• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs
  • Advertisements

ΖΗΤΑΤΕ ΨΗΦΟ – ΖΗΤΑΜΕ ΘΕΣΕΙΣ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ –

ΖΗΤΑΤΕ ΨΗΦΟ – ΖΗΤΑΜΕ ΘΕΣΕΙΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ   ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Αγαπητοί φίλοι

Ήδη εδώ και ημέρες πριν την κοινοποίηση των αιτημάτων σας προς τα κόμματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι Αργολίδας στις γενικότερες θέσεις τους για τον Νομό, που έχουν αναρτηθεί στο Μπλογκ τους (http://ecogreensargolida.blogspot.com), περιλαμβάνουν προτάσεις – απαντήσεις σε πολλές από τις διεκδικήσεις που ορθώς θέτετε  και τις οποίες σας επισυνάπτουμε.

1.Στο θέμα των καταπατήσεων των ακτών και στο φράξιμο της πρόσβασης στις παραλίες για τα οποία ενοχοποιούνται οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καθώς και στην επιβράβευση όσων χτίζουν αυθαίρετα με την επιβολή ενός προστίμου διατήρησης για να δικαιολογείται η ανοχή του κράτους, οι ΟΠ Αργολίδας, υποστηρίζουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας με την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και κυρίως σε αυτές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες σε όλη τον νομό, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και για κανέναν καθώς και την άμεση απομάκρυνση όλων των εμποδίων που απαγορεύουν ή δυσκολεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μας. Καμιά παραλία δεν μπορεί να είναι ιδιωτική ούτε εμπορεύσιμη από ιδιώτες. Αυστηρώς έλεγχος της λειτουργίας των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης για την γρήγορη και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας.

2.Το ζήτημα του νερού δεν λύνεται ούτε με τα νερά του Αναβάλου και πολύ περισσότερο με την αφαλάτωση. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε πως το λεγόμενο μοντέλο ανάπτυξης της Σκοτίας και της Ιρλανδίας με τις εκτάσεις γκολφ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις άνυδρες μεσογειακές χώρες. Η Ερμιονίδα έχει υποβαθμίσει και από μόνη της τον υπόγειο υδροφορέα της με ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, υπερμάστιση και υφαλμήρωση των υπόγειων νερών της. Ειδικότερα στην περιοχή των Διδύμων, θα πρέπει να αντληθούν παραδείγματα από την αρχαιότητα με την χρήση των μικροφραγμάτων και τις πεζούλες που συγκέντρωναν τα όμβρια σε υπόγειες δεξαμενές, όπως αυτή που βρέθηκε κατά την ανέγερση του νέου δημοτικού καταστήματος και να εγκαταλειφθούν οι σκέψεις περί φράγματος στην Τζερτζελιά με τις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες. Δεν πάμε να λύσουμε το πρόβλημα μιας περιοχής δημιουργώντας προβλήματα σε μια άλλη!. Παράλληλα θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η αναδάσωση στην τριγύρω περιοχή για την ανάσχεση της διάβρωσης και την συγκράτηση των ομβρίων. Τα χρήματα μπορούν να εξευρεθούν και από την «αποζημίωση» την οποία έχουν υποχρέωση να καταβάλουν οι εταιρίες με τις ανεμογεννήτριες στον Δήμο. (Αλήθεια, που διατίθενται τόσα χρόνια τα χρήματα αυτά;)

Θα πρέπει επίσης να απαγορευτεί η χρήση των αγροτικών γεωτρήσεων για το πότισμα του γκαζόν ή το γέμισμα τις πισίνας.

Η μείωση της κατανάλωσης νερού θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγική του Δήμου.

3.Σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε στην κατασκευή μονάδα αφαλάτωσης      ακόμα και αν αυτή κατασκευαστεί σε σημείο πιο ανοιχτά από τον κόλπο της κοιλάδας. Πρόκειται για μια πολύ ενεργοβόρα μονάδα που θα αυξήσει την ρύπανση στην περιοχή. Ήδη από την εποχή της Νομαρχίας Σαραβάκου ζητήσαμε τρεις τουλάχιστον φορές στο Νομαρχιακό συμβούλιο να προβεί σε μελέτη της θάλασσας για τις επιπτώσεις που υπάρχουν από την ανάπτυξη των Ιχθιοκαλιργειών, από την εντατικοποίηση της αλίευσης (ο στόλος της Κοιλάδας ενοχοποιείται και αυτός για την μείωση των ελεύθερων αλιευμάτων στον Αργολικό κόλπο). Όπως αναφέρουμε και στις γενικότερες θέσεις μας επιδιώκουμε την προστασία του Αργολικού και του Αργοσαρωνικού κόλπου από την διάβρωση και την ρύπανση. Χωροθέτηση των Ιχθυοκαλλιεργειών και προστασία των ακτών από την άναρχη τουριστική «ανάπτυξη».

