• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs
  • Advertisements

Απόψεις για την ανακύκλωση στην επαρχία μας

Ο Ιερέας της Κοιλάδας Θεμιστοκλής Μπάζος στο ιστολόγιο του δημοσίευσε την πρόταση του κου Δημήτρη Καμιζή για την εφαρμογή της ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο Κρανιδίου, πλουτίζοντας τη με τα δικά του σχόλια. Σχόλια που είναι βασισμένα στην εμπειρία χρόνων.
Τα αναδημοσιεύουμε….

Ο Δημήτρης Καμιζής είπε…

Σε συνέχεια του πρπβληματισμού και του διαλόγου που ξεκίνησε με την Ημερίδα για την διαχείρηση των απορριμμάτων και το συμπέρασμα οτι Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι απαραίτητη προυπόθεση και κλειδί στην ολη υπόθεση,σκέφθηκα την επέκταση του » μοντέλου διαχείρησης της Κοιλάδας» σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Κρανιδίου και γιατί οχι και του Δήμου Ερμιόνης.Για την επέκταση της εφαρμογής αυτού του μοντέλου ανακύκλωσης προτείνω τα εξής :

1.Δημιουργία πενταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής από εθελοντες με πρωτοβουλία της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.Πιστεύω οτι η συμμετοχή σου Παππα-Θέμη είναι απαραίτητη και λόγω της εμπειρίας σου και λόγω του κύρους που διαθέτεις.
2.Με πρωτοβουλία αυτής της επιτροπής να ξεκινήσει ευρεία ενημέρωση πληθυσμού και φορέων της Ερμιονίδας με θέμα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
3.Να εξευρεθεί μεγάλος κλειστός και ελεγχόμενος χώρος για την συγκέντρωση των ανακτηθέντων απο την διαλλογή στο σπίτι η στον χώρο εργασίας υλικών. Ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Σαν τέτοιο χώρο μετά από συννενόηση με την Αγροτική Τράπεζα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρανιδιου, προτείνω τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στη θέση Μυλίνδρα.

O Ιερέας Θεμιστοκλής Μπάζος πρόσθεσε- σχολίασε

Από την αρχή ξεκαθαρίζω προς όλους ότι δεν είμαι ειδικός επί των θεμάτων ανακύκλωσης. Λίγα πράγματα γνωρίζω και αυτά μέσα από το διαδίκτυο. Δεν θέλω να κάνω τον δάσκαλο, απλά θα καταθέσω την μικρή εμπειρία μου από την εφαρμογή του προγράμματος στην Κοιλάδα. Δεν ξέρω πως δουλεύουν άλλα προγράμματα. Δεν ξέρω αν αυτό το πρόγραμμα (της Κοιλάδας) είναι το ποιο αποδοτικό. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο η το χειρότερο, εξηγούμαστε για να μη παρεξηγούμαστε. Δεν ξέρω αν κάποιος αρμόδιος φορέας (π.χ. ο Δήμος) έχει κάνει μελέτες πάνω στο θέμα για να εξακριβώσει την βιωσιμότητα του προγράμματος.

Ένα έχω να καταθέσω με πάσα ειλικρίνεια σε όλους. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Κοιλάδας έχει αποτελέσματα και αυτό είναι φανερό σε όλους.

Στο πρώτο σκέλος της υπ. αριθμόν 1 τοποθέτησης του κου Καμιζή έχω να πω το εξής:

Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο δουλειά της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ. Πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Κρανιδίου ως συντονιστικός φορέας και όλοι οι υπόλοιποι να συμβάλουμε ενεργά στο έργο αυτό.

Στην υπ. αριθμόν 2 τοποθέτηση του κου Καμιζή έχω να συμπληρώσω:

Ναι πράγματι σε αυτό τον τομέα της ενημέρωσης μπορούμε να συμβάλουμε όλοι. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ η Αρχιερατική Επιτροπεία Κρανιδίου, τα σχολεία και οι διάφοροι φορείς του τόπου. Καταθέτω την πεποίθηση μου ότι ο πληθυσμός είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμος. Εθελοντές υπάρχουν αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους οργανώσεις. Εσείς κε Καμιζή το γνωρίζεται καλά αυτό!!!

Τώρα θα προσπαθήσω να «στήσω» το όλο πρόγραμμα όπως εγώ το φαντάζομαι σύμφωνα και με το πρότυπο της Κοιλάδας.

(Εκτός Κρανιδίου, θα το δούμε ξεχωριστά)

Το πρόγραμμα θα δουλέψει καλύτερα σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες να το δουν σαν έργο δικό τους.

  • Ένας γενικός συντονιστής ο οποίος θα συντονίζει όλο το πρόγραμμα ( σε όλο το Δήμο Κρανιδίου)
  • Συντονιστικές επιτροπές εθελοντών ανά τοπικό διαμέρισμα. (Δίδυμα, Κοιλάδα, Πορτοχέλι, Φούρνοι κ.λπ. ακόμα και οι παραθεριστικοί οικισμοί μπορούν να συμμετέχουν). Κάθε τοπικό διαμέρισμα θα έχει ένα συντονιστή , έναν οδηγό και έναν εργάτη, ενήλικες. Δύο ομάδες από πέντε μέχρι δέκα παιδιών δημοτικού και γυμνασίου.
  • Χώρος διαλογής και αποθήκευσης εντος του τοπικού διαμερίσματος. Για να είναι εμφανείς η πρόοδος του προγράμματος σε όλους τους πολίτες.
  • Αγορά κάδων με χορηγίες επαγγελματιών της κάθε τοπικής κοινωνίας και τοποθέτηση τους σε εμφανή σημεία.
  • Ένα αυτοκίνητο με καρότσα για την μεταφορά των κάδων στο χώρο αποθήκευσης των υλικών μια ή δύο φορές την εβδομάδα.
  • Διαλογή και πακετάρισμα στο χώρο αποθήκευσης.
  • Τέλος, ενημέρωση και υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των πολιτών των τοπικών διαμερισμάτων (η μέσο της Εκκλησίας ή μέσο του Σχολείου) με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, μέχρι αυτό να συνειδητοποιηθεί από όλους τους πολίτες.

Αυτά εν ολίγης για το μοντέλο ανακύκλωσης που προτείνουμε. Την ανακύκλωση στο Κρανίδι θα την δούμε σε άλλη ανάρτηση λόγω της ιδιάζουσας μορφής του.

Για να πετύχει το οποιοδήποτε πρόγραμμα ανακύκλωσης πρέπει να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Για να το αγκαλιάσει ο κόσμος, πρέπει να διακρίνει τα καθαρά κίνητρα των εμπλεκομένων. Πρέπει να ανατεθεί ο συντονισμός σε σοβαρούς ανθρώπους. Και να μην γίνει καμία προσπάθεια καπελώματος από κομματικές παρατάξεις.

Απορίες, διαφωνίες και προτάσεις δεκτές……….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: