• H αξιολόγηση

  • Argolida Blogs
  • Advertisements

Η εισήγηση του Κ. Κορδέλα

Ο κ Κοδέλας μας εστειλε την τοποθετηση του την αναδημοσιευω

«1. Μεγάλη η σημασία της εκδήλωσης, για ένα σημαντικό θέμα που αφορά το περιβάλλον και τη ζωή μας. Συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης εκδήλωσης του Σωματείου για το νερό πριν μερικούς μήνες.
2. Από άκρη σε άκρη στην χώρα μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία περιβαλλοντικά ζητήματα και πολίτες δίνουν αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Κάποια παραδείγματα: η προσπάθεια ματαίωσης δημιουργίας MALL του Βωβού στον Ελαιώνα, οι αντιδράσεις στο φαραωνικό φράγμα στον Αχελώο, η νίκη των Κορινθίων και Βοιωτών όσον αφορά τα εργοστάσια λιθάνθρακα, ο αγώνας στη Λευκίμη για να μη γίνει ΧΥΤΑ…
3. Υπάρχουν ευθύνες που το 2009 η Ελλάδα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος και μαζευόμαστε εμείς οι πολίτες να συζητήσουμε για τα σκουπίδια, χωρίς από την πολιτεία να υπάρχει ένας αποσαφηνισμένος σχεδιασμός. Αυτές οι ευθύνες είναι προφανές ότι ανήκουν και στα 2 μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν.
4. Στην περιοχή μας οι επιλογές που αφορούν τη διαχείριση απορριμάτων γίνονται με τρόπο αντιεπιστημονικό και αντιπεριβαλλοντικό.

-Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή, από την Περιφέρεια, του Αχλαδόκαμπου σαν χώρου απόθεσης των δεμάτων, δηλαδή στην περιοχή που από κάτω περνάνε τα νερά των πηγών του Ανάβαλου.

– Μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί από την Περιφέρεια καμία πρόταση για την τελική μέθοδο διαχείρισης των απορριμάτων.

– Ακούγεται και ψιθυρίζεται ότι θα επιλεχθεί η λύση της καύσης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχουν ήδη αναφερθεί.

1. Πίσω από την «προστασία του Περιβάλλοντος» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» βρίσκονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να κερδοσκοπίσουν. Όπως πίσω από τη διαχείριση του νερού βρισκόταν (και βρίσκεται) η Γαλλική SUEZ, έτσι και πίσω από την επεξεργασία των σκουπιδιών δραστηριοποιούνται ήδη ισχυροί όμιλοι, όπως ο Μυτιληναίος και ο Λάτσης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα λεφτά που αφορούν τη διαχείριση των σκουπιδιών ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ τον χρόνο.
2. Συνεπώς, δεν θέλουμε η διαχείριση των σκουπιδιών να ανατεθεί σε ιδιώτες. Ούτε με ΣΔΙΤ. Ήδη πληρώνουμε πάρα πολλά. Πληρώνουμε δημοτικά τέλη καθαριότητας. Πληρώνουμε τέλη συσκευασίας τα οποία «πάνε» στην ΕΕΑΕ. Θα πληρώσουμε το κόστος αποκατάστασης των χωματερών που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
3. Το δημόσιο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και την ανακύκλωση.
4. Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά τα σκουπίδια που δημιουργούμε και συνολικά το περιβάλλον. Φταίει μόνο ο τρόπος που καταναλώνουμε ή και ο τρόπος που παράγουμε; Παραδείγματα αποτελούν η επικράτηση του αυτοκινήτου σε βάρος μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και η ταχεία απαξίωση των ηλεκτρονικών συσκευών. Άρα για εμάς η συζήτηση για το περιβάλλον περιλαμβάνει και τη συζήτηση για έναν άλλο τρόπο παραγωγής, για άλλες ιεραρχήσεις, για ένα άλλο σύστημα.
5. Για τη δεματοποίηση η άποψή μας είναι πως δεν κάνουμε καμία συζήτηση αν δεν ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση και αν δεν υπάρχει από τους αρμόδιους πρόταση για την τελική μορφή διαχείρισης.
6. Προτείνω να φτιαχτεί είτε σήμερα είτε σε επόμενη συνάντηση ένα Συντονιστικό σε επίπεδο νομού το οποίο να οργανώσει διαμαρτυρίες, να προχωρήσει στην συλλογή υπογραφών και να οριστεί μια μέρα της βδομάδας όπου οι κάτοικοι θα πετάμε τα σκουπίδια έξω από τα δημαρχεία μέχρι να οργανωθούν συστήματα ανακύκλωσης.»

Δ. Κοδέλας

ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. […] θεμα του χωροταξικου που πρεπει να διερευνηθει,και ο κ Κοδέλλας απο τον συνασπισμό (γνωστός μας απο την συγκεντρωση […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: