομείων χωρίς να πληρούν κάποια συγκεκριμένα προσόντα (διπλώματα, μεταπτυχιακά κτλ). Πρέπει να μπει επιτέλους τέλος σε όλες αυτές τις χαριστικές τοποθετήσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε γνώσεις ούτε εμπειρία σε αυτό το τόσο κρίσιμο αντικείμενο.
 2. Η Περιφέρεια θα διενεργεί δύο φορές τον χρόνο διαγωνισμό για τις θέσεις ειδικευομένων στα νοσοκομεία της.
 3. Η Περιφέρεια θα απαιτεί την εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτική κρίση των νέο-προσλαμβανόμενων ιατρών στα νοσοκομεία της ή στα κέντρα υγείας.

Η υγεία είναι ένας τομέας κρίσιμος που πάσχει εξαιρετικά. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ο ασθενής στην Τρίπολη από την Καλαμάτα για μονάδα εντατικής θεραπείας.

14.  Σκοπεύετε να  προωθήσετε την βιώσιμη οικονομία της υπαίθρου και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης βιολογικών και παραδοσιακών καλλιεργειών, ντόπιων προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης και ολοκληρωμένης αγροτικής διαχείρισης; Εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα, με ποιους τρόπους και με ποιους πόρους.

Ασφαλώς και θα προχωρήσουμε με πολύ γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Παρά την  σημαντική συρρίκνωση του Αγροτικού τομέα τα τελευταία 30 χρόνια, το ένα πέμπτο σχεδόν του συνολικού ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξακολουθεί να παράγεται κυρίως από τον κλάδο της γεωργίας, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας.

Πιστεύουμε στις προοπτικές ανάπτυξης της Αγροτικής οικονομίας της Πελοποννήσου και θα την υποστηρίξουμε.

Η παραγωγή σπάνιας ποιότητας παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Εξαιρετικά λάδια τα καλύτερα στην Μεσόγειο, η βρώσιμη ελιά (Καλαμών και Μαμούθ Κυνουρίας), τα πορτοκάλια της Αργολίδας και της Λακωνίας, τα μήλα και η πατάτα της Μαντινείας, τα ποιοτικά κρασιά (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο κλπ), τα σταφύλια της Κορινθίας, η μελιτζάνα του Λεωνιδίου, το κάστανο και μια σειρά άλλων προϊόντων αποδίδουν στους παραγωγούς αλλά και την τοπική οικονομία πολύ λιγότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε στο brad name που διαθέτουν.

Η  συσκευασία, η μεταποίηση, η υποστήριξη τους με τίτλους ονομασίας προέλευσης, και η συστηματική προώθηση τους ως επώνυμα προϊόντα  στην αγορά μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αξία τους.  Μέχρι τώρα, οι ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα είναι τραγικές. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα η Μεσσηνία, ο νομός που παράγει το 20% της συνολικής ποσότητας παραγωγής ελαιολάδου στην χώρα, και με ένα λάδι, που τη φήμη και την ποιότητά του ζηλεύουν σε όλη τη γη, να μην διαθέτει ελαιόλαδο ΠΟΠ. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς σε μαρασμό, αφού χάνονται εκατομμύρια επιδοτήσεων, αλλά και πολλά χρήματα, όπως το ποιοτικό παρακράτημα για το ελαιόλαδο κα.

Η βιολογική καλλιέργεια αποτελεί την νέα οικονομία με μεγάλες δυνατότητες.

Η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα, οι μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής αγροτικού τομέα,  το μεγάλο κόστος παράγωγης, η ανύπαρκτη υποστήριξη του παραγωγού με σύγχρονη τεχνογνωσία και τα καρτέλ που ελέγχουν την εμπορία των αγροτικών προϊόντων αποτελούν τους παράγοντες που ευθύνονται για την συρρίκνωση του Αγροτικού τομέα και την μείωση του εισοδήματος του αγρότη.

Οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη προσαρμογής των καλλιεργειών στις συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Η «Νέα Πελοπόννησος» θεωρεί ότι η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της περιφέρειάς μας. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε μια νέα αντίληψη και να υλοποιήσουμε μια μεταρρυθμιστική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

 1. Κατασκευή αγροτικών υποδομών ύψους τουλάχιστον 250εκ Ευρώ, με  ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Σήμερα που ο αγρότης  καλείται να παράγει μέσα σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον οι αγροτικές υποδομές  δεν αποτελούν απλά παράγοντα  αύξησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους αλλά προϋπόθεση για την ύπαρξη παραγωγής.

־    Η ολοκλήρωση των μεγάλων αρδευτικών της Τάκας και της Κανδήλας και του Φαλάνθου στην Αρκαδία. (100 εκ. Ευρώ)

־    Το νέο έργο του αναβάλλου στην Αργολίδα (30 εκ Ευρώ)

־    Η κατασκευή των δικτύων διανομής από το Φράγμα του Φενεού στην Κορινθία (40 εκ Ευρώ)

־    Ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στις παραλιακές ζώνες όλων των Νομών. Υπάρχουν ώριμες μελέτες για τον Αργολικό Κάμπο, τον κάτω ρου του Ευρώτα Ποταμού, την Κυνουρία και την παραλιακή Μεσσηνία με έργα συνολικού προϋπολογισμού 50εκ Ευρώ). Θα συνταχτεί άμεσα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις υπόλοιπες παραλιακές ζώνες με κεντρικό στόχο ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού να μην πάει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα.

 1. Κατασκευή ενός Περιφερειακού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει

־    Υποδομές για την λειτουργία μόνιμου διαπραγματευτηρίου αγροτικών προϊόντων, περιφερειακή Λαχαναγορά διασυνδεμένη με κεντρικές Ευρωπαϊκές αγορές .

־    Συνεδριακό κέντρο

־    Εκθεσιακό χώρο

Που θα αποτελέσει την αιχμή για την άσκηση Περιφερειακής Πολιτικής αλλά κυρίως για την προώθηση των πελοποννησιακών προϊόντων «μείωση της απόστασης» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και τον «αφοπλισμό» του καρτέλ των μεσαζόντων, οι οποίοι μέχρι σήμερα στρεβλώνουν την αγορά και καρπώνονται υπερκέρδη εις βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή .

 1. Συγκρότηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη με κεντρικούς πυρήνες την  βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε.), τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, τις ομάδες παραγωγών και τις επιχειρηματικές συμπράξεις, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων
 1. Δημιουργία μηχανισμού εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους αγρότες. Στον μηχανισμό αυτόν θα ενταχτούν αναβαθμισμένα τα Κ.Ε.Γ και θα αξιοποιηθούν οι σημερινές Δ/νσεις Γεωργίας.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συνόλου των υποδομών είναι 10ετής.

15.  Έχετε πρόθεση να συμβάλετε στη δημιουργία και την ενίσχυση θεσμών κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης των πολιτών; Ποιες κατηγορίες τέτοιων δικτύων σας ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα, και με τι τρόπους θα συμβάλει η περιφέρεια; Με ποιο χρονοδιάγραμμα, ποια εργαλεία και ποιους πόρους;

Ο Καλλικράτης, πέρα από τη μεγάλη ευκαιρία που μας προσφέρει να ανασυγκροτήσουμε τον τόπο μας, είναι και μια θαυμάσια αφετηρία για να αντιμετωπίσουμε υπό ένα άλλο, ρεαλιστικό και ουσιαστικό πρίσμα, έννοιες που είχαμε παρερμηνεύσει μέχρι σήμερα. Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία «χοάνη» που απορροφά πόρους, μειώνει την ανταγωνιστικότητα, ανακόπτει τους ρυθμούς ανάπτυξης και επιδεινώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά ως θεμελιώδης εγγύηση κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, ως πεδίο ενός ολόκληρου νέου οικονομικού τομέα, της κοινωνικής οικονομίας και ως ένα τεράστιο κοίτασμα νέων ευκαιριών απασχόλησης. Η σύνθετη και σύγχρονη αυτή λειτουργία των θεσμών του κοινωνικού κράτους φαίνεται πολύ πιο καθαρά στο επίπεδο κάθε τοπικής κοινωνίας. Ένα αποκεντρωμένο και συμμετοχικό κοινωνικό κράτος μπορεί να είναι από κάθε άποψη πολύ πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό υπέρ των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής. Οι άνεργοι νέοι μας, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι συμπολίτες μας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και απομονωμένοι πρόγονοί μας, οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν βρίσκουν τη συμπαράσταση που χρειάζεται ούτε από την πολιτεία ούτε από την κοινωνία των πολιτών. Σήμερα, η Νέα Περιφέρεια  μπορεί και πρέπει να γίνει το πεδίο της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης και της αποτελεσματικής λειτουργίας του κοινωνικού κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι δυνατή η ιεράρχηση κάποιων στόχων, διότι όλοι οι στόχοι πρέπει σταδιακά να επιτευχθούν παράλληλα.

Αυτό αφορά πιο συγκεκριμένα:

 • Για τα παιδιά, τους νέους και την οικογένεια: τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τα προγράμματα βοήθειας στα άτομα με μαθησιακά προβλήματα, τα προγράμματα βοήθειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, την παροχή υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού και εκπαίδευσης, την υποστήριξη των μονογονεικών οικογενειών, την υποστήριξη των πολυμελών οικογενειών  κο.κ.
 • Για τους ηλικιωμένους: τα ΚΑΠΗ, τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι», την τηλεειδοποίηση- τηλεβοήθεια και την κατ’ οίκον νοσηλεία, τους οίκους ευγηρίας (είτε με τη μορφή δημοτικών φορέων είτε με τη μορφή άσκησης εποπτείας) κ.ο.κ.
 • Για τα άτομα με αναπηρία: τα κέντρα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, τα προγράμματα σταδιακής επανένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνικοοικονομική ζωή, τα προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης
 • Για επιμέρους ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: τα κέντρα προστασίας προσφύγων (διαμονή, σίτιση και κοινωνική υποστήριξη), τα προγράμματα προσωρινής φιλοξενίας, τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και ενσωμάτωσης, τα προγράμματα για τους τσιγγάνους κ.ο.κ. Καθοριστική είναι πλέον η αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως προς την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
 • Απασχόληση – Ανεργία: Εξίσου σημαντικές είναι οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της Νέας Περιφέρειας στον τομέα της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας.
 • Εθελοντισμός: Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Νέας Περιφέρειας  στην ενεργοποίηση των πολιτών και στον συντονισμό της δράσης των φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Οι «Τράπεζες ελεύθερου χρόνου» μπορεί να έφτασαν με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών και στη χώρα μας, είναι όμως αξιόλογες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίτευξης της κοινωνικής συνοχής και μάλιστα σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη  δοκιμάζεται σκληρά.

16.  Ποια μέτρα θα λάβετε για την ενίσχυση (αλλά και την οριοθέτηση από παρερμηνείες και καταχρήσεις) της πράσινης επιχειρηματικότητας που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας και προάγει το περιβάλλον; Μέτρα, τρόπους και χρονοδιάγραμμα;

Μέτρον άριστον έλεγαν οι πρόγονοι μας, Μέτρον Άνθρωπος λέμε εμείς. Η ενέργεια, οι μεταφορές και το περιβάλλον αποτελούν τη Νέα Οικονομία, την Πράσινη επιχειρηματικότητα. Στοχεύουμε στην Νέα Οικονομία, στοχεύουμε στο να καρπωθούμε σημαντικό μερίδιο από αυτήν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπτυχθεί ασύδοτα, χωρίς κανόνες. Η οριοθέτηση και η ζωνοποίηση των περιοχών στις οποίες θα αναπτυχθούν επιβάλλεται προκειμένου να εμποδίσουμε τις καταχρήσεις και τις υπερβολές που είναι σίγουρο ότι θα καταγραφούν. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων και των νέων τραπεζικών εργαλείων πχ Jessica, είναι ένας από τους διαθέσιμους τρόπους που μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί αν θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις. Και εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα.

17.  Πώς θα συμβάλετε στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκπόνησης και χάραξης των Γενικών Πολεοδομικών/Ρυθμιοστικών Σχεδίων και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Η Περιφέρεια τυπικά διαθέτει εγκεκριμένο Χωροταξικό. Ένα Χωροταξικό που εγκρίθηκε με μια συνοπτική διαδικασία απλώς για να καλύψει την νομική απαίτηση για την ύπαρξη του. Μετά την έγκριση του κανένας δεν το έχει χρησιμοποιήσει και καμιά απόφαση δεν τεκμηριώθηκε στη βάση αυτού. Πρόκειται για ένα χωροταξικό προθέσεων, χωρίς δεσμεύσεις, καμία χωρική αναφορά στις κατευθύνσεις του και βέβαια χωρίς διαγράμματα στα οποία να ζωνοποιούνται οι χρήσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  από τα ΓΠΣ των Δήμων και τα ΣΧΟΠ που θα έπρεπε να υπακούουν στις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού κανένα δεν κάνει καμιά αναφορά σ’ αυτό . Αναφορά δεν κάνει ούτε το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά παραδείγματα της ουσιαστικής ανεπάρκειας του εγκεκριμένου Χωροταξικού είναι ότι δεν προβλέπει θέσεις για νέες Βιομηχανικές Περιοχές όταν οι τρεις που σήμερα υπάρχουν σχεδόν έχουν εξαντληθεί και δεν κάνει καμιά πρόβλεψη για την εξυγίανση των εκτός σχεδίου περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών χρήσεων.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύλογα την ανάγκη να ξανασχεδιάζουμε το Χωροταξικό της Περιφέρειας από μηδενική βάση προκειμένου με βασικό στόχο αυτό να αποτελέσει θεσμικό αναπτυξιακό εργαλείο στο οποίο θα στηριχτεί η ανάπτυξη της περιφέρειας   και σημείο αναφοράς για όλες τις αποφάσεις που θα παίρνονται.

18.  Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια και πώς θα αξιοποιήσετε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( Α.Π.Ε.), παίρνοντας υπόψη τα φυσικά πλεονεκτήματα αλλά και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής; Μέτρα, τρόπους και χρονοδιάγραμμα;

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τη φράση « Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται». Αυτή είναι η αρχή που μας εκφράζει. Αυτή πρέπει να είναι ο πρώτος μας στόχος. Εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την ορθολογικότερη χρήση και  διαχείριση (για παράδειγμα τον φωτισμό δημόσιων κτιρίων, τις μονώσεις, τα σκίαστρα, την ενεργειακή αναβάθμιση εν γένει των κτιρίων) αλλά και με σωστό ορθολογικό σχεδιασμό πχ με τη χρήση κατάλληλων αυτοματισμών στον οδοφωτισμό. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτοματοποιημένα. Η Νέα Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια θα πρέπει να προχωρήσει με τρόπο συγκροτημένο στην ενημέρωση και εκπαίδευση των φορέων υλοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, προκειμένου οι νέες αυτές εγκαταστάσεις να σχεδιάζονται με βάση τις νέες εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Πελοπόννησος αποτελεί ευλογημένη γη. Έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, σημαντικό ηλιακό δυναμικό, γεωθερμικά πεδία κτλ. Οι ΑΠΕ μπορούν να γνωρίσουν πραγματική άνθηση και να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας για την Περιφέρεια και τους πολίτες της. Με κατάλληλο σχεδιασμό όμως. Δε μπορεί να γίνονται τα πάντα, παντού. Χρειάζονται καθορισμένες ζώνες και χρήσεις. Δε μπορεί στη μέση ενός δάσους πχ να στηθεί αιολικό πάρκο. Θέλουμε τα αιολικά πάρκα, θέλουμε όμως και τα δάση μας. Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηρίξουμε και θα εφαρμόσουμε το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που πρόσφατα θεσπίστηκε. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τα «πράσινα προγράμματα» του ΕΣΠΑ, θα υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στη βάση συμπράξεων, από τις οποίες η Περιφέρεια και οι Πολίτες της θα καρπωθούν πόρους και θέσεις εργασίας. Στην έναρξη της θητείας μας θα συγκροτήσουμε μια ειδική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και θα δραστηριοποιείται ως φορέας υλοποίησης έργων, αλλά και ως φορέας ενημέρωσης των πολιτών και υποψηφίων επενδυτών στις ΑΠΕ.

19.  Ποιο χρονοδιάγραμμα θέτετε για την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής  νομοθεσίας για την υδατική πολιτική στην βάση της εξοικονόμησης, επαναχρησιμοποίησης και στην ενιαία διαχείριση των υδάτων στις λεκάνες της Πελοποννήσου;

Αναφέρεστε προφανώς στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 60/2000 και το προεδρικό διάταγμα 51/2007, σχετικά με τα μέτρα και τις διαδικασίες για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τη νομοθεσίας, ευρωπαϊκής και εθνικής, δεν μπορεί να είναι άλλο από το «χθες». Την υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου για τους υδάτινους πόρους την έχει αναλάβει το ΥΠΕΚΑ. Εκεί η πίεση μας θα είναι αδιάκοπη επιδιώκοντας τη στενότερη συνεργασία. Ο στόχος είναι να βρίσκουμε συμμάχους και συνοδοιπόρους στην κοινή προσπάθεια για μια Νέα Πελοπόννησο και όχι αντιπάλους, ανταγωνιστές ή αποδιοπομπαίους τράγους.  Πρέπει να πούμε ωστόσο, ότι  ο εναρμονισμός της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική δεν γίνεται αυτόματα. Χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές και ασφαλώς συντόμευση διαδικασιών, διότι αν θέλει κάποιος να βγάλει μια άδεια γεώτρησης για παράδειγμα στο Δήμο Ευρωστίνης, και πρέπει να συγκεντρώσει δεκάδες έγγραφα, τότε η όποια ευμενής εξέλιξη στον τομέα αυτόν θα χαθεί στις γραφειοκρατικές διαδρομές. Θέλω επίσης να σημειώσω κάτι που συνήθως το παραβλέπουμε, διότι δεν γίνεται ευρέως γνωστό. Οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες περιέχουν πολύ συγκεκριμένες προθεσμίες, εργαλεία και στόχους. Η εν λόγω οδηγία θέτει ως τελικό της σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης όλων των υδάτων και την επίτευξη ‘‘καλής κατάστασης’’ μέχρι το 2015. Εμείς , στη Νέα Πελοπόννησο, έχουμε εξαιρετική γνώση όλων αυτών των δεσμεύσεων και θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις οικονομικές αρχές και τα εργαλεία που η οδηγία αυτή παρέχει.

20.  Για τα θέματα αυτά, η Οικολογική Συμπολιτεία σχεδιάζει να επιδιώξει Μετεκλογικές Προγραμματικές Συμφωνίες με το συνδυασμό που θα εκλεγεί στη διοίκηση της περιφέρειας. Είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε τέτοιες συμφωνίες μαζί μας ή και με άλλους συνδυασμούς; Για ποια θέματα, και με ποιες εγγυήσεις;

Η «Νέα Πελοπόννησος» είναι ένας διαδραστικός, πολυσυλλεκτικός και υπερβατικός οργανισμός, που φέρνει μαζί του μια άλλη φιλοσοφία στην άσκηση της πολιτικής. Θα σας το πω σχηματικά. Νιώθουμε όλοι ότι έχει περάσει πια ο καιρός της παραδοσιακής πολιτικής, αυτής που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει, που ξεκινάει από την κορυφή και διαχέεται στη βάση, μέσα από προσταγές και διατάγματα. Αυτό το μοντέλο – από πάνω προς τα κάτω- είναι αποτυχημένο διαχρονικά και είναι υπεύθυνο για το ναυάγιο όλων των μεγάλων αλλαγών, που είχε ανάγκη η χώρα, κι όμως δεν έγιναν ποτέ. Εμείς αποφασίσαμε να αναλάβουμε ένα καινούριο πρωτόγνωρο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα πρωτοποριακό που ξεκίνησε από την ίδια την κοινωνία, αφουγκράστηκε τα υπόγεια ρεύματά της, και εκφράστηκε με αυτήν την νέα αντισυμβατική κοινωνική συλλογικότητα. Αυτή η υπερβατική συλλογικότητα βάζει τα θεμέλια για μια νέα και σύγχρονη άσκηση πολιτικής. Αυτή η συλλογικότητα μπορεί, πατώντας γερά πάνω στο νέο θεσμό, να εκφράσει ένα ρεαλιστικό όραμα και να πετύχει τους στόχους της. Αυτή, αν θέλετε είναι και η πορεία όλης αυτής της προεκλογικής διαδρομής, όπως την ζούμε εμείς τους τελευταίους πέντε μήνες. Εμείς δεν είμαστε κόμμα. Αυτό βέβαια προκαλεί την καχυποψία ορισμένων που απορούν πώς θα εξεύρουμε την απαραίτητη συνοχή προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε. Αυτή είναι για εμάς μια παρωχημένη άποψη. Άλλωστε, πόσο συνεκτικά έχουν αποδειχθεί τα ίδια τα κόμματα, που μπροστά στην προσδοκία για τη νομή της εξουσίας εμφανίζονται συμπαγή και όταν πια αναρριχηθούν στους θώκους, ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις και οι ιδιοτελείς αντεγκλήσεις; Κι αυτό συμβαίνει διότι λείπει εκείνη η απαραίτητη ιδεολογική πλατφόρμα ή έστω η προγραμματική σύγκλιση που θα εξασφάλιζε την ουσιαστική συνοχή.  Η δική μας υπέρβαση, όλων των ανθρώπων που βρεθήκαμε στην προσπάθεια αυτή συνοδοιπόροι, έγινε στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης δέσμευσης: ότι όλες και όλοι αφήνουμε στην άκρη τις κομματικές περιχαρακώσεις και αγωνιζόμαστε σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το μέλλον της Πελοποννήσου. Αυτό είναι για εμάς το διακύβευμα των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου. Σε αυτόν τον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς. Αντίθετα, η μέχρι τώρα πορεία και στάση μας εγγυάται την δική μας προσδοκία για συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων στην κοινωνία, που επιδιώκουν  τον ίδιο στόχο. Στη βάση αυτής της λογικής της ανιδιοτελούς σύμπραξης, θα προχωρήσουμε μετεκλογικά στην αξιοποίηση όλων εκείνων των ικανών και αξιόλογων ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, όχι μόνο από το δικό μας συνδυασμό, ή τον δικό σας, αλλά ακόμη και από εκείνον του πολιτικού μας αντιπάλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι επιτροπές που θα συγκροτηθούν για την ενέργεια, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική οικονομία θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εξασφαλίσουν την συμμετοχή άξιων ανθρώπων της «Οικολογικής Συμπολιτείας» με συγκεκριμένο ρόλο. Παράλληλα, η συμμετοχή σας στα think tanks που θα συγκροτηθούν και θα ενεργούν παράλληλα αξιολογείται ως πολύτιμη. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η Νέα Περιφέρεια δεν είναι απλώς μια Νέα Νομαρχία, με παρόμοιες δομές και αρμοδιότητες. Είναι ένας νέος θεσμός, που πρέπει να στηριχτεί σε μια καινούρια λογική για την άσκηση της πολιτικής και σε μια νέα φιλοσοφία ισότιμων σχέσεων με τους πολίτες. Αυτά τα δύο στοιχεία εγγυάται η μέχρι σήμερα πορεία μας στον δημόσιο βίο της Πελοποννήσου.

Αυτά είναι ενδεικτικά ζητήματα που θέλουμε την δημόσια τοποθέτηση σας και στο βαθμό που πείσουν τους πολίτες, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές και στο μετέπειτα έργο σας.

Ως Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά  είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε δίπλα σας με τις θέσεις μας και την γνώση μας προς όφελος της Πελοποννήσου και των κατοίκων της.

Στόχος μας, είναι να αποτελέσουμε τον θετικό καταλύτη ενεργοποίησης δράσεων.

Με εκτίμηση,

Λάμπρος Μπούκλης

Τρίπολη, 10/11/2010

Αξιότιμε κύριε Μπούκλη

Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μωριά

Σας συγχαίρω για την παρουσία σας στις Περιφερειακές Εκλογές, η οποία κατά γενική ομολογία αναβάθμισε το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου και εμπλούτισε τη συζήτηση που διεξήχθη προεκλογικά, με την ατζέντα των ζητημάτων που βρίσκεται στον πυρήνα της προγραμματικής σας πλατφόρμας και φιλοσοφίας.

Οι απόψεις και οι τοποθετήσεις σας είναι ευπρόσδεκτες από το συνδυασμό μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να τις δούμε μαζί σε ένα προεκλογικό τραπέζι διαλόγου, με απευθείας συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών μας, αλλά όπως γνωρίζετε, ο συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος» και ο δικός του επικεφαλής, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήταν αμετάκλητα αρνητικοί στην ιδέα ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών.

Ευπρόσδεκτη, πρόκειται να είναι και η συνεργασία σας στην οποία βασιζόμαστε για την περίοδο μετά τις εκλογές. Συγκλίσεις προ των εκλογών, συχνά εμπεριέχουν την υποψία της σκοπιμότητας και της αλίευσης ψήφων σε θολά νερά, χωρίς να υπάρχουν από πίσω ανιδιοτελείς προθέσεις. Συγκλίσεις μετά τις εκλογές, σημαίνει σεβασμός και εμπιστοσύνη του ενός μέρους προς το άλλο και συνειδητή επιλογή της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης, ως απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση, για το όφελος της κοινωνίας.

Ανεξαρτήτως της απόφασης στην οποία θα καταλήξετε, ο συνδυασμός μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, τα στελέχη μας που συνθέτουν μία συμπαγή και ομοιογενή ομάδα που θα μπορεί εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου να στηρίξει συγκλίσεις και συνεργασίες, και εγώ προσωπικά, θεωρούμε τιμή και χαρά να βρισκόμαστε σε επαφή και συνεργασία μαζί σας. Ούτως ή άλλως, για μας, ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, σημαίνει όχι μόνο Οικονομική, αλλά και Περιβαλλοντική Ανάπτυξη, χωρίς αγκυλώσεις, με καινοτόμες αποφάσεις, ακόμη και ρήξεις αν χρειαστεί, όπως ορίζουν οι αρχές του συνδυασμού μας και οι βασικές γραμμές του προγράμματός μας, την πλήρη ανάλυση του οποίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.ddrakos.gr και στο αρχείο σε μορφή Word που επισυνάπτουμε μαζί με τις απαντήσεις μας. Ενός προγράμματος, που εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε υποβάλλει σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση.

Με εκτίμηση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΣ

Επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1.       Με τι μέσα και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προωθήσετε την αποκατάσταση των χωματερών και την συμμόρφωση της διαχείρισης των απορριμμάτων προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Τι δεσμεύσεις (ετήσιους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους) είσαστε διατεθειμένοι να αναλάβετε για μείωση παραγόμενων στερεών αποβλήτων,  επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, διαλογή  και  ανακύκλωση στην πηγή, λιπασματοποίηση / κομποστοποίηση την οργανικών και την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων;

Όπως αναφέρουμε στο πρόγραμμα μας, «Η προστασία και η ανάδειξη του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος είναι από μόνη της ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή μας. Αν για παράδειγμα, αντί να έχουμε τα σκουπίδια μέσα σε πόλεις και χωριά τα οδηγήσουμε σε οργανωμένους χώρους ανακύκλωσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εκτός από το ότι βελτιώνουμε τη ζωή των κατοίκων, αναδεικνύουμε τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά των οικισμών μας, καθιστώντας τους ελκυστικούς για επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα. Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα, να πάψουμε να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε υποδομές και οργανωμένους χώρους και διαδικασίες περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας.»

Η οικολογική διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι επιλογή, προτεραιότητα και δέσμευση μας. Γνώμονας μας η ευρωπαϊκή νομοθεσία -που αποτελεί πλέον και νομοθεσία του κράτους μας- την οποία η Περιφέρεια πρέπει να εφαρμόσει.

Στα πλαίσια αυτά όπως αναφέρουμε στο προγραμμα μας «ενεργοποιούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, και δρομολογούμε την κατασκευή των απαραίτητων έργων, με σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας, Βάζουμε πλέον τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο κέντρο της πολιτικής μας». Είναι προτεραιότητα και θα επιδιώξουμε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και -συμπληρωματικά, όπου αυτό είναι συμβατό με την περιβαλλοντική μας πολιτική- από ιδιωτικούς πόρους.

Μαζί με την τοπική κοινωνία, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα ορίσουμε συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, οι οποιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από το μέσο εθνικό όρο. Θέλουμε την κοινωνία σύμμαχο γιατί η κοινωνία είναι που θα αναλάβει να υλοποιήσει τους στόχους.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ενταχθούν πρώτες στον νέο σχεδιασμό, με επιμέρους στόχους, αλλά και γενικότερους, που θα πάντα υπέρτεροι αυτών της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αποτελεί παράδειγμα.

Τοποθετούμενοι πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα απόβλητα, είμαστε υπέρ του απόλυτου σεβασμού στην ιεραρχία της διαχείρισης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μαζί με τους αποκλεισμούς τους οποίους προβλέπει. Επιμένουμε στον άμεσο περιορισμό παραγωγής αποβλήτων σε ποσοστό σημαντικά ανώτερο σε σχέση με το μέσο εθνικό ποσοστό. Στόχος μας είναι όχι μόνο η αποκατάσταση των χωματερών αλλά η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμάτων, δεδομένου ότι τους ΧΥΤΑ και τους θεωρούμε αναχρονιστικούς και έχουμε υποχρέωση από την ΕΕ να τους καταργήσουμε. Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή, την ανακύκλωση και την λιπασματοποίηση και κομποστοποίηση.

