• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs
  • Advertisements

Η ΕΡΜΙΟΝΗ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΛΩΣΗ. ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ!

Προχθεσινό δημοσίευμα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ για την  κατάσταση που επικρατεί στα Δίδυμα σε ότι αφορά  στην προβληματική και θολή προσπάθεια διαχείρισης απορριμμάτων, μας δίνει την ευκαιρία να επανέλθουμε πάνω στο ίδιο θέμα που αφορά και τους Φούρνους. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ απευθύνθηκε στα Τοπικά Συμβούλια με επιστολές της 9.11.2009 που ελήφθησαν μεν δεν πήραμε όμως  μια οποιαδήποτε απάντηση μέχρι σήμερα. Δημοσιεύουμε λοιπόν τις 2 επιστολές και περιμένουμε, γιατί όπως ακούστηκε και την 6.12.09 στην συγκέντρωση μας στο Σταυρό Διδύμων < μαζί μπορούμε >. Και συμληρώνουμε παραφράζοντας την μεγάλη κουβέντα. ΜΟΝΟ, μαζί μπορούμε.

Το Δημοσίευμα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Η επιστολή προς το κοινοτικό Διαμέρισμα Διδύμων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δν/ση TΘ 109 21300 Κρανίδι – Αργολίδας

E/Mail stelio@stelio.gr / Τηλ. 6973534104

Αρ. Πρ. 015/09

Προς το κοινοτικό Διαμέρισμα Διδύμων

Κρανίδι, 9 Νοεμβρίου 2009

Θέμα : Δεματοποιητής

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι,

Το περιβαλλοντικό σωματείο Παρέμβαση  Πολιτών  Ερμιονίδος έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο μια συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων  στην Ερμιονίδα.

Μετά την ημερίδα που διοργανώσαμε στις 7 Μαρτίου 2009 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 πολίτες, ο Δήμαρχος Κρανιδίου, βουλευτής της Αργολίδας και κινήσεις πολιτών από την Αργολίδα και την Κορινθία, καταλήξαμε πως η δεματοποίηση των απορριμμάτων χωρίς παραπέρα ορατό σχεδιασμό δεν αποτελεί λύση.

Πολύ περισσότερο όταν η ανακύκλωση – κομποστοποίηση μείωση του όγκου των απορριμμάτων δεν συζητιέται καν από τους αρμόδιους σαν πιθανή εναλλακτική λύση.

Ερωτήματα σοβαρά υπάρχουν :

1 όσον αφορά τον χρόνο αποθήκευσης

2 τη μεμβράνη περιτύλιξης και σε πόσο χρόνο πρέπει να αντικατασταθεί.

3 το αν θα αποθηκευτούν απορρίμματα και των Δήμων Ασκληπιού και Επιδαύρου εκτός της Ερμιονίδος μετατρέποντας το Σταυρό σε  αποθήκη σύμμεικτων δεμάτων από απορρίμματα πολλών περιοχών εκτός της Ερμιονίδος.

4 την απόθεση των βεβαρημένων με βαρέα μέταλλα ζουμιών της συμπίεσης των απορριμμάτων που θα διοχετευτούν στο περιβάλλον μετά από ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ και όχι χημική επεξεργασία όπως η λογική θα έπρεπε να προβλέπει.(η παροχή θα γίνει προς Φούρνους)

5 το που θα πηγαίνει η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού Κρανιδίου Πόρτο Χελιού Κοιλάδας καθώς και της Ερμιόνης όταν θα κλείσουν οι παράνομες χωματερές    όπου μέχρι σήμερα εναποτίθεται και τι θα απογίνει.

6 που θα πηγαίνουν τα μπάζα μέρος των οποίων υπάρχει σήμερα στο νταμάρι δίπλα στον χώρο δραματοποίησης

7 τον τελικό αποδέκτη των δεμάτων (εργοστάσιο πυρόλυσης)

Σε κάθε περίπτωση το σωματείο μας μαζί με πολλές κινήσεις πολιτών από όλη την  Πελοπόννησο είναι ξεκάθαρα τοποθετημένο υπέρ της ανακύκλωσης κομποστοποίησης μείωσης των απορριμμάτων

Επειδή η περιβαλλοντική μελέτη λειτουργίας του δεματοποιητή που εγκρίθηκε ομόφωνα στο Νομαρχιακό συμβούλιο φέτος το καλοκαίρι δεν έχει δημοσιοποιηθεί θα θέλαμε μια συνάντηση  μαζί σας στο επόμενο συμβούλιο που θα κάνετε για να ενημερωθούμε για όσα και εσείς γνωρίζετε..

Τέλος, σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί με την συνεχή ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων στη θέση Σταυρός, καύση που απελευθερώνει θανάσιμο νέφος Διοξίνης στην ατμόσφαιρα τοξική λάσπη στο έδαφος και ανάλογα με τον αέρα εγκλωβίζει δηλητήρια στην ατμόσφαιρα πάνω από την κοιλάδα όπου και βρίσκεται το χωριό σας.

Το αίτημά μας αυτό να εξετάσετε όσα προαναφέραμε και να συζητήσουμε με στόχο την ενημέρωση συμμερίζεται η δημοτική σύμβουλος κ Ασπασία Μαλτέζου στην οποία εκθέσαμε τις παραπάνω απόψεις.

Ευχαριστούμε

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Στέλιος ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ                                                      Ευαγγελία ΑΥΔΟΥΛΗ

Η επιστολή προς το κοινοτικό Διαμέρισμα Φούρνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δν/ση TΘ 109 21300 Κρανίδι – Αργολίδας

E/Mail stelio@stelio.gr / Τηλ. 6973534104

Αρ. Πρ. 016/09

Προς το κοινοτικό Διαμέρισμα Φούρνων

Κρανίδι 9 Νοεμβρίου 2009

Θέμα : Δεματοποιητής

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι,

Το περιβαλλοντικό σωματείο Παρέμβαση  Πολιτών  Ερμιονίδος έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο μια συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων  στην Ερμιονίδα.

Μετά την ημερίδα που διοργανώσαμε στις 7 Μαρτίου 2009 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 πολίτες, ο Δήμαρχος Κρανιδίου, βουλευτής της Αργολίδας και κινήσεις πολιτών από την Αργολίδα και την Κορίνθια καταλήξαμε πως η δεματοποίηση των απορριμμάτων χωρίς παραπέρα ορατό σχεδιασμό δεν αποτελεί λύση.

Πολύ περισσότερο όταν η ανακύκλωση – κομποστοποίηση μείωση του όγκου των απορριμμάτων δεν συζητιέται καν από τους αρμόδιους σαν πιθανή εναλλακτική λύση.

Ερωτήματα σοβαρά υπάρχουν

1 όσον αφορά τον χρόνο αποθήκευσης

2 τη μεμβράνη περιτύλιξης

3 το αν θα αποθηκευτούν απορρίμματα και των Δήμων Ασκληπιού και Επιδαύρου εκτός της Ερμιονίδος μετατρέποντας το Σταυρό σε  αποθήκη σύμμεικτων δεμάτων από απορρίμματα

4 τον τελικό αποδέκτη των δεμάτων (εργοστάσιο πυρόλυσης)

5 την απόθεση των βεβαρημένων με βαρέα μέταλλα ζουμιών της συμπίεσης των απορριμμάτων που θα διοχετευτούν στο περιβάλλον μετά από ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ και όχι χημική επεξεργασία όπως η λογική θα έπρεπε να προβλέπει

Μια πρώτη ενημέρωση για τους βιολογικούς καθαρισμούς

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το περιοδικό Νέα Οικολογία Απρίλιος 1989

σε μετάφραση άρθρου από το περιοδικό La Recherche Νο 195 Ιανουάριος 1988

που έκανε  η Καίτη Οικονόμου).

1. Κατ αρχήν δεν υπάρχει καθαρό νερό.

Ο βαθμός ρύπανσης του νερού (η της καθαρότητας του) μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρήση που προβλέπεται

2.  Για να μετρήσουμε την καταλληλότητα του νερού για τη προβλεπόμενη χρήση, έχουμε διάφορες μονάδες και μεθόδους μέτρησης.

Υπάρχει η μονάδα BOD 5 που εξετάζει την βιοαποδομήσημη οργανική υλη.

Η ΜΕS που εξετάζει την περιεκτικότητα σε αιωρούμενα στερεά,και δίνει την συγκέντρωση σε οργανικά και ανόργανα σωματίδια που μπορούν να κατακρατηθούν με διήθηση μέσα στο εργαστήριο.

Η DCO ( χημική ζήτηση σε οξυγόνο) που λαμβάνεται με τη δράση ενός ισχυρού οξειδωτικού σε όξινο περιβάλλον.

Η COT η συνολικός οργανικός άνθρακας που λαμβάνεται με τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα που διαφεύγει κατά την πύρωση ενός μικρού δείγματος ακάθαρτου νερού.

Τέλος υπάρχουν εξειδικευμένες μετρήσεις όπως των αζωτούχων και φωσφορικών συστατικών, των φαινολών (που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τα απόβλητα των ελαιοτριβείων) των υδρογονανθράκων, των μετάλλων.

Το νερό που θα βγαίνει από την μαύρη σωλήνα (προϊόν συμπίεσης σύμμεικτων δεμάτων σκουπιδιών) και θα καταλήγει στο χωριό των Φούρνων μέσω του υδροφόρου ορίζοντα.

-τι επεξεργασία θα δέχεται ;

-ποιες παράμετροι θα εξετάζονται ;

-από ποιον και ;

-κάθε πότε ;

Σε κάθε περίπτωση το σωματείο μας μαζί με πολλές κινήσεις πολιτών από όλη την  Πελοπόννησο είναι ξεκάθαρα τοποθετημένο υπέρ της ανακύκλωσης –κομποστοποiησης, μείωσης των απορριμμάτων.

Επειδή η περιβαλλοντική μελέτη λειτουργίας του δεματοποιητή που εγκρίθηκε ομόφωνα στο Νομαρχιακό συμβούλιο φέτος το καλοκαίρι δεν έχει δημοσιοποιηθεί θα θέλαμε μια συνάντηση  μαζί σας στο επόμενο συμβούλιο που θα κάνετε για να ενημερωθούμε για όσα και εσείς γνωρίζετε.

Τέλος, σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί με τη συνεχή ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων στη θέση Σταυρός, καύση που απελευθερώνει θανάσιμο νέφος Διοξίνης στην ατμόσφαιρα τοξική λάσπη στο έδαφος και ανάλογα με τον αέρα εγκλωβίζει δηλητήρια στην ατμόσφαιρα πότε από τα  Δίδυμα πότε προς Καταφύκι και κάποτε (πολύ συχνά λίγο βόρια  προς Φούρνους).

Παρακαλούμε να κανονίσετε μια συνάντηση ανάμεσα στο κοινοτικό συμβούλιο και το σωματείο μας έτσι που να ενημερωθούμε οι δυο πλευρές  για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

Ευχαριστούμε

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Στέλιος ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ                                                      Ευαγγελία ΑΥΔΟΥΛΗ

Διόρθωση:

<Μάλιστα η σωλήνα έχει ήδη τοποθετηθεί στο φαράγγι που ξεκινά από το βουνό φτάνει στη στροφή του δρόμου από Αθήνα ακολουθεί παράλληλα το δρόμο μέχρι τη στροφή για Παπούλια και εκεί περνά δεξιά από το δρόμο και διασχίζει το χωριό.>

Η παραπάνω πληροφορία μας ήταν εσφαλμένη ως προς την σωλήνα που εξυπηρετεί άλλη λειτουργία. Το πρόβλημα πάντως με τα υγρά απόβλητα παραμένει, όπως και η εν τω μεταξύ αποκωδικοποιημένη ΜΠΕ παραδέχεται.

Advertisements

7 Σχόλια

  1. […] η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ χωρίς αποτέλεσμα.  ΕΠΙΣΤΟΛΗΔΙΔΥΜΑ  Επομένως με χαρά θα συμμετέχουμε στην διαδικασία […]

  2. […] η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ χωρίς αποτέλεσμα.  ΕΠΙΣΤΟΛΗΔΙΔΥΜΑ  Επομένως με χαρά θα συμμετέχουμε στην διαδικασία […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: