• H αξιολόγηση

 • Argolida Blogs
 • Advertisements

ΖΗΤΑΤΕ ΨΗΦΟ – ΖΗΤΑΜΕ ΘΕΣΕΙΣ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ –

ΖΗΤΑΤΕ ΨΗΦΟ – ΖΗΤΑΜΕ ΘΕΣΕΙΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Τα ζητήματα που θέτετε είναι πολύ σοβαρά και έχουν μεγάλο εύρος. Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε κάποιες λύσεις. Όμως πέρα από τις θέσεις των κομμάτων είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να συζητάνε, να σχεδιάζουν και να διεκδικούν το μέλλον που επιθυμούν. Το Σωματείο σας με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει, στις οποίες είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις δράσεις σας.

1. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα που θέτετε και αφορά την πρόσβαση στις παραλίες, ο ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας σε ανακοίνωσή του (με αφορμή τα ζητήματα της Καραθώνας και των ξενοδοχείων Ξενία και Αμφιτρύωνα) στις 29/5/2009 έχει κάνει την εξής τοποθέτηση:

«Αυτές οι δύο περιπτώσεις, (ξενοδοχεία και Καραθώνα), είναι αποκαλυπτικές για το πώς, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τη δημόσια περιουσία και για το πως αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως είναι οι παραλίες. Κοινός παρανομαστής των πολιτικών τους ήταν και είναι ότι οι ιδιώτες «επενδυτές» θα λειτουργήσουν «αποτελεσματικότερα» από το Δημόσιο. Κλασσικές νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα αναπαράγονταν από τους εκπροσώπους των δύο αυτών κομμάτων και από ορισμένους «έγκριτους» δημοσιογράφους. Η πρόσφατη όμως οικονομική κρίση, άρχισε μεταξύ των άλλων, να σαρώνει και τις βεβαιότητες τους αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη τη διάλυση της Ε.Τ.Α. και την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας, θεωρώντας ότι η διαχείριση των εκτάσεων και υπόλοιπων ακινήτων που διαχειρίζεται σήμερα η ΕΤΑ, θα πρέπει να γίνεται από το Δημόσιο. Η διαχείριση όμως αυτή θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο που επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, για την προστασία του φυσικού, δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την προστασία των μνημείων. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σ’ όλες τις παραλίες, στις οποίες τις στοιχειώδεις αναγκαίες υποδομές θα διαχειρίζεται το Δημόσιο σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ξενοδοχειακές υποδομές, μετά από μελέτη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται από το δημόσιο είτε ως ξενοδοχεία, είτε ως κτίρια πολιτιστικού ή άλλου κοινωφελούς χαρακτήρα, είτε ως φοιτητικές εστίες.»

Επομένως, στις καταπατήσεις που έχουν υπάρξει σε Παναγιτσα (Λάκες) και Γαλαξία (Τζεμι), δεν μπορεί παρά να συμφωνούμε με τις προτάσεις σας για κατεδάφιση των παράνομων περιφράξεων και για δημόσιες ανοιχτές παραλίες.

2. Σχετικά με το νερό οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Η διαχείριση  των υδάτινων πόρων θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις και να υπερβαίνει τα μικροπολιτικά συμφέροντα που μέχρι τώρα έδιναν τον τόνο. Είναι αυτονόητο ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των υδάτων, ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής τους. Οι υδάτινοι πόροι αποτελούν φυσικούς πόρους εν ανεπαρκεία. Απαιτείται άμεσα η χάραξη μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που αφορά σίγουρα το σύνολο του νομού μας αλλά και γειτονικούς (υδρογεωλογική λεκάνη Ανατολικής Πελοποννήσου), το οποίο άλλωστε προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία.

