• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Δευτέρα 6 Ιουλίου ( ξανα ) βρέθηκαν μετά από ένα χρόνο στην Τρίπολη οι αυτοδιοικητικές κινήσεις και οικολογικές ομάδες της Πελοποννήσου. Τα θέματα της συζήτησης ήταν-

  • διαχείριση απορριμμάτων – δεματοποίηση – αποκατάσταση χωματερών – ενίσχυση της ανακύκλωσης. εισηγητές Β. Γιόκαρης, Π. Αλαβέρας
  • διαχείριση υδάτων – πρόοδος εφαρμογής της οδηγίας 2000/60 – φράγματα δημιουργίας υδατοδεξαμενών. εισηγητής Ευ. Σπινθάκης
  • βιότοποι NATURA 2000 – πρόοδος εφαρμογής της οδηγίας 92/43. εισηγητής Δ. Μπούσμπουρας
  • δικτύωση των κινήσεων και ομάδων της Πελοποννήσου.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ με δύο ημερίδες  στο ενεργητικό της ( Οχτώβρης 08 και Μάρτης 09, για το νερό και την διαχείριση απορριμμάτων  ) πήρε μέρος και διαπίστωσε την ταύτιση των θέσεων της με τις κοινά αποδεκτές θέσεις όλων των κινήσεων από ολόκληρη την Περιφέρεια μας.                                                                                                                                                Όσο αφορά το πρώτο θέμα-

Βασική προϋπόθεση  για την σωστής διαχείριση απορριμμάτων, μπορεί  μόνο, να είναι-

Πρόληψη, Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων. Όχι σε δεματοποίηση . Όχι στην καύση.

Επίσημο δελτίο Τύπου με τα πορίσματα, αποφάσεις, στόχους, καθώς και ψήφισμα, θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα.

Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκαν συνεντεύξεις σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Οι παρατηρήσεις της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο κείμενο του ψηφίσματος της συνάντησης της 23 Ιουλίου 2008.

Απαιτούμε, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους ΟΤΑ και τους ΦοΔΣΑ, Επιτέλους :
• Να ξεκινήσουν την Εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων !

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Ακόμα ψάχνουν, σε τρεις  Νομούς,  για 12 στρέμματα ( απαραίτητη και μοναδική προϋπόθεση της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης )  Σκουρλέτης  τηλ. 26/6/09.

• Να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Αντ. αυτού παραπληροφόρηση …. Δες επιστολή Δημάρχου Κρανιδίου σε Αργολική Ανάπτυξη Φ. 26.03.09 ) και – Απάντηση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ- Φ. 09.04.09 στην ίδια. Χωρίς συνέχεια.  Σιωπή !!!

• Να τοποθετήσουν κάδους για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Τους έχουν παραγγείλει μας είπαν ( Δήμαρχος Κρανιδίου ) Και είπαν ψέματα !!! ( Δες βίντεο Ημερίδας )

• Να ξεκινήσουν δραστηριότητες Λιπασματοποίησης – Κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Αυτό δεν το κατάλαβαν ( η μάλλον δεν ήθελαν να καταλάβουν )  Πως τα λάχανα δηλαδή είναι δυναμίτης  στις κατασκευές του δεματοποιητή . ( δες Κουρουπητό / Κρήτη )

Σε αυτή την περίπτωση δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε ενεργά σχεδιασμούς και ενέργειες για την εξεύρεση, κατασκευή και λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Παρατηρήσεις-

Τίποτε από αυτά που ζητήσατε, όταν εμείς δεν υπήρχαμε σαν οργανωμένο Σωματείο, και  υπήρξε για μας ελπίδα ότι δεν είμαστε μόνοι με τις ανησυχίες, με τις δυσκολίες μας, δεν έγινε. Εμείς προσπαθήσαμε. Οργανώσαμε πρώτα εμάς , τους πολίτες Ερμιονίδας και μετά 2 Ημερίδες . Για το νερό, σαν δημόσιο αγαθό τον Οχτώβρη του 08 και την διαχείριση απορριμμάτων το Μάρτη του 09.  Στην 2η. Ημερίδα που πήραν μέρος και αρκετοί από σας, δεν είχαμε ( πράγμα που δεν επιδιώξαμε ) σαφή θέση. Η συζήτηση έγινε ηθελημένα από μηδενική βάση. Οι τελικές θέσεις της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που διαμορφώθηκαν στο τέλος και δημοσιοποιήθηκαν είναι όμως, σχεδόν ταυτόσημες  με το κείμενο του τότε ψηφίσματός σας !

Επέλεξαν την χειρότερη δυνατή λύση, πάνω στην παράλογη ιδέα της δεματοποίησης και….βλέπουμε ,και την προωθούν με σύστημα και ζήλο παρ όλες τις αντιδράσεις.

Σκέψη.  Ο Περιφερειάρχης μας έχει Ημ/νια λήξης. Και δεν είναι μακριά. Τι γίνεται με την ήδη δρομολόγηση της λύσης –δεματοποιητή- εργοστασίου πυρόλυσης – Πως αντιδρούμε με την πείρα, της μέχρι τώρα –μη συζήτησης- και με προϋπόθεση ότι μάλλον σε λίγους μήνες τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει?

6 Σχόλια

  1. […] 2009 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση Ανακοινωση- ενημερωση  enιmerosi   της ΠΑΠΟΕΡ για την συναντηση στην […]

  2. […] 2009 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση Ανακοινωση- ενημερωση  enιmerosi   της ΠΑΠΟΕΡ για την συναντηση στην […]

  3. […] 2009 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση Ανακοινωση- ενημερωση  enιmerosi   της ΠΑΠΟΕΡ για την συναντηση στην […]

  4. […] 2009 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση Ανακοινωση- ενημερωση  enιmerosi   της ΠΑΠΟΕΡ για την συναντηση στην […]

  5. […] 2009 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση Ανακοινωση- ενημερωση  enιmerosi   της ΠΑΠΟΕΡ για την συναντηση στην […]

  6. […] 2009 in Απορρίμματα-Ανακύκλωση Ανακοινωση- ενημερωση  enιmerosi   της ΠΑΠΟΕΡ για την συναντηση στην […]

Σχολιάστε