2.       Είστε σε θέση να εγγυηθείτε πολιτικά (και όχι μόνο επιστημονικά / τεχνοκρατικά) απόλυτο αποκλεισμό της καύσης και της δεματοποίησης των σύμμεικτων (όπως σήμερα συμβαίνει στην Πελοπόννησο) απορριμμάτων; Εάν όχι, ποιες είναι οι θέσεις σας;

– Οι μέθοδοι αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν θεωρούνται πρόσφοροι. Υπάρχουν εξάλλου νέες μέθοδοι που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται πειραματικά και στην Πελοπόννησο (π.χ. κινητές μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών με καθαρά οικολογικό τρόπο και χωρίς καύση και τη μετατροπή τους σε φθηνό καύσιμο).

– Μπορούμε να το εγγυηθούμε πολιτικά αρκεί να έχουμε σύμμαχο την τοπική κοινωνία και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι Αυτοδιοικητική απόφαση. Δέσμευση του συνδυασμού μας είναι, να προάγουμε τις λύσεις πάνω στις οποίες θα υπάρξει συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία, με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια διαβούλευσης και απαρέγκλιτη εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις και υποχωρήσεις. Όσο παραμένει το πρόβλημα, προσβάλλει τον πολιτσμό μας και απειλεί την υγεία μας.

3.       Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ προβλέπει κατάργηση δρομολογίων και συνδέσεων, αποξήλωση γραμμών, ελεύθερη αλλαγή χρήσης (και εκποίηση) του χώρου που καταλαμβάνουν σήμερα σταθμοί και γραμμές. Έχετε την πολιτική βούληση για προγραμματικές συμβάσεις της περιφέρειας με τον ΟΣΕ για να κρατηθούν ανοικτές συγκεκριμένες γραμμές; Ποιες γραμμές αφορούν τα σχέδιά σας αυτά; Μέχρι τι ποσό θεωρείτε ότι μπορεί να διαθέτει η περιφέρεια σε ετήσια βάση για το σκοπό αυτό;

Εμάς μας ενδιαφέρει τόσο ο σιδηρόδρομος, όσο και κάθε εναλλακτική μορφή μετακίνησης και μεταφοράς, που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, καθώς και λύσεις, για χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν μπορούν να έχουν, ή δεν θέλουν να έχουν, ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ιδιωτικής χρήσης όχημα. Κάθε μέσο, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ειδικά ο σιδηρόδρομος, που είναι τόσο δημοφιλής και χρήσιμος σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδκά στη νεολαία.

Και φυσικά, έχουμε την πολιτική βούληση να διεκδικήσουμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο, που θα εξυπηρετεί την περιφέρεια και τους πολίτες της. Το έχουμε δηλώσει περισσότερες από μία φορές, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

Και, όπως λέμε και στο πρόγραμμα μας, «αν και η αρμοδιότητα είναι στην κεντρική κυβέρνηση, διεκδικούμε και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου, με σύγχρονες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και μεταφοράς.»

4.       Είστε σε θέση να εγγυηθείτε ότι η περιφέρεια δε θα επιτρέψει καμιά αλλαγή χρήσης στις γραμμές που θα ανασταλούν και θα αποτρέψει με κάθε τρόπο το ξήλωμά τους; Με τι τρόπους σκοπεύετε να το κατοχυρώσετε;

Θα δώσουμε ανένδοτο αγώνα. Αγώνα διεκδίκησης με όλη την ψυχή μας. Εγγύηση γι’ αυτό, αποτελεί το πρόσφατο αγωνιστικό μας παρελθόν πάνω σε αυτό το θέμα. Να σας θυμίσω, ότι ως νομάρχης Μεσσηνίας είχα πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης ενάντια στη λάθος χρήση των χρηματοδοτικών κονδυλίων της Ε.Ε. από την πλευρά της κεντρικής διακυβέρνησης και την αποψίλωση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρειά μας. Μαζί με συναδέλφους, είχα μπει μάλιστα μπροστά σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και επίδοση έγγραφου ψηφίσματος διαμαρτυρίας στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Θα συνεχίσω εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ τον αγώνα διεκδίκησης, σε πιο εντατικούς ρυθμούς.

5.       Με την ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, η διαδρομή Κόρινθος-Αθήνα θα γίνεται με το τρένο πολύ συντομότερα από ότι με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Θα επιδιώξετε προγραμματική σύμβαση με τα τοπικά ΚΤΕΛ ώστε μέρος των δρομολογίων τους προς Αθήνα να καταλήγουν στον Προαστιακό, με ανταπόκριση και ενιαίο εισιτήριο; Θα διεκδικήσετε από τον ΟΣΕ να επανεπενδύσει σε γραμμές της Πελοποννήσου ένα μέρος από τα επιπλέον αυτά έσοδά του;

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει ρόλο να δημιουργεί ευκαιρίες ισότιμα για όλους, όχι να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τις συνθήκες στην αγορά. Το θέμα που μπαίνει με την σχέση ΚΤΕΛ και Προαστιακού μπορεί και πρέπει να λυθεί από τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η περιφέρεια, εμείς, θα τους καλέσουμε να το κάνουν σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση, παράλληλα θα είμαστε ανοικτοί όσο επιτρέπει ο νόμος σε εναλλακτικές επιχειρηματικές προτάσεις που θα παρέχουν στον κάτοικο και τον επισκέπτη της Πελοποννήσου υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικού κόστους υπηρεσίες μετακίνησης και μεταφοράς. Σκοπός και απόφασή μας είναι, να βρούμε αυτό το ιδανικό σημείο όπου ισορροπούν η σωστή, πλήρης και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη στις μετακινήσεις του, σε χαμηλό κόστος και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

6.       Μεγάλος αριθμός χωριών δεν έχουν σήμερα συγκοινωνιακή σύνδεση ούτε με την έδρα του δήμου τους, παρά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Για τι ποσοστό των οικισμών σκοπεύετε να διασφαλίσετε τουλάχιστον 3 δρομολόγια λεωφορείου την ημέρα; Τι πολιτικές θα προωθήσετε σε αυτό το ζήτημα, με τι χρονοδιάγραμμα, και με τι κριτήρια θα επιλεγούν οι οικισμοί που θα συνδεθούν;

Ως Περιφέρεια, επενδύουμε σε έργα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε τις πιο απομακρυσμένες περιοχές με τις πρωτεύουσες των πέντε νομών. Ως προς το πόσα δρομολόγια λεωφορείων πρέπει να συνδέουν κάθε χωριό με την έδρα του δήμου, αυτό δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς κεντρικά, είναι ζήτημα κάθε δήμου, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η περιφέρεια θα βοηθήσει όπου μπορεί και απαιτείται.

7.       Στον τουρισμό προωθείται σήμερα ένα πρότυπο εγκαταστάσεων πολύ μεγάλης κλίμακας (Π.Ο.Τ.Α.), που φιλοδοξεί να προσφέρει στους τουρίστες τα πάντα μέσα στον περίβολο της επιχείρησης, κρατώντας τους σε απόσταση από την τοπική οικονομία. Τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν υψηλότατες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους όπως γεωργική γη και νερό, ενώ περιορίζουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε μεγάλες περιοχές. Είστε θετικός ή αρνητικός για τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιφέρειά μας;  Τι σας έδειξε η μέχρι σήμερα εμπειρία; Αν τις απορρίπτετε, τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να ματαιωθούν τέτοια σχέδια; Πώς θα χειριστείτε το θέμα των Π.Ο.Τ.Α. στη Μεσσηνία; Τι είδους τουρισμό θεωρείτε ότι πρέπει να επιδιώξει η Πελοπόννησος;

Όπως τονίζουμε στο πρόγραμμα μας «Σημαντική παράμετρος στην πολιτική μας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι η αξιοποίηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ανάδειξή του σε παράγοντα ανάπτυξης.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε δέντρο παραπάνω που φυτεύουμε, κάθε στρέμμα δάσους που διαμορφώνουμε, κάθε τετραγωνικό μέτρο παραλίας που προστατεύουμε και αποδίδουμε στους πολίτες, προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, άρα νέο πλούτο, νέες θέσεις εργασίας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και έσοδα για την κοινωνία τόσο από τους φόρους όσο και από την βελτίωση του επιπέδου ζωής.»