Προτείνουμε:

 • Να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι φορείς που εμπλέκονται με την ορθή διαχείριση του νερού, ώστε να υπάρχει επάρκεια προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού.
 • Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, τουλάχιστον σε επίπεδο νομού, με τη συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού), επιστημόνων και  των αγροτών.
 • Σχεδιασμό και υλοποίηση, ήπιων και χωρίς περιβαλλοντικό κόστος, εγγειοβελτιωτικών έργων (φράγματα, υδατοδεξαμενές, ταμιευτήρες…), που βελτιώνουν τη σχέση διαθέσιμων-αξιοποιήσιμων υδατικών πόρων.
 • Πολιτικές εξοικονόμησης υδατικών πόρων. Διαρκής και μόνιμη καμπάνια σε όλους τους δημότες του νομού για το πρόβλημα του νερού και τρόπους εξοικονόμησης. Πλήρης επιδότηση νέων συστημάτων άρδευσης (στάγδην άρδευση). Σωστή συντήρηση των δικτύων μεταφοράς νερού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι σημερινές μεγάλες απώλειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50% της συνολικής ποσότητας του νερού. Να μετατραπούν σε κλειστά τα ανοιχτά  τμήματα των συλλογικών δικτύων άρδευσης. Σημειώνουμε ότι μεγάλο τμήμα των καναλιών του Αναβάλου είναι ασκεπές.
 • Το κράτος (υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) άμεσα και με αντιγραφειοκρατικό τρόπο να χρηματοδοτήσει έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υποδομών του Αναβάλου. Να επεκταθεί άμεσα το δίκτυο σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επιστημονικοί φορείς να μελετήσουν και να ενημερώσουν για την ποιότητα του νερού και για πιθανούς τρόπους βελτίωσής της.
 • Προστασία όλων των πηγών πόσιμου νερού, και ιδίως της Λέρνας, που τροφοδοτούν υδροληπτικά έργα ύδρευσης της Αργολίδας, από την ρύπανση και αυστηρός έλεγχος στις αντλούμενες ποσότητες νερού με επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
 • Μέτρα για την άμεση μείωση της νιτρορύπανσης, ιδίως από τα γεωργικά λιπάσματα, με την παράλληλη προώθηση της βιολογικής γεωργίας και μη υδροβόρων καλλιεργειών. Να υπάρξει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη την επάρκεια των υδατικών πόρων και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.

Όλα αυτά τα μέτρα που δείχνουν και μια λογική ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων θα μπορούσαν να εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο με βάση τα συγκεκριμένα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της Ερμιονίδας.

Όσον αφορά τις περιοχές που το νερό, κατά διαστήματα ή συνεχώς, δεν είναι πόσιμο πιστεύουμε ότι βοηθούν κάποια μέτρα που είχαμε προτείνει το καλοκαίρι του 2008 με την μεγάλη λειψυδρία:

Ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, στις περισσότερες περιοχές του νομού Αργολίδας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων πόλεων, Άργους και Ναυπλίου, το «πόσιμο» νερό… ήταν ακατάλληλο για πόση. Έτσι, ήμασταν όλοι αναγκασμένοι να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό. Το ημερήσιο κόστος αγοράς του νερού για μια οικογένεια (με προορισμό την πόση και το μαγείρεμα) ξεπερνούσε τα δύο ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι Δήμοι, δεν προχώρησαν σε ελέγχους του νερού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ) και στα καταστήματα παρασκευής τροφίμων. Έτσι, το πιθανότερο είναι το κατά τα άλλα ακατάλληλο νερό, εν αγνοία μας και παρά τη θέλησή μας (στους καφέδες, στα φαγητά κλπ.) ,  να καταναλώθηκε.

Ζητάμε

–          Άμεσους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χρήση ποιοτικού νερού σ’ όλα τα παραπάνω καταστήματα.

–          Την τοποθέτηση δοχείων παροχής πόσιμου νερού σ’ όλους τους δημόσιους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, κλπ), χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των χρηστών. Ιδιαίτερη φροντίδα να δοθεί στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

–          Την άμεση συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια για τη μείωση των λογαριασμών του νερού, δεδομένου ότι οι πολίτες ήταν αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Η μείωση αυτή  να προσεγγίζει τα ποσά που δαπανήθηκαν από τους πολίτες για την αγορά του εμφιαλωμένου νερού.

3. Για το ζήτημα των ιχθυοτροφείων πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει καταρχήν ένας εθνικός σχεδιασμός και η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Ιχθυοκαλλιεργειών όπως ζητά και η Πανελλήνια Ένωση Ιχθυοκαλλιεργητών. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις τους Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες για την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές ψαριών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι τα ιχθυοτροφεία εγκαθίστανται σε ευπαθή οικοσυστήματα. Επίσης θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (επόπτες αλιείας) να προβαίνουν σε τακτικούς και συστηματικούς ελέγχους, σε όλες τις υπάρχουσες μονάδες σχετικά με την τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων της κάθε άδειας και των νομίμων προδιαγραφών όπως ενδεικτικά την έκταση της μονάδας, τη δυναμικότητά της και πάνω απ’ όλα τη σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί. Να αφαιρούνται οι άδειες των ιχθυοτροφείων που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους της λειτουργίας τους και να τεθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των ιχθυοτροφείων, που θα είναι ασύμβατα με τον προτεινόμενο περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Η απομάκρυνση μπορεί να γίνει μέσα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα

Είμαστε αντίθετοι με την λύση της αφαλάτωσης, ειδικά όταν αυτή προωθείται για να καλυφθούν οι υδατικές ανάγκες γηπέδων γκολφ ή τουριστικών επενδύσεων που δεν εντάσσονται σε κανέναν βιώσιμο και αειφόρο σχεδιασμό.

4. Είναι γνωστή η θέση μας υπέρ της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμάτων καθώς και οι παρεμβάσεις μας στο Νομαρχιακό συμβούλιο που ενέκρινε την ΜΠΕ για την εγκατάσταση του «δεματοποιητή» στην περιοχή των Διδύμων. Επαναλαμβάνουμε ότι προτείνουμε:

Πολιτικές μείωσης των συσκευασιών και του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων

Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.

Κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων

ΧΥΤΥ των εναπομεινάντων απορριμμάτων και όχι ΧΥΤΑ ή καύση

Λειτουργία διαδημοτικών ή διανομαρχιακών Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

Αλλαγή λειτουργίας της Εταιρείας Ανακύκλωσης ώστε η στήριξη της ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο να είναι υποχρεωτική και να μην κρίνεται με βάση την οικονομική ανταποδοτικότητα

Επίσης επειδή διαπιστώθηκε από πολίτες της περιοχής της Ερμιονίδας η προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που βρίσκεται ήδη στην χωματερή των Διδύμων με βάση την αναχρονιστική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον «λύση» της καύσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί στη δημοσιότητα η ΜΠΕ για την αποκατάσταση της χωματερής και να ληφθούν μέτρα ώστε η στάχτη που έχει ήδη δημιουργηθεί από την για μέρες ανεξέλεγκτη φωτιά στον χώρο της χωματερής να συγκεντρωθεί και να τύχει της κατάλληλης και λιγότερο επιζήμιας περιβαλλοντικά επιστημονικής διαχείρισης. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί με όλες τις χωματερές του Νομού. Η ευθύνη θεωρούμε ότι καταρχήν αφορά την Περιφέρεια και το Κράτος, οι οποίοι όφειλαν εδώ και χρόνια να είχαν λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και να μην φτάσουμε στην απαράδεκτη λειτουργία εκατοντάδων ΧΑΔΑ εν έτη 2009. Δευτερευόντως, ευθύνη φέρουν και οι τοπικές αρχές που οφείλουν και να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και να αντιδρούν άμεσα όταν δημιουργούνται προβλήματα που απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

5. Συμφωνούμε με την πρότασή σας και θεωρούμε απαράδεκτη την εναπόθεση των λυμάτων στην θάλασσα ή σε ρέματα.

6. Στο θέμα της δασοπροστασίας ισχύουν όλες οι προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του νόμου 3208/2003, όχι κατάργηση του άρθρου 24 του συντάγματος, κατάρτιση δασολογίου, στελέχωση υπηρεσιών δασοπροστασίας, πρόληψη με υδατοδεξαμενές- αντιπυρικές ζώνες, συντήρηση δασών, συντονισμός και αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων, απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης  …

7. Η κοινωνική περιθωριοποίηση των  Ρομά είναι φαινόμενο εξαιρετικά σύνθετο με διαστάσεις που επιτρέπουν την διαιώνιση του.  Εκδηλώνεται με  ποικίλες μορφές  άμεσης και κυρίως έμμεσης διάκρισης σε βάρος των τσιγγάνων.

Παρά το ότι  η εκδήλωση συμπεριφορών και πρακτικών διάκρισης φαίνεται να προέρχεται κυρίως από τους πολίτες, είναι η δημόσια διοίκηση που διαδραματίζει  καθοριστικό ρόλο στην αναπαραγωγή του φαινόμενου,  λόγω  πρακτικών  που συνιστούν άμεση διάκριση  σε βάρος τους. Αδράνεια ή αδιαφορία που καταλήγει στην ολοσχερή παράλειψη ή,  την πλημμελή εφαρμογή θετικών δράσεων μέριμνας και κοινωνικής στήριξής τους, ιδίως όσον αφορά την στεγαστική τους αποκατάσταση και την εξασφάλιση πρόσβασης σ την εκπαίδευση υγεία  και πολιτισμό.

Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ένταξης που εκπονήθηκε από  11 Υπουργεία επί ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιήθηκε. Η απόδοση των δαπανηρών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που  εκπονήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ ( Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και ΝΔ (Παν.Θεσσαλίας) είναι σχεδόν μηδενική, τα χρήματα των στεγαστικών δανείων  που δόθηκαν προκειμένου να καλύψουν το σκάνδαλο  μη υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος  διασπαθίστηκαν, με αποτέλεσμα την καταδίκη από την Ε.Ε. της Ελλάδας για μη υλοποίηση του προγράμματος.

Είναι η πολιτική που ακολουθείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  που εμποδίζει την υλοποίηση έστω και μέρους των προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι εφικτή, μόνο βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και υγείας των Ρομά με την βοήθεια ευαισθητοποιημένων πολιτών  κινήσεων και Δημοτικών Αρχών.

8. Συμφωνούμε, ότι προέχει η προστασία των υγροβιοτόπων από οποιασδήποτε είδους «επένδυση». Ένα πρώτο βήμα αποτελεί η οριοθέτησή τους. Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρά, δεδομένου ότι αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα. Άμεσα θα πρέπει να κατεδαφίζονται όλα τα κτίσματα, τα οποία παράνομα ή με «νομότυπους» τρόπους εμφανίζονται εντός αυτών. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι παρανομίες δεν γίνονται μόνο από τους ιδιώτες, αλλά και από το Κράτος, τους Ο.Τ.Α., την Εκκλησία κλπ. Θα πρέπει να δοθεί επίσης προτεραιότητα στην ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των υγροτόπων.

9. Οι πόλεις, αλλά και οι οικισμοί αναπτύχθηκαν κατά τρόπο «άναρχο», τυχαίο και μη συστηματικό. Η χωροταξία σημαίνει τάξη στο χώρο, καθορισμό των χρήσεων γης και προστασία του φυσικού, δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Εδώ και πολλά χρόνια, όλη η γη έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο οικόπεδο, στο οποίο κερδοσκοπούν δυστυχώς πάρα πολλοί. Απαιτείται να γίνει χωροθέτηση των οικισμών, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης, όπως επιτάσσει το  άρθρο 24 του Συντάγματος να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμησης, να προστατευθεί η αγροτική γη, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, οι ορεινοί όγκοι και τα παράκτια οικοσυστήματα. Εντός των οικισμών θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι κοινωφελείς (σχολεία, χώροι πολιτισμού κλπ.) και κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, παιδικές χαρές κλπ.). Προτεραιότητα, στον οικισμό, θα πρέπει να δίνεται στους ανθρώπους και όχι στα αυτοκίνητα. Δυστυχώς σήμερα, τα αυτοκίνητα (δρόμοι και χώροι στάθμευσης, νόμιμοι και παράνομοι) καταλαμβάνουν περισσότερους χώρους, από αυτούς που είναι αφιερωμένοι στα παιδιά. Να συμπεράνουμε ότι ως Νεοέλληνες αγαπάμε περισσότερο τα αυτοκίνητα, από ότι τα παιδιά μας; Τα ποδήλατα, ένα μεταφορικό μέσο φθηνό, οικολογικό, εύκολο και προσβάσιμο σ’ όλες τις ηλικίες κυκλοφορούν όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης του ποδηλάτου, με βάση τις αρχές ενός κυκλοφοριακού σχεδιασμού, στον οποίο το ποδήλατο θα έχει ουσιαστική αλλά και συμπληρωματική θέση σε σχέση με το δίκτυο των δημόσιων μεταφορών. Θα πρέπει επίσης να αναληφθούν Κρατικές και Αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων χωρών (Ολλανδία, Δανία κλπ.), π.χ. με την δωρεάν παροχή χρήσης ποδηλάτων, αλλά και υλοποίηση αυτονόητων ενεργειών (σήμανση με πινακίδες, χάραξη ποδηλατοδρόμων,  θέσπιση μαθημάτων οδικής ασφάλειας στους μαθητές, δράσεις για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των  οδηγών αυτοκινήτων κλπ.). Τα δικαιώματα των πεζών θα πρέπει να γίνονται σεβαστά,  μέσα από κατάλληλες ρυθμίσεις και μέτρα και ιδίως τα δικαιώματα, εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη (ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων, παιδιών κλπ.)

10. Τα κενά στην υγεία σε ανθρώπινο προσωπικό είναι πολλές χιλιάδες σε όλη την χώρα και θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν. Ειδικά για την περιοχή της Ερμιονίδας που βρίσκεται μακριά από τις δύο μεγάλες πόλεις του νομού που έχουν νοσοκομεία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων και η ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας έτσι ώστε να παρέχονται οι μέγιστες δυνατές υπηρεσίες υγείας. Βέβαια θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις σ’ όλα τα επίπεδα προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, όχι απλώς με την έννοια της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η οποία θα πρέπει να είναι δυνατή σ’ όλους τους κατοίκους της χώρας, (φυσικά και στους μετανάστες που δεν έχουν «χαρτιά»), αλλά και με την παροχή ενός υγιεινούς  και ασφαλούς φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με υγιεινή και ασφαλή διατροφή και πόσιμο νερό, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων μας.

Τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε πιστεύουμε ότι καλύπτονται από τις γενικότερες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα καθώς και το ζήτημα της ανάπτυξης της χώρας. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι είναι προφανής η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών έτσι ώστε να τηρείται η εργασιακή νομοθεσία. Επίσης, έχουμε διατυπώσει πολλές φορές την αντίθεσή μας σε πολλά νομοσχέδια που «ελαστικοποιούν» τις εργασιακές σχέσεις και περιορίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό που χρειάζεται κωδικά είναι να καταργηθούν οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αυξηθούν οι μισθοί και το επίδομα ανεργίας και να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας. Φυσικά, οι μετανάστες δεν ανεχόμαστε να μετατρέπονται σε φθηνό, χωρίς δικαιώματα, εργατικό δυναμικό.

Όσον αφορά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής της Ερμιονίδας αλλά και της υπόλοιπης Αργολίδας είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα είναι σε απόλυτη συμβατότητα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και  το περιβάλλον. Είμαστε αντίθετοι σε γιγαντιαίες τουριστικές μονάδες, στα υδροβόρα γήπεδα γκολφ, στα «τουριστικά χωριά μεγάλης χωρητικότητας». Θεωρούμε πως πέραν της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού χρειάζεται άμεσα να υπάρξει και να στηριχθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής και της χώρας με ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.


Στο site http://syriza-argolidas.pblogs.gr/ μπορείτε να βρείτε και άλλες τοποθετήσεις μας που σχετίζονται με ζητήματα που θέτετε.

Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

SYRIZA

Advertisements

4 Σχόλια

 1. […] Αρχειοθετήθηκε ως : Ανακοινώσεις, Ανακοινώσεις Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας, Ανακύκλωση, Απορρίματα, Απόψεις, Δήμος Ερμιόνης, Δήμος Κρανιδίου, Εθνική Πολιτική, Νέα, Περιβάλλον, Πολιτική, Σχέδια | Leave a Comment » […]

 2. […] Αρχειοθετήθηκε ως : Ανακοινώσεις, Ανακοινώσεις Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας, Ανακύκλωση, Απορρίματα, Απόψεις, Δήμος Ερμιόνης, Δήμος Κρανιδίου, Εθνική Πολιτική, Νέα, Περιβάλλον, Πολιτική, Σχέδια | Leave a Comment » […]

 3. […] Αρχειοθετήθηκε ως : Ανακοινώσεις, Ανακοινώσεις Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας, Ανακύκλωση, Απορρίματα, Απόψεις, Δήμος Ερμιόνης, Δήμος Κρανιδίου, Εθνική Πολιτική, Νέα, Περιβάλλον, Πολιτική, Σχέδια | Leave a Comment » […]

 4. […] Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας κατέθεσε σειρά ερωτημάτων για τις θέσεις των Κομμάτων και των υποψηφίων […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: