• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs

Σχέδιο συνοπτικού ψηφίσματος της Συνάντησης της 6ης Ιουλίου 2009 στην Τρίπολη

Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

1. Να αποκατασταθούν [ απορρύπανση – αποκατάσταση ] από

τους ΟΤΑ όλοι οι ΧΑΔΑ ( Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, Χωματερές )

2. Όχι στη Δεματοποίηση

3. Όχι στις «μαγικές» λύσεις μηχανικής διαλογής, βιολογικής ξήρανσης, καύσης ή θερμικής επεξεργασίας, ενεργειακής αξιοποίησης ή οποιαδήποτε άλλης μορφής «βιομηχανοποίησης» των απορριμμάτων, με την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων συγκεντρωτικών μονάδων, μάλιστα μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση.

4. Πρότασή  μας, Η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, ήτοι : Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση σκουπιδιών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων,             Ενημέρωση –  Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών

5. Απαιτείται νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, εφόσον ο υπάρχων του 2005 έμεινε στην κυριολεξία στα χαρτιά. Πρόκειται για πρώτιστη υποχρέωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ακολούθως, η Περιφέρεια καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιληφθεί της εφαρμογής του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού στη συνέχεια.

Θεμελιακό στοιχείο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού θα είναι η Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων ( Βλ. συνοπτικά παραπάνω ), σύμφωνα με τα οριζόμενα και προβλεπόμενα στη σχετική εθνική νομοθεσία.

6. Από τους ΟΤΑ, οι οποίοι εκ νόμου είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτούμε την άμεση έναρξη μέτρων, έργων και δράσεων Εναλλακτικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

7. Από την πολιτεία απαιτούμε επιτέλους όπως : α. Υπογράψει άμεσα τα λοιπά Προεδρικά Διατάγματα ( Βλ. σχετικά με τη Διαχείριση και Ανακύκλωση Αδρανών Απορριμμάτων οικοδομικών υλικών κ.λπ. ), και β. Εφαρμόσει την Αρχή <<Ο Ρυπαίνων Πληρώνει>> και επανακαθορίσει νομοθετικά την καταβολή των τελών αποκομιδής απορριμμάτων σύμφωνα με το βάρος    των παραγόμενων από τον πολίτη σκουπιδιών, και όχι πλέον σε σχέση με την επιφάνεια του σπιτιού του όπως ισχύει δυστυχώς ακόμη και σήμερα στη χώρα μας.

7  Ιουλίου  2009

Βασίλης  Γιόκαρης

5 Σχόλια

Σχολιάστε