4. Στο θέμα των οικιακών απορριμμάτων οι θέσεις μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Η ανακύκλωση και ο περιορισμός της παραγωγής σκουπιδιών και η επαναχρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων, αποτελούν μονόδρομο στις κοινωνίες μας. Στην περιοχή σας όχι μόνο δεν υπήρξε αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, η κάλυψή τους με χώμα δεν θεωρείται αποκατάσταση, αλλά δημιουργήθηκαν και νέες, όπως αυτή στο σημείο που θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής. Η χρήση των δεματοποιητών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καύση – πυρόλυση η οποία βρίσκει κάθετα αντίθετους τους ΟΠ του Νομού μας.

5. Συμφωνούμε απόλυτα στις προτάσεις για τους βιολογικούς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την διάθεση της λυμματολάσπης, η οποία αποτελείται κατά 75% από καύσιμο υλικό πολύ καλής ποιότητας και φυσικά εμπορεύσιμο. Την Λυμματολάσπη του Άργους την έχουν ζητήσει ήδη δύο εταιρίες μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

6. Στο θέμα των δασών, ισχύουν για τα αυθαίρετα τα όσα αναφέρουμε και για τις ακτές κλπ. Ειδικότερα η περιοχή χαρακτηρίζεται και από την ύπαρξη ιδιωτικών δασών τα οποία δυστυχώς και με την ανοχή του Δασαρχείου Αργολίδας (πχ, υπόθεση Χινίτσας) αναδασωτέες εκτάσεις καλλιεργούνται ή μετατρέπονται σε οικόπεδα. Η ύπαρξη ενός δασοφύλακα μάλλον εξυπηρετεί τα σχέδια όσων αποψιλώνουν τα δάση και προσφέρει άλλοθι στην μη εφαρμογή των νόμων.

7. Η πολιτική αντιμετώπισης πολυπληθών μειονοτήτων δεν μπορεί να γίνει με την δημιουργία Γκέτο (καταυλισμοί), παρά μόνο με την ένταξη και όχι την αφομοίωση των ομάδων στον κοινωνικό ιστό των δήμων και των δημοτικών διαμερισμάτων.

8. Στο παρελθόν ήμασταν οι μόνοι που αντιδράσαμε στην μείωση της έκταση του καταφυγίου αγρίας ζωής στους Φούρνους προκειμένου να γίνει επέκταση του σχεδίου πόλης. Δυστυχώς και οι τοπικοί σύλλογοι αποσιώπησαν το γεγονός φοβούμενοι το κοινωνικό κόστος. Περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται κατ` επιλογή. Κατά τα άλλα συμφωνούμε με τις δημοσιευμένες θέσεις σας.

9. Όσον αφορά το Αστικό περιβάλλον ζητάμε την επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού (γενικό πολεοδομικό) και την δημιουργία περιαστικού πρασίνου μεταξύ των συνενούμενων διαμερισμάτων. Πεζοδρόμηση των «ιστορικών κέντρων» των του Ναυπλίου, του Άργους και του Κρανιδίου. Στήριξη των δήμων και των τοπικών κοινωνιών που αντιλαμβανόμενοι και την παγκόσμια περιβαλλοντικής κρίση, αποφασίζουν συνειδητά να πιστοποιηθούν σε «πράσινες πόλεις», αξιοποιώντας εργαλεία περιβαλλοντικού ελέγχου και στήριξη των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών υπέρ του περιβάλλοντος.

10-11. Στα υπόλοιπα θέματα που αναφέρετε διαπιστώνουμε και μεις τις ίδιες αδυναμίες που για να ξεπεραστούν χρειάζεται να ασκηθεί έντονη πίεση από τις τοπικές κοινωνίες και όπου τα πράγματα δεν λύνονται με το διάλογο προσφυγή στην ΕΕ ή κατά περίπτωση στην ελληνική δικαιοσύνη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμόζονται και οι νόμοι.

-Στα ζητήματα πολιτισμού θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν την πλούσια κληρονομιά τους και να ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με τις τέχνες και τις επιστήμες.

Πάντα στην διάθεσή σας, φιλικά  Άκης Ντάνος

clip_image002μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Γενικές θέσεις των οικολόγων Πράσινων Αργολίδας για τον Νομό

www.ecogreens.gr – email: ecogreen@otenet.gr,

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ  http://ecogreensargolida.blogspot.com

– email: oikoargos@yahoo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: