• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs
  • Advertisements

Ότι χτυπά την πόρτα του γείτονα …

Διαβάζω στο Τvxs ένα άρθρο για την έλειψη νερού και την συγκέντρωση απορριμάτων στο νησιά μας … ή γενικά στα τουριστικά σημεία της χώρας μας. Ένα από αυτά είναι και η ερμιονίδα … κοινά τα προβλήματα και κοινή και η εως τώρα αντιμετώπιση (αγνοούμε το πρόβλημα και περιμένουμε να μας αγνοήσει και αυτό ) των αρμόδιων.

Τον κίνδυνο πολλά νησιά να μείνουν χωρίς νερό από το Νοέμβριο ενέχουν οι αδέξιες προσπάθειες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να αντικαταστήσει το καθεστώς υδροδότησής τους από πλοία-υδροφόρες με μονάδες αφαλάτωσης. Την ίδια στιγμή, η διαχείριση του τεράστιου όγκου απορριμάτων στα νησιά, χωρίς σχεδιασμό και με ελάχιστη ανακύκλωση, υποβαθμίζει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων τους.

Η υδροδότηση με πλοία-υδροφόρες αποτελεί ακριβή επιλογή για το δημόσιο, το οποίο το 2008 πλήρωσε 13 εκ. ευρώ για να την εξασφαλίσει. Αυτό το είδος υδροδότησης ουσιαστικά ευνοεί την εταιρεία ενός και μόνο επιχειρηματία, του Χρ. Ηλιακίδη, που έχει το μονοπώλιο εδώ και χρόνια στην υδροδότηση των νησιών. Προκειμένου να αντικαταστήσει τις υδροφόρες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει εξαγγείλει ότι το Νοέμβριο θα ξεκινήσει διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε 15 νησιά. Από αυτές θα εξυπηρετηθούν έξι ακόμη, κοντινά σε αυτές, νησιά.

Όταν όμως έγιναν γνωστοί οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού αποδείχθηκε ότι μόνο ένας ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις: και πάλι, ο Χρ. Ηλιακίδης. Το υπουργείο αποφάσισε τότε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, ώστε να γίνει ελκυστικός για περισσότερες εταιρείες. Τότε, ξεκίνησαν ενστάσεις, με πρώτη μιας εταιρείας, η οποία –σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία- έχει πίσω της την εταιρεία του Χρ. Ηλιακίδη. Η εταιρεία δεν κέρδισε την ένσταση, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ένα μήνα πριν ανακοινωθεί επισήμως ο διαγωνισμός λήγει η σύμβαση του Χρ. Ηλιακίδη με το υπουργείο. Και εδώ, όπως επισημαίνει η Ελευθεροτυπία, εντοπίζεται η «ομηρία»: «Φεύγουμε από ένα σύστημα και ως εκ τούτου είναι μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για ένα διάστημα τα νησιά να μείνουν χωρίς νερό», υποστηρίζει παράγοντας του υπουργείου…

Χωρίς ανακύκλωση τα νησιά

Εκρηκτική αύξηση του όγκου των απορριμάτων τους θερινούς μήνες, περιορισμένος χώρος, υψηλή αξία γης και πολύτιμος υδροφόρος ορίζοντας: Αυτές οι ιδιαιτερότητες των νησιών καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση των απορριμάτων στην επιφάνειά τους. Η αδράνεια της πολιτείας, όμως, στο θέμα της ανακύκλωσης ή της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης των σκουπιδιών δυσχεραίνει πολύ περισσότερο τις προσπάθειες κατοίκων και τοπικών φορέων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. «Είναι παραμελημένα τα νησιά μας όσον αφορά την ανακύκλωση. Κι όμως εκεί είναι περισσότερο απαραίτητη, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους», αναφέρει στην εφημερίδα Καθημερινή ο κ. Φίλιππος Κιρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κέρκυρα, όπου η ανακύκλωση (όπως εκτενώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου) δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω κακής οργάνωσης. Οι μπλε κάδοι που έχουν διατεθεί χρησιμοποιούνται όπως ακριβώς και οι πράσινοι και ο κανονισμός του δήμου Κερκυραίων για την ανακύκλωση και την καθαριότητα δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί με αποτέλεσμα να ατονίσει το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι η επέκταση της ανακύκλωσης σε όλα τα νησιά αποτελεί και συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε. «Εκτός από τους ποσοτικούς δείκτες όσον αφορά τον πληθυσμό, η Ελλάδα έχει και γεωγραφικές υποχρεώσεις, δηλαδή τι ποσοστό της χώρας πρέπει να καλύψει η ανακύκλωση», υπογραμμίζει στην Καθημερινή η κ. Αγγελική Δαλαμάγκα της ΟΕΑ.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Καθημερινή,

Φωτογραφία: diogenis-press.blogspot.com

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. […] Αυγούστου 4, 2009 in Νερό Καποιο μελος της ΠΑΠΟΕΡ σηκωσε ενα ενδιαφερον ποστ σε σχεση  με το νερο και τα σκουπιδια στις Κυκλαδες nero […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: