• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs

Λίγο πριν την κάλπη θυμήθηκαν και το Περιβάλλον …….

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στους προεκλογικούς λόγους μιλάνε για ανάπτυξη με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος. Μοιάζει να θυμήθηκαν ξαφνικά ότι εκτός από το στενό κομματικό τους περιβάλλον (βλέπε κουμπάροι και τα γνωστά λαμόγια) υπάρχει και ένα ευρύτερο που μας φιλοξενεί όλους μας. Έτσι πιστεύοντας ότι κ εμείς όπως αυτοί πάσχουμε από αμνησία κάνουν δηλώσεις.

Ο Σουφλιάς χαρακτήρισε τον χωροταξικό σχεδιασμό ως «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στο περιβάλλον» (sic), αν και οι οικολογικοί φορείς έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους με όλες τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί. Αναφέρθηκε ακόμη στον «τετραπλασιασμό της ανακύκλωσης», την οποία όλοι μας βλέπουμε να γίνετε πράξη, στα όνειρα μας τουλάχιστον .

Ο πρωθυπουργός Κώστας  Καραμανλής κατά την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την «Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές» υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και την άμεση δράση με λήψη απαραίτητων μέτρων.

Από λόγια άλλο τίποτα από έργα όμως; Στην πράξη όμως;

«Η Ελλάδα «κοροϊδεύει» την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα των απορριμμάτων, καθώς ουσιαστικά αποκρύπτει τον αριθμό των δεκάδων νέων ανεξέλεγκτων χωματερών που ξεφυτρώνουν δίπλα σε όσες κλείνουν. Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον, άλλωστε, παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις στα χαρτιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Οδηγία για τη διαχείριση και τον έλεγχο των υδάτων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το περιβάλλον είναι ανύπαρκτοι, ενώ το κράτος προσπαθεί να κρατά στο σκοτάδι την τύχη των χρηματοδοτήσεων για το περιβάλλον.»

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 7ετούς δράσης της νομικής ομάδας της και την πέμπτη ετήσια έκθεση εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Σχολιάστε