Σε ότι αφορά τα επιμέρους, κάθε επιχειρηματική παρέμβαση πρέπει να αξιολογείται στον κατάλληλο χρόνο με βάση τι προσφέρει στη βάση ενός οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, προκειμένου να σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη πρόοδος στα συνολικά όφελη.

8.       Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σε ορεινές κυρίως περιοχές, αρκετές μονάδες ήπιου τουρισμού που απευθύνονται κυρίως σε Έλληνες «επισκέπτες του Σαββατοκύριακου». Έχετε εναλλακτικό σχέδιο για τη στήριξή τους, τώρα που η κρίση απειλεί να συρρικνώσει αυτό το είδος εσωτερικού τουρισμού;

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, διαθέτει τις φυσικές υποδομές για να αναπτύξει την τουριστική της βιομηχανία, ισόρροπα, σε όλη τη γεωγραφική της έκταση και όχι μόνο στις σημερινές τουριστικές ζώνες, όλο τον χρόνο και όχι μόνο στην στενή καλοκαιρινή ή χειμερινή σεζόν.

Η πρόταση μας για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου είναι

•        «Ενώνουμε την Πελοπόννησο», με ένα κεντρικό σχέδιο μάρκετινγκ για την ανάπτυξη και την προβολή του τόπου μας και το τουριστικού μας προϊόντος

•        προωθούμε θεματικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πελοποννήσου, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο τουρισμός πόλεων, ο οινοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο φυσιοδιφικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και οι λοιπές εναλλακτικές μορφές

•        ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαφορετικών μορφών και περιοχών τουρισμού και καθορίζουμε δείκτες εξισορρόπησης, ώστε να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές ή μορφές τουρισμού. Στόχος μας, η ανάπτυξη να διαχέεται σε όλη την περιφέρεια, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μέρους και τη ζήτηση στην ελληνική και διεθνή αγορά

•        αναδεικνύουμε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, με εφαρμογή του δείκτη «ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου τουριστικής υπηρεσίας» για το σύνολο της περιφέρειας μας, δείκτη που θα καθορίζεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα επιμελητήρια και θα περιλαμβάνει τα κριτήρια ποιότητας της τουριστικής υπηρεσίας που η αγορά προκρίνει και τις μεθόδους μέτρησης ικανοποίησης του επισκέπτη μας

•        επανακαθορίζουμε τη φιλοσοφία με την οποία οι υπηρεσίες της περιφέρειας ελέγχουν την τουριστική βιομηχανία, ώστε να μην αναλώνονται σε ανούσιες διαδικασίες αλλά να ελέγχουν την ικανοποίηση του επισκέπτη μας

•        δίνουμε προτεραιότητα στις υποδομές που διευκολύνουν την ισόρροπη ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας (οδικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια, διαχείριση απορριμμάτων κλπ)

Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, τουρισμό με σύγχρονες προδιαγραφές, τουρισμό που θα σέβεται, θα αναδεικνύει και θα βελτιώνει το περιβάλλον της περιοχής μας. Για τον σκοπό αυτό:

•        υιοθετούμε μια νέα ταυτότητα για την Πελοπόννησο, με έμφαση στην ποιότητα, την πολυμορφία και τη βιωσιμότητα

•        με σύνδεση του Τουρισμού με το Περιβάλλον, την Ιστορία και την Κληρονομιά μας

•        προβάλλουμε το όνομα «Πελοπόννησος» ως την πρώτη επιλογή στο μυαλό κάθε επισκέπτη που αναζητά για το ταξίδι του, για τις διακοπές του, ποιότητα, ποικιλία, σεβασμό, εξυπηρέτηση

•        αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη στοχευμένη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος σε επιλεγμένες ομάδες κοινού υψηλής δυναμικής, π.χ. σε επισκέπτες που επιθυμούν να ζήσουν αληθινές εμπειρίες εξερευνώντας μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή χώρα

Ως Πελοποννήσιοι είμαστε υπερήφανοι για τα μοναδικά μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης που έχουμε στον τόπο μας. Όμως απαιτούνται επιπλέον πόροι για την επιμελή φροντίδα, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους. Στα πλαίσια της στρατηγικής μας, σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες δράσεις σε όλη την Πελοπόννησο με προτεραιότητα στην:

•        ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Κορίνθου, της Σικυώνος, της Νεμέας και του Αρχαίου Διόλκου

•        αναστήλωση των αρχαίων μνημείων-θεάτρων Μεγαλόπολης, Αρχαίας Μαντινείας και Ορχομενού

•        αποκατάσταση και ανάδειξη του θρησκευτικού μνημείου Ανδρομονάστηρου Μεσσηνίας

•        κατασκευή του νέου Μουσείου Κορίνθου

•        αποκατάσταση των Κάστρων Καλαμάτας, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας και ενίσχυση του Δικτύου Κάστρων

•        αποκατάσταση μνημείων και ανάπλαση χώρου Αρχαίας Μεσσήνης

•        κατασκευή Νέου Μουσείου Σπάρτης

Προγραμματίζουμε δράσεις αιχμής:

•        δημιουργία του Μυθολογικού – Θεματικού πάρκου της Λέρνας

•        ολοκλήρωση των έργων της λίμνης Τάκας

•        κατασκευή του «Ομηρικού Χωριού», θεματικού πάρκου στη Χώρα

•        τουριστική αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα

•        αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας

•        ανάδειξη νέων τουριστικών δυνατοτήτων για το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, τη Ζήρεια και τον Ταϋγετο

•        οργάνωση νέων τουριστικών δυνατοτήτων στον μηχανοκίνητο αθλητικό τουρισμό με την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τρίπολης και ειδικά σχεδιασμένων διαδρομών στους ορεινούς όγκους της περιφέρειας.

Το σχέδιο μας λειτουργεί σαν ομπρέλα ανάπτυξης, για να εντάξουμε λειτουργικά όλες τις επιμέρους δράσεις των δήμων μας, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά και να συναγωνίζονται για το καλό της Πελοποννήσου, για να έχουμε οικονομικό αποτέλεσμα, παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μέσα από την εφαρμογή του θα διευκολύνει την Περιφέρεια να παρεμβαίνει, να ελέγχει την τήρηση των νόμων, να δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, να προγραμματίζει και να δημιουργεί τις αναγκαίες κοινές υποδομές.

Όλα τα προηγούμενα μαζί, σημαίνουν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεσμευόμαστε να πετύχουμε μία θεαματική αλλαγή για την Περιφέρειά μας και τους κατοίκους της.

9.       Πως θα εργαστείτε για την προώθηση των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών NATURA. Μέτρα και χρονοδιάγραμμα;

Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, ευρωπαϊκής και ελληνικής, στη βασική μας φιλοσοφία που αναφέραμε και παραπάνω: Σημαντική παράμετρος στην πολιτική μας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι η ποιοτική αξιοποίηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και η ανάδειξή του σε παράγοντα ανάπτυξης.

10.     Στο νομοσχέδιο για το «FAST TRACK» που εκκρεμεί στη Βουλή, προβλέπεται δυνατότητα παρεκκλίσεων μεγάλης έκτασης από την περιβαλλοντική νομοθεσία, προκειμένου για έργα και επενδύσεις που θα θεωρηθούν υψηλής προτεραιότητας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και νομικοί θεωρούν τις διατάξεις αυτές πλήρως αντισυνταγματικές. Αν τελικά ψηφιστούν από τη Βουλή, δεσμεύεστε ότι η περιφέρεια θα ζητά δικαστικά την ακύρωση κάθε τέτοιας αντισυνταγματικής παρέκκλισης που θα αφορά την Πελοπόννησο και θα εμπεριέχει εκτροπές από την περιβαλλοντική νομοθεσία;

Πρώτος μας άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ομαλή συμβίωση των πολιτών με αυτό. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε απόφαση ή ενέργεια που δεν είναι σύμφωνη με το παραπάνω.

Εμείς λέμε και στο πρόγραμμα μας ότι «Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, τα γενικά και ειδικά πλαίσια χωροταξίας, τους δασικούς χάρτες και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, δημιουργούμε ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες συνδυασμένες με τον φυσικό μας πλούτο (π.χ. δασικές διαδρομές και καταφύγια για τουριστική χρήση, γιορτές περιβάλλοντος κ.α.). Έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή προστασία του φυσικού μας πλούτου από τους πολίτες που τον χρησιμοποιούν για τη δουλειά ή την αναψυχή τους.»

11.     Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την διαφάνεια, την διαβούλευση με τους πολίτες και την κοινωνική λογοδοσία της Διοίκησης της Περιφέρειας;  Μέτρα και χρονοδιάγραμμα;

Στο πρόγραμμα μας λέμε:

«14. Δημόσια Διοίκηση δίπλα στον πολίτη

Αναδιοργανώνουμε τις διοικητικές μας δομές της Περιφέρειας με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη από τη δημόσια διοίκηση. Δίνουμε έμφαση στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για την πάταξη της γραφειοκρατίας συνεργαζόμενοι με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών.

Επεκτείνουμε τις προσφερόμενες παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.

Μόνος μας στόχος μας, είναι η Περιφέρεια να εξυπηρετεί τον πολίτη με τις υπηρεσίες της και όχι ο πολίτης την Περιφέρεια με την ταλαιπωρία του. »

12.     Τι μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να πάρετε για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών;

Βασικός Άξονας στο πρόγραμμα μας είναι ότι «για μας ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σημαίνει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Ως Περιφερειακή Διοίκηση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με συνέχεια και συνέπεια τους πόρους που μας αναλογούν από τα κρατικά ταμεία, παράλληλα όμως θα αναζητήσουμε νέους πόρους από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο, ώστε να πάψουν οι οικονομικοί μας δείκτες να είναι κάτω από τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Περιφέρεια μας διαθέτει ανθρώπους ικανούς, πλούτο φυσικών πόρων, ποιοτικά προϊόντα πέραν κάθε σύγκρισης, πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση, όλα αυτά έχουμε το σχέδιο να τα συνθέσουμε σε ένα αναπτυξιακό master plan που θα προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας, με προτεραιότητα μεν στον πρωτογενή τομέα -αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία- και τον τουρισμό, αλλά με ολοκληρωμένα πλαίσια δράσεων και στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες.

Στόχος μας να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε σύγχρονες επιχειρηματικές μονάδες, να μπορέσουμε να παράγουμε πλούτο, έσοδα, να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για να μπορούμε να μιλάμε για μία Πελοπόννησο της άνθησης και της ευημερίας. Μία Πελοπόννησο πρωτοπόρα, ανάμεσα στις ελληνικές, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές Περιφέρειες.»

Στα κεφάλαια «6. Αγροτική οικονομία και ανάπτυξη», «7. Σύγχρονη τουριστική οικονομία», «8. Επιχειρηματικότητα για τον πολίτη και το περιβάλλον» προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

13.     Τι μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύετε να πάρετε στον τομέα της υγείας και περίθαλψης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον απώτερο στόχο επαναπατρισμού χιλιάδων Πελοποννησίων των Αθηνών;

Στο κεφάλαιο «13. Υγεία και Άθληση για τους πολίτες» του προγράμματος μας προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της υγείας και περίθαλψης.

Όσο και για τον απώτερο στόχο του επαναπατρισμού θα αναφέρω απλώς δύο κομμάτια από το πρόγραμμα μας. Κατ΄αρχήν δημιουργούμε «επιχειρηματική ανάπτυξη για τον πολίτη και το περιβάλλον (κεφάλαιο 8 του προγράμματος μας) και δεύτερον δημιουργούμε «κοινωνική ανάπτυξη με έμφαση στην παιδεία» (κεφάλαιο 12 του προγράμματος μας).

14.     Σκοπεύετε να  προωθήσετε την βιώσιμη οικονομία της υπαίθρου και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης βιολογικών και παραδοσιακών καλλιεργειών, ντόπιων προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης και ολοκληρωμένης αγροτικής διαχείρισης; Εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα, με ποιους τρόπους και με ποιους πόρους.

Το πλήρες πρόγραμμά μας στα Αγροτικά, υπάρχει στο κεφάλαιο «6. Αγροτική οικονομία και ανάπτυξη».

Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω ξεχωριστά ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μία Πελοπόννησο χωρίς μεταλλαγμένα βιολογικά προϊόντα και καλλιέργειες κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς, καθώς έτσι, θα απομειωνόταν η αξία της τιμής των προϊόντων.

15.     Έχετε πρόθεση να συμβάλετε στη δημιουργία και την ενίσχυση θεσμών κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης των πολιτών; Ποιες κατηγορίες τέτοιων δικτύων σας ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα, και με τι τρόπους θα συμβάλει η περιφέρεια; Με ποιο χρονοδιάγραμμα, ποια εργαλεία και ποιους πόρους;

από το κεφάλαιο 14 του προγράμματος μας «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τον πολίτη με την εφαρμογή του Κοινωνικού Συμβολαίου των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προωθούμε τις δομές υποστήριξης των ΑμεΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Θεσπίζουμε Κοινωνικό Αποθετήριο με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Υποστηρίζουμε την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών φροντίδας με την χρήση της Κάρτας Πολίτη σε ένα σύγχρονο περιβάλλον περίθαλψης του πολίτη.

Διευρύνουμε και ενισχύουμε το δίκτυο των παιδικών σταθμών και των σταθμών φροντίδας ηλικιωμένων.

Προωθούμε πρωτοποριακά έργα και δράσης προς ανακούφιση του κοινωνικού αποκλεισμού (φροντίδα στο σπίτι, τηλε-ιατρική, κλπ.).

Προωθούμε την ολοκλήρωση των υποδομών πρόσβασης ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε κοινωνικές δομές και ένταξής τους στο κοινωνικό ιστό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουμε τον οικισμό Μπιρμπίτα.

Παράλληλα, προχωρούμε σε μια σημαντική καινοτομία: δημιουργούμε το «Κοινό Πελοποννησίων», μια ζωντανή δεξαμενή σκέψεων, συζητήσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη του τόπου, με τη συμμετοχή προβεβλημένων από το έργο και την πορεία ζωής τους Πελοποννήσιων. Μια πραγματική καινοτομία που θα ενισχύσουμε και θα μετατρέψουμε σε αειφόρο δύναμη ανάπτυξης του τόπου πλαισιώνοντας την με ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Πελοπόννησος σήμερα σε ανθρώπους και ιδέες»

16.     Ποια μέτρα θα λάβετε για την ενίσχυση (αλλά και την οριοθέτηση από παρερμηνείες και καταχρήσεις) της πράσινης επιχειρηματικότητας που δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας και προάγει το περιβάλλον; Μέτρα, τρόπους και χρονοδιάγραμμα;

Η απάντηση περιλαμβάνεται σε εκείνη της ερώτησης 13.

17.     Πώς θα συμβάλετε στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκπόνησης και χάραξης των Γενικών Πολεοδομικών/Ρυθμιστικών Σχεδίων και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Κεφάλαιο 10 του προγράμματος μας

«Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία δεν είναι γενικόλογα συνθήματα, αλλά ουσιαστικοί στόχοι μίας ολοκληρωμένης πολιτικής. Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι στην κορυφή της ατζέντας μας».

Αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά μια σειρά από θέματα που προκύπτουν από την χωρίς σύγχρονους κανόνες δόμηση και δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Για αυτό και:

•        διαμορφώνουμε ένα νέο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στη νέα διοικητική δομή της Περιφέρειας και των Δήμων που καθιερώνει ο Καλλικράτης, όπου οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου θα δίνονται πλέον στο επίπεδο του διευρυμένου Δήμου

•        διεκδικούμε την τροποποίηση Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως το προεδρικό διάταγμα του 1999 για τις ζώνες οικιστικού ελέγχου του Αργολικού Κόλπου

•        οριοθετούμε και δίνουμε κίνητρα ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη δημιουργία ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους δήμους

•        παίρνουμε την πρωτοβουλία και διαμορφώνουμε ένα χωρικό πρότυπο ανάπτυξης, στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας διασφαλίζοντας παράλληλα την πολιτιστική μας κληρονομιά

Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε ένα οριστικό τέλος στην άναρχη εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών μέσα σε πόλεις ή σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται βιομηχανική ή βιοτεχνική δραστηριότητα.

Όμως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι διαρκής και απαιτεί την συμμετοχή όλων μας τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Χρέος της αυτοδιοίκησης είναι να δίνει την δυνατότητα στους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο να συμμετέχουν, αλλά να πρωταγωνιστούν καθημερινά με τις πράξεις τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προγραμματίζουμε άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής μέριμνας για την προστασία και ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και του δασικού μας πλούτου, κατανεμημένες στα παρακάτω πλαίσια δράσης:

•        καθαρισμός του οδικού δικτύου και των ακτών

•        προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραποτάμιων εκτάσεων

•        διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων

•        πληροφοριακό σύστημα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Στόχος μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ο πολίτης να αισθάνεται φιλικά προς το περιβάλλον, να ζει με αυτό και μέσα σε αυτό.

Προγραμματίζουμε δράσεις για ήπιες αναπλάσεις της παραλιακής ζώνης, σύμφωνα με το Μεσογειακό Πρωτόκολλο για τις Παράκτιες Περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα μας, με στόχο την προστασία των ακτών μας από τη διάβρωση και την ορθολογική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Περιφέρειας μας.

Υλοποιούμε άμεσες παρεμβάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων, με έμφαση στον Νομό Λακωνίας, και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα όσο και για την αντιπλημμυρική, στον ποταμό Ευρώτα, και αντιδιαβρωτική θωράκιση της Περιφέρειας, με άμεση προτεραιότητα τα παράλια της Μεσσηνίας σε Καλαμάτα και Μεθώνη και την προστασία του βυθού του Κορινθιακού κόλπου από την «κόκκινη λάσπη» των μεταλείων βωξίτη.

Αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, τα γενικά και ειδικά πλαίσια χωροταξίας, τους δασικούς χάρτες και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, δημιουργούμε ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες συνδυασμένες με τον φυσικό μας πλούτο (π.χ. δασικές διαδρομές και καταφύγια για τουριστική χρήση, γιορτές περιβάλλοντος κ.α.). Έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή προστασία του φυσικού μας πλούτου από τους πολίτες που τον χρησιμοποιούν για τη δουλειά ή την αναψυχή τους.»

18.     Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια και πώς θα αξιοποιήσετε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( Α.Π.Ε.), παίρνοντας υπόψη τα φυσικά πλεονεκτήματα αλλά και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής; Μέτρα, τρόπους και χρονοδιάγραμμα;

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, ειναι προτεραιότητα μας να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά τους φυσικούς πόρους του τόπου μας, όπως για παράδειγμα τον άνεμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό και προωθούμε άμεσα την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Η φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, καθώς και η διαβούλευσή μας με την τοπική κοινωνία, είναι πολύ βασικές παράμετροι για τη λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης.

19.     Ποιο χρονοδιάγραμμα θέτετε για την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής  νομοθεσίας για την υδατική πολιτική στην βάση της εξοικονόμησης, επαναχρησιμοποίησης και στην ενιαία διαχείριση των υδάτων στις λεκάνες της Πελοποννήσου;

«Προγραμματίζουμε άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής μέριμνας για την προστασία και ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και του δασικού μας πλούτου, κατανεμημένες στα παρακάτω πλαίσια δράσης:

•        καθαρισμός του οδικού δικτύου και των ακτών

•        προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραποτάμιων εκτάσεων

•        διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων

•        πληροφοριακό σύστημα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών

Στόχος μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε ο πολίτης να αισθάνεται φιλικά προς το περιβάλλον, να ζει με αυτό και μέσα σε αυτό.

Προγραμματίζουμε δράσεις για ήπιες αναπλάσεις της παραλιακής ζώνης, σύμφωνα με το Μεσογειακό Πρωτόκολλο για τις Παράκτιες Περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα μας, με στόχο την προστασία των ακτών μας από τη διάβρωση και την ορθολογική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Περιφέρειας μας.

Υλοποιούμε άμεσες παρεμβάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων, με έμφαση στον Νομό Λακωνίας, και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα όσο και για την αντιπλημμυρική, στον ποταμό Ευρώτα, και αντιδιαβρωτική θωράκιση της Περιφέρειας, με άμεση προτεραιότητα τα παράλια της Μεσσηνίας σε Καλαμάτα και Μεθώνη και την προστασία του βυθού του Κορινθιακού κόλπου από την «κόκκινη λάσπη» των μεταλείων βωξίτη.»

20.     Για τα θέματα αυτά, η Οικολογική Συμπολιτεία σχεδιάζει να επιδιώξει Μετεκλογικές Προγραμματικές Συμφωνίες με το συνδυασμό που θα εκλεγεί στη διοίκηση της περιφέρειας. Είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε τέτοιες συμφωνίες μαζί μας ή και με άλλους συνδυασμούς; Για ποια θέματα, και με ποιες εγγυήσεις;

Μία σαφής απάντηση σεο ερώτημα, εμπεριέχεται στο μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής επιστολής μας.

Τοποθετούμαστε πολιτικά επί των θέσεων σας αναδεικνύοντας σημεία του προγράμματος μας όπου υπάρχουν συγκλίσεις. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι μπορούμε με ασφάλεια να συμπορευτούμε και να χτίσουμε μαζί του αύριο του τόπου μας.

Επί του προγράμματος μας, με γνώμονα την κοινωνία της Πελοποννήσου και τις ανάγκες της, πάντα θα αναζητούμε συγκλίσεις ιδεολογικές και πολιτικές και είμαστε ανοιχτοί στην διαμόρφωση κοινών πλαισίων δράσης που θα εξυπηρετούν τις συγκλίσεις αυτές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: